Gàbies per evitar que els ous siguin trepitjats

Destacats Gàbies per evitar que els ous siguin trepitjats

Quatre ornitòlegs voluntaris tracten de preservar a Ripollet la població de corriols petits, una au protegida que nia a la llera del riu Ripoll al seu pas pel municipi. 

Tot i ser majoritària, la població del corriol petit, una au migratòria que els mesos d’estiu torna a Ripollet per la posta d’ous a la llera del riu, corre el perill de disminuir de forma dràstica en poques temporades. Aquesta espècie d’ocell pon els ous en terres de ribera sense vegetació, entre còdols. A primer cop de vista, costa de distingir els ous de les pedres. El que probablement és un sistema de protecció natural s’ha convertit en el seu pitjor enemic.
La presència de corriols petits a la llera del riu Ripoll, en el tram de Ripollet, ha estat documentada per un grup de quatre ornitòlegs que, de forma voluntària, estudien la població local d’aquesta espècie migratòria des de l’any 2013. Al seu pas per Ripollet, el riu Ripoll ofereix “unes condicions úniques” per la reproducció d’aquest petit ocell, cosa que explica, segons els científics, “la concentració brutal” detectada a la zona.

POBLACIÓ EN RISC
Els ornitòlegs han estat anellant ocells i marcant-los amb banderoles oficials per estudiar, a partir d’observacions de camp i albiraments de prismàtics, el comportament i la biologia del corriol petit. Després de demostrar que els mateixos exemplars viatjaven des de terres africanes a la seva àrea de reproducció, a Ripollet, i que aquesta era gairebé el terreny exacte on havien niat l’any anterior, Antonio España, Jesús Alfonso i José Bozas —tres dels impulsors del projecte— van advertir dijous passat del risc que suposa per l’espècie l’increment d’activitat humana a la llera del riu.
Ho van fer acompanyats del regidor de Medi Ambient, Ramiro Moldes. L’Ajuntament donarà suport a l’estudi, amb la publicació de les conclusions a partir de l’any 2018, i a un nou projecte pioner de preservació que han iniciat aquests dies pel seu compte el grup d’estudiosos de les aus.

SOLUCIÓ PIONERA
La major part dels ous que ponen els corriols petits no tiren endavant. Els ornitòlegs han constatat la pèrdua, aquest any, de 68 ous, xifra que pot posar en perill la colònia d’aus i la seva presència a Ripollet, adverteixen.
Amb l’objectiu d’evitar que els ous siguin trepitjats —els corriols petits posen a terra i els seus ous son molt similars als còdols tant per la forma com per la mida— , han instaŀlat dues gàbies on poden nidar els corriols. “És una solució pionera a Espanya, almenys amb aquesta espècie d’ocells”, expliquen els ornitòlegs.
Les gàbies incubadores també eviten que depredadors com els gats o les garses accedeixin als nius. Uns cartells identifiquen les zones sensibles de reproducció al mateix temps que s’ha iniciat una campanya de conscienciació entre els hortolans. “Hi ha molta complicitat entre ells, nosaltres i amb l’espècie. Fins i tot fan vigilància per minimitzar la pèrdua d’ous”, valoren.
El treball que estan fent aquest grup d’ornitòlegs a la llera del riu és “excepcional” i té “gran interès biològic”, va assegurar el regidor Moldes. El regidor va anunciar el suport al projecte, amb accions concretes i recursos públics a partir del 2018. El consistori també té previst soŀlicitar a l’Institut Català d’Ornitologia la publicació de l’estudi fet fins ara.
Preservar l’habitat natural del riu i promoure alhora el seu ús lúdic es compatible. La recuperació de la llera del riu Ripoll per a ús ciutadà és un dels projectes estrella del govern municipal en medi ambient i està inclosa en el seu llistat de 14 accions prioritàries del Pla d’Acció Municipal (PAM). Preguntat si la creació de passeres i la senyalització de camins —accions que el govern preveu posar en marxa l’any vinent, un cop tancat el capítol de finançament—, podrien perjudicar la població d’ocells, Moldes va considerar que l’entorn del riu era suficientment ampli com per delimitar espais de protecció biològica i espais d’ús públic de la llera. “Es tracta de trobar l’equilibri entre la llibertat d’accedir al riu i la convivència entre espècies”, va afegir dijous, un dels ornitòlegs. —Judit Josa

15°C

Ripollet

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C