“Hospitals i Caps amb dues portes d’entrada: més llistes d’espera, pitjor assistència sanitària...”

Una campanya denúncia la intenció del govern català d’autoritzar activitat sanitària de pagament als centres de salut públics. Els detractors adverteixen al Pont Vell que, d’aplicar-se, aquesta mesura generarà desigualtat

El dibuix d’un hospital amb dues portes d’entrada és l’eloqüent emblema de la campanya unitària 'Fora privada de la pública' que la Plataforma per la Sanitat Pública Cerdanyola -Ripollet va presentar dimarts de la setmana passada al Centre Cívic del Pont Vell. En la primera porta de l’hospital fan cua homes i dones d’edats diferents, infants, avis i persones amb cadira de rodes. En la segona només hi ha una parella de mitjana edat a qui una jove amb un gran somriure convida a entrar. A sobre d’aquesta porta està dibuixat el símbol d’euro; a sobre de l’altra, la de la cua, s’intueix el logotip de les targetes sanitàries.

LA SALUT, UN DRET

“Si uns paguen 8.000 euros per una operació quirúrgica mentre que els altres no, a qui creieu que s’atendrà primer?”, va preguntar l’exdiputada de la CUP Isabel Vallet als veïns del Pont Vell i a activistes de Cerdanyola i Ripollet que van assistir a la xerrada. Vallet va desgranar vuit motius per oposar-se a la instrucció del Catsalut que permetrà als centres públics cobrar a banda de l’atenció pública i gratuïta: l’empitjorament de l’assistència sanitària, l’increment de llistes d’espera i de les desigualtats, la sobrecarrega dels treballadors o la competència entre centre públics, són algunes de les raons. L’activitat privada a la pública arribaria, a més, després d’un lustre de retallades (Salut disposava el 2010 d’un pressupost de 9.600 milions d’euros front els 8.300 del 2016), de tancaments de llits, d’expulsions de professionals i de privatitzacions que han portat el dret a la salut al límit.


Vallet va coincidir amb part del públic en denunciar l’opacitat del sistema sanitari català, on conviuen centres de gestió pública, mixta i privada, i la concepció mercantilista de la salut.


La Plataforma es reuneix cada primer i tercer dimarts de mes al Centre Cívic del Pont Vell. L’activista Ignacio Barquin, presentador de l’acte, va fer una crida a sumar-s’hi. Els falta ciutadania lluitadora. - Judit Josa

15°C

Ripollet

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C