La sexualitat, un tema tabú que necessita ser alliberat

Destacats La sexualitat, un tema  tabú que necessita ser alliberat

El Casal de Joves inicia un cicle de xerrades sobre la salut sexual amb un primer taller orientat a l’afectivitat i a la sexualitat

Cada segon divendres de mes, al Casal de Joves de Ripollet, tindrà lloc un seguit de xerrades i activitats sobre la sexualitat, afectivitat, relacions de parella i assetjament, que estaran orientades a joves d’entre 12 i 17 anys. La responsable del servei Tarda Jove al CAP II, Montserrat Martínez, —que divendres va dirigir el primer taller— considera molt necessaris aquests tipus de debats perquè les noies i els nois es vegin amb cor de parlar amb llibertat sobre la seva sexualitat, sobretot les noies. “El que veig a la meva consulta i en les xerrades és que les dones encara estem en un segon pla a nivell de sexualitat, perquè pretenem que els nois prenguin les decisions. Cedim el nostre cos i el deixem en les seves mans”, explica la llevadora i infermera just finalitzar el primer taller sobre sexualitat i afectivitat del nou cicle del Casal de Joves.
Martínez treballa al CAPII Cerdanyola – Ripollet, on estan duent a terme el Programa sanitari d’atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR), un servei d’activitats assistencials i educatives relaciones amb la orientació i planificació familiar, atenció confidencial als joves, prevenció i assistència de malalties de transmissió sexual, i un llarg llistat de suports i ajudes que busquen la confortabilitat dels joves i l’acceptació de la sexualitat per, així, desprendre’s del tabú que carreja des de fa segles. “Molts dels nostres usuaris són dones, però la majoria d’elles ha tingut alguna relació amb un home, i per això també visitem nois i homes”, explica.

UN TALLER PER FER PENSAR
Divendres, la llavor comença a brotar al Casal de Joves. Montserrat Martínez, dona inici al taller i atrau als nois i noies que han assistit al primer contacte amb la sexualitat. “Aquesta tarda —els diu— veig una caixa de bombons, cadascú amb la seva especialitat. Els bombons han d’estar ben embolicats, ben conservats per poder assaborir-los. No es poden fondre”. Amb aquesta entrada, ha connectat amb la vintena d’adolescents i joves que participen al debat.
Els nois i noies que divendres assisteixen al Casal de Joves obren les seves ments per endinsar-se en un tema amb el que poques vegades et pares, et seus i comences a parlar en públic.
Martínez amenitza les hores transcorregudes amb activitats per fer-los pensar, amb una interacció casi permanent que permet als joves sincerar-se, ja que tot el que es parla durant el taller és confidencial. Els joves de la xerrada riuen quan la infermera esmenta els noms que s’assignen al penis o a la vulva, però entenen la raó per la que busquem alternatives eufemístiques per camuflar el seu nom vertader: perquè és un tema tabú. La conductora de l’acte aprofita les activitats del taller per insistir en la responsabilitat del nostre cos, de les nostres decisions i del nostre plaer: “Les noies intenten complaure totalment al noi, i cedeixen el seu cos per experimentar, sense saber què demanar. No obtenen plaer en les seves relacions i només senten que és l’altre persona la que gaudeix”, sentencia.

Ens enamorem de persones, no d’un home o d’una dona
Entre altres aspectes, intenta que els i les joves agafin consciència de la llibertat sexual de cada persona.“Ens enamorem de persones, de qui ens fa créixer i ens dona aquella riquesa de sentir alguna cosa més. Són les persones, no és ni un home ni una dona”, segueix comentant la llevadora..
Finalitzat ja el taller, Martínez ha aconseguit que els joves surtin de la xerrada sabent que tenen la responsabilitat última del seu cos, que la sexualitat no ha de ser un factor de repressió i que hi ha tantes sexualitats com joves en el món, perquè, com ella mateixa ha insistit, ens enamorem de persones. La xerrada ha tingut èxit, si bé la responsable del servei Tarda Jove del Cap II, es sincera i admet que en sexualitat “encara queda molt per fer, i no només amb els joves”. —Ariadna España.

15°C

Ripollet

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C