PAH Ripollet: mitja dècada defensant la samarreta verda

Destacats PAH Ripollet: mitja dècada defensant la samarreta verda

Ens endinsem en les actuacions i la història de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca PAH Ripollet-Cerdanyola l’any del seu cinquè aniversari

arts. A poc a poc, desfilen samarretes verdes pel parc Rizal. Són els membres de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca de Ripollet (PAH), que van camí d’una nova assemblea. Aquest any, el col·lectiu ha celebrat el seu cinquè aniversari i en cada assemblea continuen arribant nous casos de persones que estan a punt de perdre el seu habitatge.

“Arriben moltes famílies en una situació d’emergència d’habitatge, tant per un contracte hipotecari com per contractes de lloguer”, explica en José, coordinador de la PAH Ripollet-Cerdanyola i un dels fundadors del col•lectiu local fa cinc anys. El José, com la majoria de membres de la plataforma, va arribar com a afectat: era autònom i ell i la seva dona van deixar de tenir ingressos. Després de contactar amb les institucions públiques, tal com ell explica, va descobrir la PAH de Barcelona i es va “empoderar” per solucionar el seu cas. A partir d’aleshores, va començar a organitzar-se amb altres companys de la plataforma a Cerdanyola i es van estendre fins a Ripollet.

“La gent cada vegada s’implica més perquè veuen que es poden empoderar, que treballem sobre lleis, que som cívics i que sense una infraestructura econòmica fem més que l’Estat”, destaca en José i afegeix que, malauradament, “des que la PAH funciona a Ripollet, la situació continua sent la mateixa”.
Segons les dades del Consell General del Poder Judicial, cada dia 46 famílies perden la seva casa a Catalunya i l’any 2016, el territori va liderar amb el nombre més gran de desnonaments en tot l’Estat. Des de la PAH indiquen que la majoria de casos del municipi són afectats per una pèrdua d’ingressos que els impedeix fer front a la quota hipotecaria. Tot i això, senyalen un augment dels casos d’afectats pel lloguer, una tendència que també es dóna a escala catalana, ja que dos terços del total dels desnonaments van ser per impagaments d’arrendament

Espai per la solidaritat
La PAH es marca un objectiu clar: defensar els drets humans en matèria d’habitatge de forma altruista. Per fer-ho proposen lleis, aturen desnonaments (han paralitzat més de dos mil en tota Espanya), fan escraches, ocupen entitats bancàries i, sobretot, fan un seguiment diari de cadascun dels casos que arriben a la plataforma. El col•lectiu s’organitza per comissions i donen suport als afectats en diferents àmbits. “Ens posem en contacte amb serveis socials, jutjats, amb el servei comú processal, bancs i intentem intervenir amb els propietaris particulars per arribar a solucions factibles”, expliquen des de la PAH Ripollet.
La plataforma local es troba en un moment molt actiu. Cada setmana arriben nous casos a l’assemblea i continuen sumant accions al carrer. Fa només uns dies, van fer un escrache a l’ajuntament de Cerdanyola, van paralitzar un desnonament al carrer Joan Miró i, fa uns mesos, van fer una de les accions més llargues protestant durant 24 dies davant l’oficina de CaixaBank per aconseguir una solució pels casos de la Mayka, afectada per una hipoteca regida per l’IRPH, i de l’Encarni, amb una hipoteca multidivisa. Després d’un any i mig de lluita, l’Encarni — una de les cares més visibles de la PAH local— assegura que, quan solucioni el seu cas, seguirà vinculada al col·lectiu: “Estem pendents de signar amb el banc però seguiré en la plataforma perquè m’ha canviat la vida i m’ha omplert un espai per la solidaritat i ajudar les persones”.

Reptes de present i futur
Cada dimarts i dijous a la tarda, la PAH de Ripollet celebra assemblees al local del parc Rizal que l’ajuntament els va cedir ja fa més d’un any. En aquestes reunions decideixen en conjunt les seves actuacions i assessoren a les famílies afectades. En cada trobada, fan seguiment del voltant d’una quinzena de casos, cadascun amb unes característiques i una història personal al darrere.

Un dels últims casos en arribar és el de la Sandra, de trenta-tres anys, que intenta aconseguir la dació en pagament del pis que va comprar amb la seva exparella perquè no pot fer front al pagament de la hipoteca. També es va trobar sense ingressos la Marina. Fa dos anys que ocupa un pis del BBVA amb les seves filles i està a punt de signar un contracte de lloguer social perquè l’entitat ha inclòs l’immoble en el paquet de pisos de caràcter social que cedeix a la Generalitat. “Tot i que he tingut el suport dels veïns, molta gent critica l’ocupació i has de ser fort per la família”, recorda emocionada la Marina. Com a part de la campanya Obra Social PAH, des de la plataforma local puntualitzen que “totes les recuperacions són de pisos d’entitats rescatades amb diners públics i l’objectiu és aconseguir la regularització de la persona, mai viure per la cara la resta de la seva vida”.

A més de fer el seguiment dels casos locals, la PAH Ripollet-Cerdanyola se sumarà a la campanya de la ‘Llei Vivenda PAH’ que el col•lectiu va presentar el mes de març al Congrés dels diputats.
Aquest estiu registraran el text definitiu que mantindrà els cinc pilars de la seva lluita: la dació en pagament retroactiva, el lloguer assequible, la paralització dels desnonaments, la garantia dels subministraments bàsics i la creació d’un parc d’habitatge social. Pendents del futur de la proposta de llei, des de la PAH asseguren que “tant de bo no fos necessària la plataforma”, però tenen clar que, com destaca en José: “Encara tenim un recorregut molt llarg i, si no lluitem per l’habitatge, ho haurem de fer per l’educació o la sanitat i haurem d’estar sempre en moviment constant al carrer”. —Mònica García

15°C

Ripollet

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C