L’horta social multiplicarà per dos l’espai de cultiu el 2017

Destacats L’horta social multiplicarà per dos l’espai de cultiu el 2017

Ripollet fomentarà l’agricultura ecològica tant com a sortida laboral per a joves i persones en risc d’exclusió com en els cultius de gent gran i aficionats

Per bona part dels primers hortolans del Molí d’en Xec cultivar la terra en el temps lliure va ser una manera de recuperar els orígens i preservar la memòria de joventut. Per altres, ha estat simplement una qüestió de supervivència. Amb poc més de 4 quilòmetres quadrats i una població que va multiplicar-se per cinc en la dècada de 1960 a 1970 fins als 37.648 habitants del 2016, Ripollet disposa de dues zones d’horta municipals. Existeixin a més uns altres 600 horts iŀlegals, situats en terrenys públics de les lleres del riu Ripoll.
Un pla per ordenar a llarg termini les zones d’hort i cultiu, presentat a final d’any, planteja com a primera mesura vincular les dues zones d’horta públiques. L’edificació d’una aula comuna durant el primer trimestre d’any serà només la part més visible d’aquest pla que vol fomentar l’agricultura ecològica, ampliar l’espai de gaudi a la natura o generar ocupació, a més de donar una sortida als hortolans del riu Ripoll, entre altres objectius.

ZONES D’HORTA VINCULADES
L’última expansió urbanística de Ripollet — l’edificació del barri dels Pinetons — va acabar amb els horts veïnals als barris. Fa 19 anys el consistori va haver de traslladar aquest cultius a uns terrenys de propietat municipal situats al polígon industrial del Molí d’en Xec, entre l’autopista C-58 i el riu Ripoll, a l’alçada del centre comercial Baricentro.
Des de fa dos anys, veïns en risc d’exclusió social cultiven una zona d’horta comunitària situada just al costat. La relació entre els dos espais municipals ha estat fins ara pràcticament inexistent, cosa que el govern local ha començat a canviar. Des de l’aprovació al 2015 d’un nou reglament d’horta s’han fet petits passos a les dues zones agrícoles. Durant aquest temps també s’ha elaborat un cens dels horts iŀlegals de la llera del riu Ripoll que, en un futur, serien un obstacle per la recuperació ambiental del riu.

HORTS ROMÀNTICS
“La terra tira” exclama la tècnica de Medi Ambient, Rosa Morante en una visita als terrenys del Molí de Can Xec on l’Ajuntament està recuperant i netejant algunes parceŀles d’horta de propietat municipal abandonades. Durant la passejada, la tècnica explica els orígens de l’horta municipal de Ripollet. Des de l’any 1990 el consistori cedeix a hortolans aficionats de Ripollet l’ús d’unes parceŀles per a què les cultivin.
Aquest servei municipal és força inusual en municipis de l’àrea de Barcelona, si bé l’afició al cultiu a Ripollet és més fàcil d’entendre recordant l’origen de pagés de gran part de la població, prossegueix Morante. La massa d’immigració dels anys 50 havien estat pagesos que, amb la mecanització, van haver de reconvertir-se amb altres professions.
“Amb els anys, però, s’ha anat desvirtuant el projecte”, diu Moragues, en referència a l’hectàrea d’horta municipal que el consistori cedeix a particulars per a oci. Dividida en 72 parceŀles de 140 m2 cadascuna, han proliferat edificacions no permeses com barbacoes, cabanes o tanques; l’ús s’ha privatitzat, amb cessions de terreny no reglades o bé amb cultius abandonats, algunes d’aquests des de fa més de sis anys. Localitzar els adjudicataris originals i netejar el terreny amb un pla d’ocupació—s’han tret set contenidors de brossa— han estat algunes de les passes prèvies per adjudicar a finals de desembre 25 dels cultius.
Els nous adjudicataris, que per ara són tots jubilats i entre els quals només hi ha dues dones, rebran classes d’agricultura ecològica i hauran d’invertir en sistemes de reg sostenibles. En un futur, les concessions acaben juntes en menys de sis anys, els canvis seran més grans, perquè sobre la taula hi han idees diverses com compartir horts, ampliar les edats dels adjudicataris perquè hi puguin accedir joves o crear zones comunes.
La llista d’espera per accedir a un d’aquests horts s’ha reduït de 116 a 40 persones. Com que en un futur hi ha intenció d’ampliar el terreny, el consistori recomana apuntar-se a la llista, en especial als hortolans del riu Ripoll.

HORTA SOCIAL
Hi ha places lliures de les 16 que es disposen a l’horta social i ecològica del Molí d’en Xec. Situada al costat dels horts municipals, el projecte, que gestiona la cooperativa Jardinet, ha guanyat una nova convocatòria d’ajuts de l’Obra Social de la Caixa i està previst que en aquesta segona edició s’ampliï l’espai de cultiu de 500 m2 a una hectàrea. En paraŀlel, es construirà un edifici amb aules de formació conjunt. – Judit Josa

15°C

Ripollet

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C