‘Stop Bullying’

Destacats ‘Stop Bullying’

Un grup d’alumnes adolescents de La Careta Teatre denúncia les injustícies i vexacions als instituts en l’espectacle de final de curs. La Careta Teatre oferirà l’obra, que han ideat i escrit els joves actors a partir de vivències i situacions reals, per ser representada a centres de secundària

Són les sis de la tarda de dissabte de final de Champions i la part central del Teatre Auditori del Mercat Vell de Ripollet es va omplint de pares, mares, avis i germans petits. Entre les famílies, s’intercalen colles de joves. Les butaques d’un dels laterals estan ocupades per altres nois i noies, estrafolàriament vestits de personatges de conte. Li donen un tret diferencial a les múltiples representacions de final de curs que aquests darrers caps de setmana acull el teatre de Ripollet.
La Careta Teatre va començar els seus festivals al 20 de maig; els grups de joves Vodevil i Tramoia seran aquest primer dissabte de juny els darrers que exhibeixen espectacle en el llarg comiat de les classes de teatre.
“No et pots perdre la representació d’Stop Bullying”, han insistit un cop i un altre els responsables d’aquesta compromesa entitat d’aficionats al teatre. L’obra aborda de cara l’assetjament escolar. De marcat caràcter social, no només tracta un tema punyent, sinó que ha estat ideada i escrita pels mateixos joves alumnes del grup Vodevil. “Va sorgir en una classe-teràpia”, explica Vanessa, una de les professores i actrius de l’entitat. A l’escenari i en el paper de presentadora evoca els assaig intensos. “Hem plorat i hem rigut molt. Hem fet molta teràpia”, afegeix amb sorna.

IDENTIFICATS
El text d’Stop Bullying s’ha construït a partir de vivències i situacions que han observat els propis actors i actrius, adolescents i estudiants de secundaria com els personatges que interpreten..”No són les seves històries ni ells són els personatges”, adverteix la professora, encara que els joves hagin aconseguit “donar vida pròpia als personatges”
Estrenada a mode de tastet a les Festes de Maragall —es van representar fragments el 26 de maig—, la representació va impactar al públic per la capacitat de connexió. “Veies com molts dels espectadors se sentien identificats”, explicava a l’Aplec de Can Mas, el diumenge 28, una de les components de la Careta.

RECORREGUT PER INSTITUTS
Convençuts que l’obra provoca com a mínim la reflexió La Careta Teatre vol oferir-la als instituts de secundària i a educació perquè en puguin programar nous passis, després d’estrenar-la, ara sencera, al teatre auditori dissabte passat. Stop Bullying mostra a les noves generacions afectades per l’assetjament, injustícies i vexacions que pateixen per la forma de vestir, pel gènere, ..., perquè sí. Situacions que es pateixen a través del mòbil o a l’aula.
Com a únic decorat, imatges projectades d’una pista d’institut, d’una aula, de la porta de centres escolars, o de converses de Whatsaap i cadires. Cadires que són bancs, cadires d’aules .. escenaris de violència i de suport entre companys. De música de fons, després d’un fosc a cada nova situació denunciada, raps: la cançó Se buscan valientes que expresen lo que sienten” obre la representació de situacions.

EN PRIMERA PERSONA
El muntatge, que inclou una emotiva part de monòlegs, dona veu a assetjats i assetjadors i indaga en les causes de la violència. “Sóc Sara, tinc 16 anys. Vaig patir bullying a primària”, “Em dic Janira, tinc 18 anys. La meva pandilla som els putos amos”, “No tinc un lloc on sentir-me protegida”, és queixa Raquel.
Un a un els personatges — que no els actors— es presenten i expliquen la seva impotència i es rebeŀlen. Marina, de 18 anys, proclama “cadascú té dret a ser qui realment és” en un aplaudit final; Oscar, de 17 anys, passa de ser com el seu pare i canvia la forma de relacionar-se viscuda a casa.. La interpretació en playback del rap Maldito Bullying posa el punt i final a l’obra, malgrat tot de missatge positiu.
En la mateixa sessió de final de curs, el grup Tramoia de La Careta Teatre va representar l’espectacle !Como ha cambiado el cuento!, una comèdia en què es dona la volta als contes infantils de sempre. Ells eren els estrafolaris ocupants de la graderia lateral! i, com la resta de públic, els va tocar la representació de la violència entre joves que han fet els seus companys de Vodevil. —Judit Josa

15°C

Ripollet

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C