Emotiu i necessari homenatge als republicans ripolletencs morts als camps d’extermini nazi

Destacats Emotiu i necessari homenatge als republicans ripolletencs morts als camps d’extermini nazi

Ripollet recorda Mathausen en el 76 aniversari de la mort dels seus veïns amb l’objectiu d’honorar-los i, sobretot, evitar repetir la història. “La memòria és l’arma contra l’odi”, diu Osuna

Entre els anys 1940 i 1941, cinc ripolletencs van ser deportats als camps d’extermini nazi. Cap d’ells va tornar a casa. Mes L’Ajuntament de Ripollet va recordar dilluns a Tomas Caballero Vico (1987-1941), Josep Datzira Casamitjana (1912-1942). Sotero López Tello ( 1909- 1942), Juan Montesinos Uribe (1908-1941) i Pau Pallàs Alsina (1907-1941) en un acte institucional emotiu però sobretot “necessari”.
Cada mes de maig milers de persones d’arreu del món celebren el tancament del camp d’extermini nazi de Mathausen-Gusen, alliberat el 5 de maig de 1945. És aquest un “acte de compromís” amb el desig dels supervivents de l’horror “de lluitar per la pau, la llibertat i la fraternitat universal” i honorar així centenar de milers de víctimes, va explicar dilluns la vicepresidenta d’Amical Mathausen, Rosa Toran.
L’entitat que va congratular-se perquè en pobles com Ripollet se seguissin recordant les víctimes 75 i 76 anys després, va exhortar al consistori a coŀlocar el maig de 2018 una placa a Mathausen amb en nom dels cinc ripolletencs. Així ho han fet pobles d’arreu de l’estat, per posar nom i cognom a les víctimes, honorar-les i sobretot “recordar-les, no només com a reconeixement d’un passat sinó, sobretot com a compromís de futur”.

Com tants altres republicans —Gusen té el mal nom del cementiri dels espanyols—, els veïns de Ripollet van ser assassinats mesos després de ser deportats. Tres quarts de segle després de la seva mort, Ripollet els segueix recordant perquè “un poble que oblida la seva història està condemanat a repetir-la”, va citar Josep M. Osuna, al monument d’homenatge ubicat davant el consistori, des de l’any 2005. L’alcalde va recitar fragments de la vida i trajectòria dels cinc veïns assassinats Durant el discurs va mencionar les humiliacions que va patir la dona de Tomàs Caballero, Adoración Teruel, perquè, va dir, la història de les dones ha estat invisibilitzada.
L’ofrena floral d’entitats com el Club de Patinatge Artístic, el Club Ciclista i la formació de Decidim, va precedir la del consistori. L’acte, al que va assistir la filla de Juan Montesinos, Maria Montesinos Lozano, s’emmarca en un projecte de recuperació de la memòria històrica iniciat amb la retirada del monòlit d’origen franquista del cementiri municipal.
Memòria com a arma contra els brots feixistes, va concloure, perquè no arreli l’odi i la discriminació i la societat es mantingui alerta a qualsevol retrocés de la democràcia, —Judit Josa

Articles relacionats (per etiqueta)

15°C

Ripollet

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C