L’escola Martinet busca suports per ampliar l’oferta a la secundària

Destacats L’escola Martinet busca suports per ampliar l’oferta a la secundària

El centre, que aplica un projecte pedagògic innovador, vol donar continuïtat al model d’ensenyament. Oferir cursos des de P-3 fins a l’ESO contribuirà, segons les famílies, a reduir la pressió i les ratios als instituts de Ripollet.

Mestres, famílies i antics alumnes de l’escola el Martinet, al barri de Can Mas de Ripollet, han demanat al Departament d’Ensenyament de la Generalitat deixar de ser un centre d’educació primària per convertir-se en un institut escola. Ho van fer públicament divendres amb la lectura coŀlectiva del manifest “El Martinet vol créixer”. l text recull una de les demandes que, comença a agafar força a Ripollet com a solució a la massificació de la secundària.
Els pares i mares del Martinet s’estan reunint aquests dies amb les formacions polítiques locals per recollir suports al projecte. De moment, tenen el sí del PSC i d’ERC, i, juntament amb el govern local, preparen la presentació del projecte al Consell Escolar de juny.  També s’han reunit amb l’associació de famílies de Pinetons que ha decidit formular la mateixa demanda per la seva escola.
Les escoles institut són el model pel que aposten ciutats com Barcelona, on el curs 2017-2018, tres centres públics oferiran places des de P-3 fins a l’ESO. A Ripollet, obren una nova possibilitat i oportunitat per l’educació al municipi. Així ho recull el manifest llegit divendres en el transcurs de la festa de presentació al barri del projecte de Martinet. “No plantegem aquesta Escola Institut del Martinet com una amenaça (...) La secundària a El Martinet seria un benefici per tots, per tot Ripollet, seria una ajuda també per baixar les ràtios dels instituts del poble”, van proclamar.

SOLUCIÓ A LA MASSIFICACIÓ
“La situació de l’educació secundària a Ripollet és força complicada”, argumenten l’Associació de Famílies (AFI) de Martinet. El municipi té el major nombre d’alumnes repetidors del Vallès Occidental i un grau elevat d’abandonament escolar. Com que, a més, hi ha més demanda que oferta de places a secundària,  les famílies d’escolars agrupades a la plataforma d’Ampes de Ripollet (PAR) demanaven des de l’any 2013 la construcció d’un quart institut.
Durant aquest temps, l’Institut Can Mas a hagut de convertir espais polivalents, com ara els de tecnologia, en aules i les obres d’adequació de l’institut Palau Aussit, es van aprofitar per construir altells on encabir noves classes. En paral·lel, la Generalitat va autoritzar una nova línia d’educació secundària a l’escola concertada FEDAC, a partir del curs 2014-2015.
Les solucions aplicades fins ara als instituts públics per combatre  la massificació no convencen les famílies que temen que espais sobresaturats comportin un empitjorament de la qualitat educativa.

CONTINUÏTAT ENTRE ETAPES
El projecte d’escola institut del Martinet va començar a agafar forma a partir del curs 2015-2016, després que el Departament d’Ensenyament de la Generalitat descartes la construcció d’un quart institut.
Confirmada la negativa del nou equipament, entre novembre de 2015 i l’estiu de 2016, els pares i mares que havien estat seguint la reivindicació  de la Plataforma d’Ampes de Ripollet van implicar-se en la preparació de la nova demanda. Al costat de l’escola el Martinet hi ha terrenys disponibles, qualificats d’equipament i de titularitat municipal, on seria possible construir-hi un nou edifici o bé ubicar-hi barracons.
L’ampliació de l’oferta educativa del Martinet a secundària donarà resposta a les famílies i alumnes que volen continuar l’ESO amb el mateix sistema d’aprenentatge —el Martinet forma part de l’Escola Nova 21 i aplica metodologies docents diferents—, una continuïtat que les famílies han trobat a faltar des de la posada en marxa del centre educatiu, fa 14 anys.

PLUJA DE CONFETI
El projecte es va presentar divendres en una festa al solar que l’ajuntament ha cedit a l’escola per incorporar-lo com a pati-jardí. Música, interpretada per mares, berenar, paradetes amb objectes d’artesania i el llibre la Cuina del Martinet, recollida de signatures i pàgines de dibuixos i pensaments d’infants de com s’imaginen la nova escola, van ser alguns dels ingredients festius. Una pluja de confeti, durant l’actuació sorpresa del veterà grup d’animació La Tresca i la Verdesca, va posar el punt i final a la celebració.  “El Martinet ha començat el camí per fer-se gran”, resumeixen des de l’AFI.
Mestres, pares i mares i antics alumnes van cantar Els arbres del Martinet, una cançó composada amb motiu del desè aniversari de l’escola al temps que recuperaven una vella reivindicació per aprofundir el projecte educatiu: fora ciment de pistes de joc, més espais verds per a l’exterior. —Judit Josa

15°C

Ripollet

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C