Gossos i gats: censats, protegits i cuidats

Destacats Gossos i gats: censats, protegits i cuidats

Una guia recull les obligacions i responsabilitats dels propietaris d’animals domèstics, les normes de convivència i els beneficis de la seva tinença. El llançament s’acompanya d’inspeccions a domicili per evitar el maltractament

Recollir els excrements del carrer no és la única obligació que tenen els propietaris d’un animal domèstic. Passejar-los o garantir una habitat en condicions en són altres. A Catalunya a més és obligatori censar els gossos, gats i fures que viuen a les cases. A Ripollet només hi ha 1.148 animals registrats al cens oficial català Amoc. D’aquests, 1.089 són gossos, 56 gats i 3 fures. Coincidint amb la concreció d’un projecte participatiu per instaŀlar les mal anomenades papereres pipicans i distribuir bosses als comerços, l’Ajuntament de Ripollet acaba d’editar una primera guia de tinença responsable d’animals on, entre altres, es recorda l’obligatorietat del cens.
“Les polítiques de Benestar Municipal són competència dels ajuntaments, encara que n’hi ha pocs que ho tinguin present”, va lamentar dimarts la representant de la Fundació per l’Assessorament i Acció en defensa dels Animals (FAADA), Alba Jornet. FAADA és una de les entitats que assessora la Taula Animalista, l’ens participatiu constituït al desembre amb l’encarreg de decidir les accions de protecció i cura dels animals. Entre altres, en formen part l’associació de voluntariat Animales Ripollet, particulars i grups polítics com Esquerra Republicana de Catalunya, a més del coŀlectiu de veterinaris. Aquests darrers inscriuen gratuïtament les mascotes al Registre General d’Animals de Companyia de la Generalitat de Catalunya (ANICOM).

NORMES I BENEFICIS
El fulletó La tinença responsable d’animals. Guia per estimar-los (més encara), del qual es distribuiran 2.000 exemplars, és la segona campanya ideada per la Taula Animalista. La primera, Marrameu, estava focalitzada en les colònies de gats salvatges i aquesta última, en la cura dels animals domèstics.
“La majoria de gent no coneix els beneficis que ens aporten els animals o bé no sap com actuar en cas de pèrdua”, va dir el regidor Fran Sánchez, per explicar la necessitat de la publicació. L’Ajuntament rep segons el regidor infinitat d’avisos setmanals per localitzar mascotes perdudes.
La guia, que ha estat elaborada amb els consells dels veterinaris i que va llançar-se dimarts passat, inclou un apartat sobre què fer per recuperar l’animal; un llistat dels beneficis emocionals i físics que aporta cuidar-los i un sobre les obligacions i responsabilitats dels propietaris així com normes de convivència.

PROHIBIT EL SOFRE
Untar amb sofre les cantonades de les cases per evitar l’orina dels gossos és una de les pràctiques que es volen evitar amb la publicació de la guia. El sofre i substàncies similars suposen un risc ambiental a més de ser nocives per la salut. El seu ús a la via pública està prohibit.
Tenir gossos i gats sense menjar, en espais indeguts com pot ser un balcó moltes hores, exhibir-los o mutilar-los per extirpar ungles o altres parts del cos està tipificat com a maltractament animal i es sanciona com a falta greu. No recollir els excrements de la via pública suposa una multa de 150 euros.

INSPECCIONS A LES CASES
Les dues campanyes de conscienciació que ha impulsat la Taula Animalista des de desembre s’acompanyen d’accions com el reconeixement de les alimentadores de gats amb un carnet, el cens de les colònies de gats salvatges o en el cas dels animals domèstics, d’inspeccions de la policia a domicilis per detectar casos de maltractament.
En la presentació de la guia, la Taula va fer una crida a denunciar els casos de maltractament —s’admeten denuncies anònimes—; Sánchez va subratllar la cooperació entre departaments municipals, la taula animalista i la policia local; la portaveu d’ERC, Lurdes Serra i FAADA es van felicitar pel compromís de l’Ajuntament de Ripollet en el desenvolupament de les polítiques animalistes, mentre que Animales Ripollet va subratllar la conveniència de registrar i identificar a les mascotes.
Els veterinaris, representats en la presentació de la guia per Celia Gay, de Veterinaris Pinetons, cooperen donant d’alta l’animal al Registre ANICOM en el moment d’implantar-los el xip identificatiu a més d’aportar els seus coneixements a les campanyes de benestar animal. —Judit Josa

15°C

Ripollet

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C