Formació per a sèniors

Destacats Formació per a sèniors

Amb l’objectiu de difondre la cultura i seguir aprenent, prop de 180 ripolletencs van associar-se el curs 2016-2017 a l’Aula d’Extensió Universitària de Ripollet. L’aula ha arribat a l’equilibri i registra l’assistència més alta a les sessions, explica en la cloenda del vuitè curs acadèmic, el seu president Julià López 

The End. Les lletres amb la tipografia dels anys daurats de Hollywood projectades sobre la pantalla de cinema del Teatre Auditori del Mercat Vell van posar el punt i final dimecres passat al curs de l’Aula d’Extensió Universitària de Ripollet, en un any en què l’entitat ha assolit l’equilibri.
Entre octubre de 2016 i juny de 2017, professors i experts en temàtiques tant dispars com el teatre, la ciència o la història han impartit a Ripollet 18 conferències magistrals. Els oients són ripolletencs de més 50 anys, dels prop de 180 socis que formen l’Aula local. Els coneixements adquirits en les conferències s’han consolidat amb sortides puntuals com la visita aquest curs al cementiri de Poble Nou, a les coves prehistòriques de l’Espluga de Francolí i a les colònies tèxtils de Santa Coloma de Cervelló o la sortida de tres dies per descobrir la Rioja i la producció de vi. “Totes les sortides estan vinculades a conferències”, explica el president de l’Aula, Julià López. Així, la visita al cementiri de Poble Nou, descrita com una immersió sorprenent a la història de Barcelona, va estar presidida per la introducció als rituals de la mort en la història de l’antropòloga Montserrat Ventura. Similar correlació guarden la resta de conferències realitzades al Centre Cultural.
El programa formatiu ha registrat aquest curs un increment general de l’assistència a cada una de les sessions respecte a anys anteriors. “Hem assolit el punt ideal entre la gent que s’apuntava per provar i la que està realment interessada”, valora López.

Voltant la màxima capacitat
Amb els seus 180 socis actuals, l’aula podria donar cabuda a prop d’una desena d’alumnes nous el curs 2017-2018, però no a molta més gent ja que se superaria l’aforament del Centre Cultural. En aquest centre es disposen de fulls d’inscripció, els requisits són tenir més de 50 anys, tenir la inquietud de formar-se i abonar una quota anual de 40 euros.
Després de completar vuit cursos acadèmics, el nivell i la qualitat de la formació —un dels estàndards bàsics que es tenen en compte al moment de preparar el curs i seleccionar ponents— està assegurat. “Hem fet la nostra pròpia elecció d’experts, perquè a més de saber sobre el tema han de saber transmetre”, continua la valoració del president. L’aula de Ripollet forma part d’AFOPA, que agrupa a Catalunya el moviment dedicat a la formació permanent de la gent gran i té representació a l’Associatiuon International des Universités du Troisième, amb més de 1.500 aules similars a la de Ripollet distribuïdes arreu del món. La Universitat Autònoma de Barcelona, que proporciona la majoria d’experts, és el centre de referència de l’aula local i com la resta d’aules del món funciona de forma independent i autogestionada.
El curs ha inclòs ponències relacionades amb la localitat com la del biòleg Eloi Isern, sobre el riu Ripoll o la de l’historiador de l’art Ricard Bru, sobre el pintor Andreu Solà i altres relacionades amb l’actualitat, com la xerrada del periodista Nicolàs Vallé sobre el conflicte de Síria.
La cantant i compositora Mariona Sagarra va inaugurar l’any lectiu el passat 11 d’octubre al teatre auditori en una de les dues sessions obertes al públic general. El tècnic de comunicació Albert Beorlegui, va ser l’encarregat de tancar-lo, dimecres passat, al mateix escenari. Ho va fer amb una reivindicació del talent, que no de la bellesa de les grans dames del Hollywood clàssic, en les dècades dels 40 als 60 . “De quan el cinema era gran i es rodaven grans pel·lícules”, va precisar Beorlegui.

LES GRANS DAMES DE HOLLYWOOD
Agrupades en set arquetips, el d’actrius glamuroses, deesses del sexe, dones dolces, femme fatale, exòtiques, musicals i emprenedores, Beorlegui va proposar un recorregut per la trajectòria i la filmografia d’estrelles com Grace Kelly, Ava Gardner i Marilyn Monroe, Audry Hepburn, Lana Turner, Sophia Loren, Judy Garland i Elizabeth Taylor, entre altres grans noms. Durant la cloenda es van projectar fragments de La Ventana Indiscreta, La condesa descalza, Con faldas y a lo loco, Vacaciones en Roma, El puente de Waterloo, o La mujer indomable. El públic va entregar-se a la conferència que, com la majoria de les de l’aula va tenir moments lúdics. Una ponència sobre el fundador dels cors catalans Anselm Clavé inaugurarà a la tardor el curs 2017-2018, que està en preparació. —Judit Josa

15°C

Ripollet

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C