Espectacle alat

Destacats Espectacle alat

Medi Ambient: Ripollet impulsa accions per preservar la biodiversitat

Poblacions d’aus migratòries creuen aquests dies la població vallesana, la regidoria de Medi Ambient dóna pistes per observar-les

Com a corredor biològic, el riu Ripoll uneix el Parc Natural de Sant Llorenç de Munt amb la serra de la Marina. En aquesta època de l’any, amb l’arribada del bon temps, les aus migratòries arriben del seu viatge.

Tal com si fossin autèntics Marcovaldos, el personatge d’Italio Calvino que, atrapat a la ciutat, busca a la desesperada els menors indicis de natura, els ripolletencs tenen la fortuna de poder observar Bernats Pescaires, Garses Reials o Corriols, entre altres espècies d’aus de pas per Ripollet. El regidor de Medi Ambient, Ramiro Moldes, va convidar dilluns de la setmana passada a l’observació de l’espectacle, en l’explicació de les mesures per afavorir la biodiversitat urbana que s’han començat a aplicar.
Ripollet ha posat en marxa un programa per preservar la biodiversitat i protegir les espècies autòctones als espais naturals de la població, petits parcs urbans i grans zones naturals com el riu Ripoll, el parc dels Pinetons o la zona fronterera amb el Pla de Reixac, segons va explicar el regidor.
Algunes mesures del programa, com la instal·lació d’entre 20 i 30 caixes niu per a ratpenats i altres espècies d’aus insectívores al parc dels Pinetons, a la Biblioteca i altres espais municipals són ja una realitat.

Altres iniciatives, com la divulgació dels beneficis de les orenetes, la retirada de reixes protectores al teulat de Casa Natura perquè puguin niar i la instal·lació de lleixes a les cases per evitar que s’embrutin els voltants de les zones de nidificació es faran realitat en breu. Danyar les poblacions d’orenetes, una espècie protegida, pot comportar multes d’entre 50.000 i 200.000 euros a Catalunya.

Un últim grup d’idees per preservar la biodiversitat—entre les que figura actuacions de recuperació del riu Ripoll— estan ara per ara només escrites en paper i pendents de confirmar part del seu finançament i calendari.

LLÚDRIGUES AL RIU RIPOLL
Les actuacions al riu contemplen la consolidació de camins i la creació de passeres per gaudir de l’espai, en un projecte de restauració de l’entorn natural. El que s’acabi fent dependrà però, del finançament. L’alegria, ara per ara, es concentra en la visió, encara que sense documentar, de llúdrigues autòctones, un petit mamífer desaparegut, a l’alçada de Ripollet. - JJR

Més en aquesta categoria: « L’art fet xocolata Festival de colors »

15°C

Ripollet

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C