El Pont Vell en colors

Destacats El Pont Vell en colors

L’esplai, que el curs 2015-2016 va implicar a 1.595 infants i a 995 famílies, elabora  una diagnosi del barri per detectar-ne les necessitats. Dissabte, l’omplirà de colors

Humil i refugi de nouvinguts, el barri fronterer del Pont Vell es prepara per celebrar aquest dissabte l’arribada de la primavera amb un esclat de colors. Entre les 10.30 i les 13.00 hores el Parc Masot de Ripollet serà l’escenari del primer festival de Holi diürn de la població; una festa d’origen hindú que, pel seu significat i valors, va seduir a cinc joves de l’esplai la Gresca que l’organitzen. Carol i Tània formen part d’aquest grup: “Hem anat a la Gresca des de que érem petites, ara en som monitores però l’objectiu és anar molt més enllà i no quedar-nos amb aquesta tasca” explica una d’elles. La celebració del Holi n’és un exemple. Respon a la voluntat d’impulsar ”projectes que cobreixin les necessitats del barri, socieducatives o de les famílies, i que puguin contribuir al finançament de l’esplai”, diuen.

A banda de pensar la festa que volien, els cinc joves de la comissió s’han encarregat de tots els preparatius. De convèncer els col·laboradors i als grups de ball de Zumba i Bollywood que actuaran dissabte durant el festival, d’aconseguir el suport de l’Ajuntament, de difondre l’acte i de trobar els punts on, durant aquesta setmana es ven la pols de colors que es tirarà al festival de la primavera.

A Ripollet, es poden trobar bosses de pólvores al preu de 2 euros la unitat i paquets de cinc bosses i ulleres de sol per 10 euros a la Gurri Taverna del carrer de la Salut, a l’esplai La Gresca del carrer Bonavista del Pont Vell i a l’aula d’Epidemic Dance Show del Centre Cultural. També es venen al centre de tatuatges Anskar, al carrer Lluís Companys de Cerdanyola.”Voliem abastir les dues poblacions, perquè poguessin venir la gent dels dos pobles”.
Esperen mobilitzar unes 300 persones —serà un Holi petit no multitudinari, adverteixen— i si agrada, confien repetir l’any vinent amb la intenció d’omplir el barri, el seu, de colors i de l’esperit lúdic que impregna la celebració de la primavera. Són filles de la Gresca i dels seus valors.

Els projectes socieducatius de l’entitat, que ha celebrat recentment el seu 23 aniversari, van arribar el curs 2015-2016 a 1.595 infants i a 997 famílies del barri. Durant el mateix període van atorgar 640 beques per a la realització d’activitats amb un import total de 90.300 euros, segons la memòria presentada dijous passat a l’assemblea general de socis.
A La Gresca, ubicada al cor del barri del Pont Vell, al carrer de la Bonavista 6, fan un esplai diari, tenen en marxa un casal jove a més de l’esplai de dissabte i les activitats de vacances. Altres projectes s’adrecen a les famílies del barri i a la construcció de comunitat. El centre, per exemple, disposa d’una aula d’informàtica que inicialment, es va posar en marxa per fer front a la bretxa digital però que ha acabat sent un espai de trobada de la gent gran, en un barri mancat d’espais públics. També ofereixen serveis educatius com la gestió d’acollides i extraescolars a escoles malgrat no ser una empresa de gestió de serveis. Així, els beneficis de les activitats s’inverteixen en el barri, en ajudes i beques a les famílies i en projectes comunitaris, “que és la nostra raó de ser”, matisa Marta Buxó, una de les responsables de l’entitat. “La gent ens coneix pels casals d’estiu”, lamenta la seva companya Graci Mora, si bé “el que té més impacte és la tasca diària”.

Des del mes de gener, la Gresca, que centrava fins ara els projectes en infants i joves del Pont Vell, ha ampliat el seu públic amb la realització al Centre Cívic del Pont Vell de tallers de lectura, art i artesania i noves tecnològies per a gent gran del barri. Per una banda, volen contribuir a omplir de contingut cultural l’oferta del Centre Cívic, per l’altra, donar resposta a noves necessitats que detecten, ja sigui amb el contacte amb la gent o bé amb la diagnosi del barri que realitza l’antropòloga Marta Pi. El treball ha de detectar les necessitats socials d’un barri frontera que 23 anys després segueix en l’oblit . –Judit Josa

Articles relacionats (per etiqueta)

15°C

Ripollet

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C