Adopti un tram del riu Ripoll!

Destacats Adopti un tram del riu Ripoll!

El debat de l’aigua té molts ramals. Anunciada com una ruta veïnal pel riu Ripoll, la presentació del projecte rius tancava dissabte les segones jornades L’aigua, Font de drets. En ple procés de municipalització del servei, l’Ajuntament busca vies per implicar la ciutadania i democratitzar la gestió.

El març de 2016, el govern de Ripollet va anunciar la seva voluntat d’assumir directament la gestió de l’aigua al municipi, aprofitant que el contracte amb l’empresa Sorea, del grup Agbar, estava a punt d’acabar. En ple procés de municipalització d’un servei essencial, l’Ajuntament busca vies per implicar la ciutadania al debat i traslladar la nova cultura de l’aigua al carrer.
Durant aquest mes d’octubre s’han celebrat en diferents espais municipals de Ripollet les jornades L’aigua font de drets. Les xerrades van finalitzar dissabte amb l’activitat Ripollet: riu, rieres i entorns de ribera i la proposta d’adoptar un tram del riu Ripoll, si bé el debat polític i els canals de participació segueixen oberts. El que ve a continuació és un repàs cronològic del procés i d’alguns dels aspectes tractats en xerrades i activitats.
En les eleccions municipals del 2015, la municipalització de l’aigua va entrar als programes electorals de formacions polítiques d’arreu de Catalunya i de diferents colors — és un dels compromisos de la coalició de Decidim que ara governa a l’Ajuntament— i des d’aleshores està a l’agenda de ciutats metropolitanes com és el cas de Terrassa o de Ripollet.

De l’agenda política al carrer
Segons la regidora de Serveis Municipals i Municipalitzacions, Pilar Castillejo, la gestió privada de l’aigua —un recurs escàs i un bé comú— és una anomalia a Europa en contra del que passa a Catalunya, on el model via adjudicació preval en ciutats mitjanes i grans. Ho va afirmar en el segon cicle de les jornades L’aigua Font de drets. Els dimarts d’aquest mes d’octubre s’han convocat debats i xerrades que s’han celebrat amb més o menys fortuna —algunes sessions han coincidit amb moments claus del procés català i la primera es va anuŀlar al estar programada el mateix dia de l’aturada de país del 3 d’octubre— amb l’objectiu de recollir aportacions per elaborar el primer reglament municipal d’un dels serveis essencials que presta el consistori. Els canals de participació segueixen oberts a la pàgina web ripolletparticipa.cat.
Aquest segon cicle, batejat amb el nom de Els dimarts de l’aigua enllaçava amb una primera tongada de conferències i xerrades informatives realitzades el març de 2016, coincidint amb l’inici del procés de municipalització. Sobre la taula s’han posat qüestions com el dret universal a l’accés de l’aigua, la democratització de la gestió o la sostenibilitat. En paraŀlel, el ple municipal de setembre va donar llum verda a la constitució de l’esperada comissió política, tècnica i veïnal que ha d’estudiar en tres mesos la viabilitat del projecte ripolletenc. Al mateix plenari s’avançava en la creació de l’empresa municipal que, d’entrada, gestionarà el servei de neteja d’edificis públics i, en un futur, podria assumir el de l’aigua, si finalment el ple municipal es decanta per aquest model.

La gota ona, les idees
La gota Ona —imatge gràfica de la campanya que ha recolzat la celebració de les jornades— ha estat l’encarregada d’apuntar els beneficis que pot comportar la gestió pública del servei. Segons es llegeix en el tríptic que ha distribuït l’Ajuntament, la gestió pública comportaria més garanties d’accés a tothom i a un preu just, permetria gestionar els recursos públics amb criteris de qualitat i sostenibilitat financera, democratitzar la gestió amb la participació, transparència i fiscalització de l’organisme públic i prioritzar la sostenibilitat ecològica.
En l’exposició del projecte de Ripollet, Castillejo va avançar algunes possibles mesures per traslladar a la pràctica aquestes idees, com pot ser la creació d’un fons municipal per ajudar a pagar el rebut a ripolletencs en situació de vulnerabilitat o la millora de les canonades, per evitar fugues d’aigua. Aquestes inversions s’afrontarien amb els actuals beneficis empresarials que la regidora va estimar en 200.000 euros. Sigui com sigui, la comissió haurà de determinar si això és viable a partir dels estudis encarregats. Des de l’oposició, diversos grups municipals han condicionat el seu suport a què es demostri la teoria amb números i informes.

