El Ple insta a l’Ajuntament a facilitar la reclamació judicial de les clàusules sòl

Destacats El Ple insta a l’Ajuntament a facilitar la reclamació judicial de les clàusules sòl

L’OMIC reb 65 consultes i realitza 30 visites en les tres primeres setmanes en funcionament d’una campanya per assessorar els afectats per les clàusules sòl. La  moció aprovada al plenari, a proposta de la regidora Laborda, va un pas més enllà. 

De complir-se la moció aprovada a proposta de la regidora no adscrita Mònica Laborda, l’Ajuntament de Ripollet facilitarà als afectats per les clàusules sòl la reclamació judicial dels imports pagats de més. “Hi ha famílies que no poden acudir als tribunals per falta de recursos i l’Ajuntament ha de donar resposta eficaç”, va recordar dijous al Ple Laborda. En concret, la moció proposa la signatura d’un conveni entre l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC) i el Col·legi d’Advocats per tal que “tots els afectats” puguin reclamar judicialment.
El Ministeri d’Economia calcula que hi ha 1,5 milions d’afectats a l’estat. Una primera idea de la magnitud del problema a Ripollet es pot treure a partir de les persones que han soŀlicitat ajuda a l’Ajuntament.

SUPORT I INFORMACIÓ EN MARXA
A principi de gener, els departaments de Salut i Consum i Habitatge van posar en marxa una campanya d’assessorament i acompanyament als titulars d’hipoteques amb clàusules sòl. En només tres setmanes de funcionament, l’OMIC ha atès 65 consultes (31 presencial i 34 electròniques), i s’han realitzat 30 visites. “Hi ha molta demanda”, va subratllar la regidora d’Habitatge i Serveis Socials, Reyes Muñoz, segons la qual “cal retornar els diners a les famílies, víctimes de l’actual legislació hipotecaria i que han estat estafades pels bancs, amb la complicitat de l’Estat Espanyol”.
La moció va rebre el suport dels grups de Decidim, PSC, C’s, ERC i CiU, mentre que el PP es va abstenir al considerar que el Govern Central ja estava actuant. “L’Ajuntament no ha estat ni el culpable ni el beneficiari d’aquestes clausules per tant, la signatura del conveni no ha de suposar despesa pel consitori, o en tot cas, ha de ser minima, i només per ajudar els veïns”, va condicionar el regidor de CiU, el seu vot favorable.
A banda d’instar a l’Ajuntament de Ripollet, l’acord plenari demana al Banc d’Espanya que assumeix la supervisió de la devolució de les entitats bancaries i a les agències catalana i espanyola de consum, que proporcionin els suports tècnics i jurídics necessaris per defensar els drets dels afectats. Així mateix s’insta al govern català i a l’espanyol a crear comissions d’investigació. “Esperem que el nostre vot ajudi els afectats de Ripollet a resoldre la seva situació”, va desitjar el regidor socialista Lluís Tirado. —JJR

15°C

Ripollet

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C