Ripollet inicia la retirada de tots els símbols feixistes de la via pública

Destacats Ripollet inicia la retirada de tots els símbols feixistes de la via pública

L’ajuntament traurà les plaques de l’Instituto Nacional de la Vivienda, amb el jou i les fletxes del règim, que queden en les entrades d’alguns edificis 

Vuit anys després de censar els símbols franquistes que perviuen a Ripollet i 12 d’una moció aprovada al Ple Municipal per esborrar la memòria de la dictadura, els vestigis del feixisme al municipi tenen els dies comptats. L’Ajuntament ha iniciat una nova campanya per acabar de retirar tots els elements franquistes de la via pública que culminarà el gener al cementiri municipal amb la substitució del monument als morts de la Guerra Civil per un nou monòlit, “de llenguatge i estètica més d’acord al temps que vivim avui”, segons ha explicat el regidor de Patrimoni i Memòria històrica, David Fontanals.

UNA VINTENA DE COMUNITATS DE VEÏNS PER INFORMAR
Fontanals va anunciar la setmana passada que el consistori obrirà els dos propers mesos un període de comunicació a les comunitats de veïns d’edificis on s’han localitzat plaques amb el jou i les fletxes falangistes, abans de procedir a la retirada d’aquests elements que commemoren la construcció de pisos en l’època negra. Durant el temps d’exposició pública i aŀlegacions, els veïns que ho desitgin podran retirar ells mateixos les plaques franquistes.
Disperses en blocs de diferents barris, a Ripollet queden ara una vintena de plaques de l’Institut Nacional de la Vivienda que són visibles des del carrer. El regidor va senyalar en la roda de premsa que “no té cap sentit” l’exhibició de símbols preconstitucionals a la via pública i “menys”, va afegir, “en dependències municipals”.

ESBORRAR TOTS ELS RASTRES
L’any 2008, durant els governs socialistes i després d’un cens del Memorial Democràtic, la institució de la Generalitat que promou la memòria històrica, ja es van retirar 38 d’aquestes plaques. Són dades que va aportar aquell mateix any el, aleshores, alcalde Juan Parralejo. Vuit de les plaques localitzades però, han perviscut fins ara als seus emplaçaments originals. En l’inventari que està realitzant aquests dies el consistori encara se n’han trobat una desena més de les censades pel Memorial. Amb la retirada de totes, Ripollet complirà amb la Llei de Memòria Històrica, aprovada fa prop d’una dècada, tanmateix l’acció del govern local va més enllà i preveu també substituir el monòlit d’origen franquista del cementiri municipal per esborrar així, els rastres ocults de la dictadura. –Judit Josa

15°C

Ripollet

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C