L’Ajuntament recollirà aportacions veïnals al reglament de l’aigua fins el 23 de novembre

Destacats L’Ajuntament recollirà aportacions veïnals al reglament de l’aigua fins el 23 de novembre

El procés participatiu, que finalitzarà amb el lliurament a finals de mes d’un informe a la comissió encarregada d’analitzar la viabilitat d’una gestió pública, segueix obert via telemàtica i per correu electrònic

Entre el 20 de setembre i el 28 d’octubre, l’Ajuntament de Ripollet —un dels municipis catalans que ha iniciat aquesta legislatura el procés per municipalitzar el servei de distribució i abastament d’aigua a les llars— va recollir a peu de carrer propostes ciutadanes sobre com hauria de prestar-se a Ripollet aquest servei essencial amb la intenció d’incorporar-les al primer reglament que regula el servei, i que està en fase de preparació.
A mesura que se succeïen els debats, –deslluïts per la coincidència d’algunes cites amb els moments més conflictius de la política catalana— han evolucionat les opinions, segons els responsables del procés participatiu. El canvi de model implica deixar de concebre l’aigua com una mercaderia, i apreciar-la com “un bé natural i coŀlectiu” opina l’ecologista Oriol Francesch, de l’empresa Entorna3.
Dotar de més transparència i d’òrgans de control democràtic la gestió està en la base dels discurs que advoca pel canvi de model, mentre que el canvi de marc conceptual és l’ABC de la nova cultura de l’aigua. La seva gestió, que és competència municipal, origina despeses públiques i alhora beneficis privats, en tant que al voltant d’un 80% de municipis catalans va delegar aquesta gestió a empreses en forma de concessió, pel que també es possible encarar el debat en termes de justícia social i reinversió de diners públics, apunta Francesch.
Les aportacions, que s’han recollit en punts d’informació instaŀlats al mercadal dels dimecres, en xerrades sobre la nova cultura de l’aigua i en una ruta veïnal pel riu Ripoll, s’estructuren en quatre eixos: la gestió econòmica i financera del servei; el mediambient (amb aportacions del punt de vista ecologista i naturalista); la justícia social i la pobresa energètica (amb propostes per protegir els més dèbils, com ara persones soles o amb mínim d’ingressos, i tarifes molt regulades); i de democràcia i participació. Aquestes últimes es van recollir durant una sessió de treball a l’escola Anselm Clavé, la que va registrar, junt amb la xerrada de la directiva de l’empresa pública Eau de Paris, Catherine Calmet, més assistència de públic.
Superada aquesta primera fase, el procés participatiu es manté obert via telemàtica i se segueixen reben aportacions tant pel web participa.ripollet.cat/aiguapublica com al correu electrònic Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.. El termini per incorporar propostes finalitza el dia 23 de novembre. La consultoria Entorna3 s’encarregarà d’agrupar totes les aportacions, algunes molt concretes i destacables des d’un punt de vista més qualitatiu que quantitatiu, apunta Oriol Francesch, en un informe que té previst lliurar el dia 30 de novembre. El reglament municipal de l’aigua formarà part de la documentació que baralla la comissió d’experts, ciutadans i polítics que analitza la viabilitat del canvi de model i les conclusions de la qual s’han de presentar en un termini de tes mesos. —Judit Josa

15°C

Ripollet

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C