L’Ajuntament distribueix una guia per prevenir el ‘bullying’ i reconèixer la diversitat sexual i de gènere a l’aula

Destacats L’Ajuntament distribueix una guia per prevenir el ‘bullying’ i reconèixer la diversitat sexual i de gènere a l’aula

La presentació del text ha coincidit amb el rebuig a una agressió homòfoba a Berga i a l’arribada del bus transfòbic a Catalunya. 

Nen o nena? La resposta és automàtica: només néixer s’atribueix al nadó una identitat de gènere en funció dels òrgans genitals. Què passa però, quan la identitat amb la que et registren no es correspon amb com et sents? Jaume Ulldemolins, secretari a Catalunya de Chrysallis, l’associació de mares i pares d’infants transsexuals, va parlar-ne dijous a l’escola Enric Tatché convidat per la regidoria de Polítiques LGTBI de Ripollet.

Els centres educatius del municipi disposaran a partir d’ara d’una Guia per treballar la diversitat afectiva, sexual i de gènere. Editada per la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), el document s’adreça al professorat, a l’alumnat, al personal no docent dels centres, a les famílies i als sindicats amb l’objectiu de donar eines a la comunitat educativa per abordar la diversitat a l’escola i prevenir situacions d’assetjament escolar, més conegut com a bullying.

El regidor de Polítiques LGTBI, Fran Sánchez i el director de l’Observatori contra l’Homofòbia, Eugeni Rodríguez van presentar el llibret, dijous, poc abans de la xerrada d’Ulldemolins. L’acte s’emmarcava en la commemoració a Ripollet del Dia de la Visibilitat Trans, que se celebra el 15 de març, i tenia lloc cinc dies després de l’atac homòfob de Berga i en plena polèmica per l’anunci de l’arribada a Catalunya de l’autobús transfòbic del coŀlectiu ultracatòlic Hazte Oir.

REBUIG A LES AGRESSIONS
L’agressió de Berga ha estat rebutjada amb la mobilització de centenars de persones i institucions, entre aquestes l’Ajuntament de Ripollet, i el bus de Hazte Oir, interceptat pels Mossos divendres passat, va haver de girar cua.
La Generalitat va immobilitzar el vehicle amb l’argument que el missatge imprès vulnerava la llei catalana 11/2014 que garanteix els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals. Ara bé, està preparada l’escola per donar una resposta similar i aplicar la llei aprovada trenta mesos endarrera?

Sánchez, Rodríguez i Ulldemolins van coincidir durant la presentació de la guia en subratllar la falta d’informació i la inexistència de protocols per atendre la diversitat a les aules. A un públic majoritàriament femení, entre el que hi havia futures formadores, representants de l’Ampa del Tatché, famílies i els delegats i subdelegats dels cicle formatius d’Integració Social de l’Institut Lluís Companys, van explicar la necessitat de garantir drets, donar visibilitat a les persones i prevenir discriminacions.

La guia es repartirà als centres educatius després que les associacions de pares i mares, AMPES, alertessin al Consell Escolar de la recepció als centres d’un text homòfob, editat per la mateixa entitat ultracatòlica que el del bus transfòbic. “Des de Ripollet no podem tolerar discursos que fomentin l’odi i menys contra els infants”, va replicar aleshores l’Ajuntament de Ripollet. La distribució de la primera guia catalana de la diversitat és, en part, la resposta de l’Ajuntament. Amb el text esperen provocar “debat i reflexió”, va dir Sánchez. Adaptada a la realitat de Catalunya —Euskadi va publicar una guia prèvia en la mateixa direcció—, a parer de Rodríguez serà una “eina clau” per “combatre el bullying”, detectar-lo i prevenir-lo. “No hi ha cap assignatura que sigui neutra” va advertir.

A Catalunya només s’han imposat dues sancions per comportaments homòfobs a l’aula perquè, segons el president de l’Observatori contra l’homofòbia, molts cops s’acaba castigant a l’agredit i no l’agressor al no detectar-se el problema de fons. La diversitat és una “realitat invisibilitzada”, va dir i ho va exemplificar amb el cas d’un estudi fet a un institut de Sabadell on, a priori, no existia alumnat trans ni hi havia hagut agressions. L’estudi va posar sobre la taula una realitat molt diferent. –Judit Josa

15°C

Ripollet

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C