Escac i mat al masclisme

Destacats Escac i mat  al masclisme

Les accions del 25N a Ripollet qüestionen les desigualtats quotidianes i conviden a desmuntar la identitat en funció del gènere.  En la lectura del manifest es posa l’accent en la lluita contra les violències sexuals i els seus còmplices.

Cap actitud està malament i cap bé. L’important és estar bé amb si mateixa, actuar des del que és vol ser com a persona. Lliurement. Sense pressions socials. Resumida, aquesta va ser la principal conclusió sorgida del debat entre el públic i els quatres estereotips de dones interpretades per les actrius Paloma Moreno i Patrícia Salbi, dissabte passat, en l’acte central del Dia Internacional per l’eliminació de la Violència vers les Dones.

45 dones assassinades
Com tantes altres ciutats catalanes, Ripollet va commemorar el 25 de Novembre exigint un país lliure de violències masclistes. L’accent s’ha posat aquest 2017 en la denúncia de les violències sexuals. Dues dones de la Taula Feminista de Ripollet —conformada per diferents coŀlectius que organitzen en coŀlaboració amb l’Ajuntament de Ripollet la diada— van acompanyar en la lectura del manifest unitari a la regidora Reyes Muñoz. La proclama va tenir lloc al pati del Centre Cultural i va ser seguida per quatre desenes de ripolletencs.
El text del manifest, redactat per la periodista Mònica Planas, persegueix el triple objectiu de visibilitzar, sensibilitzar en la lluita i assenyalar els responsables d’assassinats, agressions i abusos. La commemoració va finalitzar amb la música del duet Leyra. Una hora i mitja abans de la proclama es representava al Kfetí del Casal de joves l’obra de teatre El Sopar de les princeses, creada per la companyia de Calafell La Porta de Fusta a partir de l’anunci Amigas y princesas de ‘Galletas Princesa’. Ja acabada la representació, els espectadors — que eren dones i homes— van parlar amb les quatre protagonistes de la història.
La Taula Feminista ampliava en aquest espai la mirada crítica de la commemoració. De l’anàlisis dels rols de gènere que es transmeten en els missatges publicitaris a qüestionar l’estructura social que permet que 45 dones hagin estat assassinades a l’Estat espanyol els últims 11 mesos; així va evolucionar el debat.
Els micromasclismes —les petites violències quotidianes que perpetuen determinats models de gènere i que sovint passen desapercebuts, al ser interioritzats com a normals, segons va assenyalar en diferents moments la moderadora del debat, la psicòloga i membre de la companyia, teatral, Elva Banfi— estan presents en l’obra de teatre, inspirada en anuncis reals sobre bellesa, maternitat, alimentació, cura de la llar i xarxes de relacions com meetic o e-Darling.

construïm una societat igualitària
Quatre amigues amb cor de princeses —les protagonistes de l’anunci de ‘Galletas Princesa’, 20 anys més grans— queden per un sopar d’aniversari que mai arribarà a realitzar-se. L’obra posa sobre la taula les pressions socials en la construcció d’identitats en funció del gènere: la dona amb carrera professional disposada a sacrificar-ho tot en busca de l’amor ideal, la dona esclava dels dictats de la bellesa, la dona mare que es desviu per la filla i la creativa autònoma, que es culpabilitza perquè no menja sa i té descurada la llar. Són quatre estereotips, tanmateix, moltes de les dones reals del públic van admetre haver-se sentit identificades amb parts de les personatges.
En aquesta tessitura, l’intercanvi d’opinions i experiències va ser una invitació a plantejar-se el que es fa, a qüestionar-se el perquè de cada acció i a tenir present el que es vol fer realment. “Les dones han estat educades per ser comprensives, per evitar l’enfrontament i el conflicte i per tenir cura dels altres, sense contemplar el que senten”, va reflexionar Banfi. Els homes també estan condicionats per rols, si bé la pressió social és menor, va assenyalar. Els límits entre el judici (el social i el propi) i la crítica sana, la normalització de les violències, l’educació o com incorporar els homes feministes, van ser alguns dels temes tractats en la xerrada taller. Invitació de nou a desmuntar la identitat individual per tornar a construir, individualment i coŀlectivament, una societat més igualitària i lliure. Sense violències. Escac i mat al masclisme. —Judit Josa

15°C

Ripollet

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C