L’art de la mediació

El 21 de gener va ser el Dia Europeu de la Mediació. És possible que no ho sapiga, però l’Ajuntament té un servei que gestiona conflictes.

En aquest article, expliquen per Ripollet al dia com la mediació ajuda a fer comunitat.

A la recerca de la creació d’una ciutat on pertànyer

El patrimoni personal de Ripollet és increïblement divers i valuós. Tot i això, la ciutat no està exempta de problemes ni de conflictes no resolts. El conflicte, com a tal, forma part de la condició humana, malgrat que la càrrega positiva o negativa que pot implicar no depèn del fet que existeixi, sinó de la capacitat o incapacitat per gestionar-lo de manera eficaç.

El servei de Mediació Ciutadana propicia la cultura de la pau i de la convivència. La complexitat de la vida ciutadana fa que, en nombrosos casos, la ciutadania s’adreci a l’Ajuntament per demanar ajuda o respostes als conflictes que es deriven de la pròpia societat. Per això, des del servei es proposa la intervenció dels conflictes a través de la mediació o altres processos alternatius per generar consens. Aquests processos consisteixen en un conjunt d’activitats destinades a trobar acords sobre temes de gran abast. No es tracta només de resoldre problemes o de trobar mecanismes d’actuació concrets, sinó també de generar estructures i espais per fomentar la reflexió i desenvolupar l’esperit cívic.

Els objectius d’aquestes activitats són diversos: millorar la implicació de la ciutadania; fomentar la participació ciutadana com un element estructural i no circumstancial; fomentar la consciència sobre la importància de certs temes; educar diversos grups socials a través de la construcció del consens o incentivar processos de cohesió social, entre altres. Tot això, treballant i incidint dins l’àmbit familiar, veïnal, escolar i comunitari.

En definitiva, es tracta d’empoderar la ciutadania millorant les seves capacitats i habilitats naturals per resoldre els seus propis conflicte. Donar veu a totes les parts implicades en un conflicte, escoltar de forma activa i passiva totes les versions, tindrà resultats més duradors en el futur, i ajudarà a legitimar la resolució.
Quan la resolució és imposada, sempre hi haurà parts vençudes i sentiment de tracte injust i d’abandó. Quan la resolució està treballada entre les parts, no hi haurà parts vençudes, ens trobarem amb un canvi d’actitud envers a la problemàtica que inicialment plantejàvem, i valorarem i veurem a l’altra part amb uns ulls que potser no havíem tingut present.

A través de la participació activa en la recerca de solucions, estem propiciant una nova cultura de la resolució dels conflictes que deixa de banda la tradicional cultura de la delegació en un tercer; al mateix temps, ens ofereix un nou marc d’aprenentatge i d’interrelacions en l’àmbit públic. Incidint en la comunicació a través del diàleg, capacitem a les persones per a la presa de decisions, fent-les responsables també de la resolució de la problemàtica.

Llavors, davant de fets que ens preocupen, com per exemple la brutícia als carrers, els sorolls del veïnat a les terrasses i a les cases, la manca de respecte entre les persones, la recerca de culpables tan sols resoldrà el problema de forma superficial i temporal en el millors dels casos. Buscar les causes, les possibles solucions alternatives i avaluar la pròpia actuació, crearà les bases d’una societat més cívica, més responsable, solidària i lliure. S’estarà per tant, creant una ciutat que buscarà la pau per si mateixa, i de la que en formarem de forma activa i responsable tots i totes.

Articles relacionats (per etiqueta)

15°C

Ripollet

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C