Dones feministes proposen reescriure la història i recuperar el llegat silenciat

Destacats Dones feministes proposen reescriure la història i recuperar el llegat silenciat

Els actes pel dia de les dones han inclòs una nova edició dels sopars coŀloquí  de dones realitzats a Ripollet a la dècada dels 80. La lluita per la igualtat continua.

“Mujer si no luchas nadie te ecucha” i “D’aquí o estrangera, la mateixa dona obrera és” són els dos missatges que divendres passat es podien llegir al mirall de la sala de música del Centre Cultural. En aquest espai tenia lloc un nou sopar coŀloquí de dones feministes de Ripollet, el primer des de l’any 1988 quan es van interrompre les trobades que en la seva última edició havien arribat a unir 117 activistes de Cerdanyola i Ripollet. Malgrat els avenços legislatius i en els discursos oficials de la igualtat, 29 anys després d’aquella fita la desigualtat entre gèneres persisteix.


Aquesta primera constatació, que va exposar la regidora Pilar Castillejo al posar sobre la taula les xifres de la bretxa salarial (entre 26 i un 30% menys de salari per la mateixa feina), l’atur (60% dones) o la pobresa femenina en la benvinguda a una quarantena de comensals, va estar seguida per una crida a reescriure la història, valorar l’aportació femenina i trobar el llegat a partir de les pròpies dones referents i des dels pobles. “No es tracta tant de recuperar dones excepcionals sinó de reescriure col·lectivament la història sense el biaix de gènere” va puntualitzar la feminista i experta en polítiques de gènere, Maribel Càrdenas, durant la reflexió que obria el debat.
La commemoració del Dia Internacional, que segueix fins a final de mes amb nous cinefòrums i xerrades, ha donat visibilitat a Ripollet al coŀlectiu de dones trans i ha situat la memòria històrica al centre de la reivindicació amb actes com el sopar feminista, la representació d’una obra dedicada a l’escriptora Victor Català o l’estand participatiu Dones del segle XX-XXI.


Activistes de la Taula Feminista, entitat que coordina el programa d’actes junt amb l’Ajuntament, van llegir el manifest el dia 8 de març (reproduït al quadre annex) i La Careta Teatre va recitar poemes en Piensa en mi y sé feliz, i els monòlegs A dos centímetros del suelo, No llevo sujetador, No me da la gana i Desde el interior de una mujer, en l’acte central.


Les aportacions de Teresa Claramunt, Neus Català, Federica Montseny i Montserrat Roig han estat la imatge del Dia de les Dones 2017. Si no reconeixem el seu llegat, el de les dones que ens han precedit i que ha estat silenciat de forma “injusta” i violenta, no podrem recuperar com a dones “l’autoestima individual i col·lectiva”, va advertir Càrdenas al sopar. Sense memòria no es possible, doncs, avançar. “La lluita no és contra els homes, sinó contra la injustícia”, havia dit Castillejo. –Judit Josa

15°C

Ripollet

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C