Substituït el monument d’origen franquista

Destacats Substituït el monument d’origen franquista

Una roca, d’un material similar al marbre, en estat natural i  d’uns 700 kg de pes pren el lloc com a espai de memòria i record als morts de la Guerra 

Aixecar entre 1.500 i 3.000 kilos de pes —el que podria pesar el monòlit d’origen franquista del cementiri que, reconvertit als primers anys de la democràcia, recordava fins dijous els morts de la Guerra Civil— no és empresa fàcil. Després d’intentar moure’l durant més d’una hora, el govern va renunciar a retirar el monòlit en directe, que, ja sense públic, va ser traslladat al magatzem del Centre d’Interpretació del Patrimoni (CIP) Molí de Can Rata.
Els representants d’associacions de veïns com Can Vargas i Sant Andreu, del coŀlectiu d’historiadors Ger, de formacions polítiques i del govern, entre altres veïns, sí van presenciar la instal·lació de la pedra, similar al marbre, que el substitueix. “Estem fent un acte de normalitat democràtica en un país no tant normal” va proclamar l’alcalde Josep M. Osuna, en referència als vestigis franquistes presents i a les fosses que encara no han estat localitzades i obertes per restituir la dignitat a les víctimes, en 40 anys de democràcia.

HOMENATGE ALS REFUGIATS
Durant el parlament, l’alcalde va recordar als veïns i veïnes que, un 26 de gener de fa 78 anys, fugien pels camps amb l’entrada de les tropes feixistes a Ripollet. Traslladat a l’actualitat, el parlament va servir també per reclamar la intervenció dels governants en el drama migratori que assola Europa, amb la fugida i mort dels refugiats Sirians.

EL PES D’UNA ROCA
La data escollida per l’acte de substitució no havia estat aleatoria i fins i tot la meteorologia, coincidències de la vida, va aliar-se per reafirmar el caràcter simbòlic: quan el dijous 26 es va coŀlocar la roca, el sol va trencar la pluja i va il·luminar l’espai. “Volem que sigui un espai de record i memòria, perquè els joves, fills i nets puguin conèixer el que va passar”, havia explicat el regidor de Patrimoni i Memòria Històrica, David Fontanals.
El regidor, que s’ha implicat fins i tot en l’elecció del nou monument, explica que buscaven un element senzill, si bé amb volum. “La idea de la presència (la que transmet una pedra de 700 Kg) ha marcat l’elecció tant com el fet que no es malmet amb el pas del temps”, explica. La pedra —que alguns dels presents van començar a nomenar “xiquitín”— s’ha deixat en estat natural, sense tallar per cap escultor per reforçar la simplicitat.
L’anunci de la substitució un mes endarrera, emmarcat amb un pla per esborrar tots els vestigis feixistes de la localitat com són les plaques del Ministerio de la Vivienda, el nom d’alguns carrers o les possibles distincions institucionals al règim dictatorial , va provocar debats ciutadans al mateix cementiri on, els visitants discutien sí aquesta era o no una prioritat i si valia la pena invertir-hi discursos. Pels que tenien dubtes, sàpiguen que la pedra, ha tingut cost zero. –J. Josa

15°C

Ripollet

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C