Ripollet declara el 2016 com Any Lorca

Destacats Ripollet declara el 2016 com Any Lorca

El Patronat Municipal de Cultura-Patrimoni ha acordat declarar el 2016 Any Lorca a Ripollet amb motiu del 80 aniversari de l’afusellament de l’autor de La Casa de Bernarda Alba. L’efemèride tindrà lloc entre febrer i desembre del 2016, si bé les representacions aquest dissabte (21h) i diumenge(18h) al Centre Parroquial de La Casa de Bernarda Alba dels Amics del Teatre s’han inclòs en la commemoració.

En el marc de l’Any Lorca, sorgit a iniciativa de la societat civil, està previst programar representacions de teatre, dansa i música, projectes educatius i de promoció de la lectura tan per divulgar l’obra del poeta com passatges de la vida i mort de Federico García Lorca, que va ser afusellat pels franquistes per roig i homosexual.  

L’Ajuntament assumeix la coordinació dels actes que seran organitzats per les entitats i per regidories com Cultura o Polítiques LGTBI. El programa definitiu està previst que es tanqui el 15 de febrer i està obert a qui vulgui sumar-s’hi, ja siguin entitats com particulars.

Angel López, coordinador de les Nits de Música de l’Associació d’Espectadors del Teatre Vell (AETV) exerceix de portaveu de la comissió de la qual, de moment, en formen part associacions i col·lectius com Amics del Teatre, la Careta Teatre, Epidèmic Dance Show, Dansa Jove, Associació Música d’Autor La Escalera, Peña La Macarena, Asociación Rociera Alegrías del Sur i les associacions de veïns de Ripollet a més de l’AETV; institucions com l’escola d’adults Jaume Tuset o la Biblioteca de Ripollet i les regidories de Cultura i Polítiques LGTBI, entre altres.

L’alcalde Josep. M Osuna, acompanyat pel regidor de Participació David Fontanals i el portaveu de l’Any Lorca, Angel López, va presentar dimarts passat la resolució del Patronat Municipal de Cultura. En la proclamació de l’Any Lorca hi van assistir els representants de la majoria d’entitats impulsores. Osuna va subratllar que la iniciativa fos liderada per la societat civil . “Ens agrada molt” va dir, ja que és l’expressió de “la riquesa cultural i associativa de Ripollet” i va anunciar la intenció del govern “d’aprofundir en aquesta línia de treball”.

La vida i obra de Federico García Lorca representen a parer de l’alcalde els “valors” i el “tarannà del municipi”. A banda de divulgar l’obra literària d’un dels autors més importants de la cultura espanyola, l’Any Lorca es veu des de l’Ajuntament com un primer pas per recuperar la memòria històrica. Lorca va ser immigrant com tants ripolletencs originaris d’Andalusia i altres indrets. Les successives onades migratòries “han configurat el Ripollet tal com avui és”, va recordar l’alcalde, per a qui ha arribat l’hora de retre’ls homenatge a través de Lorca.

La commemoració recordarà altres passatges de la vida i mort del poeta. “Que la figura de Lorca, antifeixista i víctima d’homofòbia, igual que l’Alan” (el noi de Rubí a qui les vexacions sofertes per la seva condició sexual el van portar a suïcidar-se aquest Nadal), “ens ajudi a lluitar contra els actes homofòbics” va desitjar Osuna.

15°C

Ripollet

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C