Control i participació
Altres aspectes són la creació de sistemes de participació, control i fiscalització. Inspirant-se en el cas de Terrassa, sobre els òrgans ciutadans de control va girar l’últim dels debats del cicle Participem en la gestió de l’aigua, dimarts de la setmana passada a l’escola Anselm Clavé.
Membres de la Taula de l’Aigua i de l’Observatori Ciutadà de Terrassa van traslladar experiències com la creació d’un parlament ciutadà —que aglutina un centenar de terrassencs— a més de defensar la inclusió de veïns en el consell d’administració de l’empresa gestora. Una quinzena de persones van assistir en aquest últim debat on, com la resta d’actes, es van recollir aportacions pel reglament.

RECURS NATURAL, eL PROJECTE RIUS
El debat de l’aigua té molt ramals. Anunciada com una ruta veïnal pel riu Ripoll, una activitat d’educació ambiental tancava dissabte passat el segon cicle de les jornades L’aigua font de drets i introduïa al debat de l’aigua el coneixement del medi fluvial i la conservació participada de rius i afluents.
Des de l’any 1997, quan l’associació Hàbitats va posar en marxa a Catalunya el projecte rius, grups d’amics, famílies, escolars, administracions o empreses adopten trams dels rius i afluents catalans. El sistema té rèplica amb projectes d’altres entitats de l’Estat espanyol i d’Europa. Qualsevol ripolletenc podria de fet, adoptar un tram del riu Ripoll, sempre i quan aquest no hagi estat adjudicat.
Amb aquesta peculiar adopció —ho ha llegit bé— els voluntaris es comprometen a inspeccionar dos cops l’any la qualitat de l’aigua i de la llera del riu en el tram assignat de mig kilòmetre. El projecte permet als participants descobrir el medi natural alhora que des de l’entitat s’obtenen dades pel seu tractament científic i s’implica a la ciutadania en la defensa de l’entorn fluvial.
Durant el matí de dissabte, mitja dotzena de persones — l’assistència de gent de peu va ser escassa, perquè, si bé el debat és ric i complex, no sembla trobar el curs per desembocar en l’interès d’una majoria, més enllà de quan puja la factura de l’aigua— van aprendre a mesurar el cabal del riu Ripoll, valorar la qualitat de l’aigua i el seu entorn.

La sort de tenir un riu
“Quan apropes el medi ambient als nanos o a persones adultes, aquests el fan més seu. L’implicació emocional facilita que es pensin propostes de millora i que es gaudeixi del lleure i la natura amb més consciència”, explica el guia en la introducció de l’activitat Ripollet: riu, rieres i entorns de ribera. Amb el manual d’inspecció que facilita l’entitat, els participants van aprendre a omplir una fitxa de camp. Per fer-se voluntari no calen coneixements tècnics però sí passar per una sessió prèvia de formació: cal observar els nivells de l’aigua, la composició del substrat del riu o la presència d’algues, entre altres. Dissabte a més es va mesurar el cabal, la velocitat de l’aigua o la profunditat i es va observar l’entorn. Al seu pas per Ripollet, el Ripoll suspèn per exemple, en el codi QRISI per valorar la qualitat del bosc de ribera —la connectivitat de l’espai natural està tallada per barris i l’autopista— però aprova en transparència d’aigua.
L’activitat resulta educativa i també divertida: Òscar Torrijo, un dels pocs assistents que no està implicat professionalment en el procés de municipalització o en projectes mediambientals, senyala la sort de poder gaudir d’un riu, cosa que no tenen totes les ciutats, reflexiona, i malgrat això, el desconeixement dels ripolletencs d’aquest espai natural. Poder-lo descobrir ha estat l’aŀlicient que va motivar-lo a apuntar-se a l’excursió de dissabte. Ara, si vol, com qualsevol altre veí, pot adoptar-ne un tram a la pàgina web www.projecterius.cat. —JJR

15°C

Ripollet

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C