Davantals per la igualtat i el reconeixement social de tots els treballs

Destacats Davantals per la igualtat i el reconeixement social de tots els treballs

Dones diverses reivindiquen la visibilització de les feines ocultes, com les cures, en una de les lectures de manifestos més nombroses

Amb el lema “Si les dones ens aturem, aturem el món”, la vaga i el conjunt de mobilitzacions del 8 de març — un dels més combatius dels últims anys per la igualtat real i efectiva— va unir a Ripollet dones de diferents edats i condicions. A la veterana activista Montse Castellví va unir-se la veu de la jove Ionela Bageal, membre de Bella Dona, un col·lectiu fundat fa dos mesos i escaig a recer del nou auge del moviment feminista. Les dues dones van llegir dijous el manifest del Comitè de Vaga General Feminista a la plaça de Pere Quart.

El text denunciava per igual “l’explotació” i les desigualtats laborals com “la manca de legislació i polítiques públiques en la reproducció i les cures”. La precarització del treball remunerat, les triples jornades i la invisibilitat del treball ocult; la violència masclista i l’assetjament sexual...; les desigualtats d’un “sistema que ens condemna a vides indignes”.

Organitzacions de dones i entitats tant diverses com l’Aresta o Dones Feministes de Ripollet van fer pinya per preparar al municipi la jornada de vaga que s’iniciava al mercat municipal amb un piquet informatiu. El Comité local de la Vaga Feminista va unir alguns dels arbres de la plaça de Pere Quart amb cordills d’estendre roba i entre davantals —símbol de la protesta— van penjar-hi pancartes manufacturades. La lectura del manifest del Comité i del manifest oficial, llegit a duo per les tinent d’alcalde Pilar Castillejo i Reyes Muñoz, va estar seguida per moltes dones, des d’avies a infants (la Federació d’Ampes va fer una crida per buidar els centres lectius), en una de les lectures de manifestos de més èxit pel que fa a afluència de públic.
Entre els actes simbòlics preparats pel comitè de vaga, destacava el dinar popular i el servei de canguratge al Centre l’Esplai l’Estel, dues activitats que, en aquesta ocasió, estaven a càrrec dels homes que s’havien sumat a la protesta. 

 La convocatòria, que finalment van secundar sindicats com UGT i CCOO —la secció sindical de Cerdanyola i Ripollet va fer el dimarts dia 6 una crida perquè les empreses i els centres de treball locals se sumessin a les aturades parcials amb una denuncia al treball parcial fraudulent i la bretxa salarial—, no només convidava a aturar-se a la feina —l’activitat es va aturar un parell d’hores en alguns departaments municipals i centres com la biblioteca van romandre tancats— sinó que convidava també a deixar els treballs de cura i fer vaga de consum. En algunes balconades de cases particulars onejaven els davantals. —JJR

15°C

Ripollet

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C