El ple municipal liquida l’ambició de municipalitzar l’aigua per aquest mandat

Destacats El ple municipal liquida l’ambició de municipalitzar l’aigua per aquest mandat

Després del no de PSC, C’s, PP i PDeCAT en la sessió monogràfica de dijous passat, la incògnita es cenyeix sobre els processos per recuperar la gestió d’altres serveis externalitzats. El govern s’ha compromès a municipalitzar  la neteja d’edificis públics i de les llars d’infants —serveis on s’han registrat conflictes laborals— però no sap si es podrà afrontar sense l’aigua. 

La municipalització del servei de distribució i abastament domiciliari de l’aigua de Ripollet, un dels projectes emblema del govern de Dedicim, ha quedat enterrada almenys durant el que queda de legislatura. El ple municipal extraordinari que va forçar l’oposició al maig va certificar dijous passat el final del projecte quan els sis regidors socialistes van votar en contra de la seva aprovació inicial.
La resta de cartes, pel que fa a posicionaments, estaven a la vista des de feia un temps. Sense excessives sorpreses sobre el previst, C’S, PP i PDECAT, i finalment el PSC, van oposar-se al projecte de gestionar de forma directa aquest servei bàsic, mentre que ERC, partidària d’entrada de la gestió pública dels serveis municipals, i la regidora no adscrita, Mònica Laborda es van aliar amb els vuit regidors de govern.
La municipalització de l’aigua es va rebutjar després d’un debat de prop de dues hores amb onze vots en contra i deu a favor. Decidim no havia aconseguit sumar més suports dels que ja tenia al 31 de maig quan va decidir retirar el punt de l’ordre del dia davant aleshores incògnita del sentit del vot socialista, moment que va aprofitar C’s per forçar la convocatòria del ple extraordinari, celebrat dijous.
La incògnita es cenyeix ara amb com pot afectar la frenada a les altres dues municipalitzacions compromeses, la neteja dels edificis municipals —que ja va ser aprovada inicialment amb el suport del PSC— i la de les tres llars d’infants públiques, els estudis de viabilitat de la qual no estan finalitzats. El risc de posar en perill aquests dos projectes ha estat un dels arguments utilitzats per Decidim durant les negociacions amb el PSC, a qui va demanar una “abstenció crítica” en l’aprovació inicial de l’aigua mentre els propers dos mesos finalitzaven els estudis de les llars d’infants. “No volíem que el govern destines ni un recurs més al tema de l’aigua perquè no es positiu per Ripollet”, va justificar el portaveu socialista, Luís Tirado, en una roda de premsa posterior. Si bé cada servei municipalitzat ha de ser viable per sí mateix, (els informes aprovats per la neteja d’edificis públics preveuen uns beneficis de 9.000 euros anuals per l’empresa pública), la regidora de Municipalitzacions, Pilar Castillejo, va insinuar al ple que difícilment podrien prosperar per si sols. “Qui vota en contra de la l’aigua, vota en contra de la gestió pública de la neteja i de les escoles bressol”, va dir

LlUitar per majories futures
La decisió de la municipalització correspon al ple municipal, va acceptar l’alcalde Josep M. Osuna, que, en la intervenció final, va lamentar “haver perdut una excel·lent oportunitat per gestionar bens i serveis públics”. Segons el mandatari, els informes fets avalen els impactes positius que hauria tingut a Ripollet el projecte de municipalitzar l’aigua des d’un punt de vista econòmic, laboral, ambiental, social i de regeneració democràtica.
Per la seva banda, la tinent d’alcalde i responsable de l’àrea, Pilar Castillejo va declarar-se entristida però satisfeta (passa a la pàgina següent)
( Ve de la pàgina anterior)
Segons Castillejo, molt crítica amb el posicionament del PSC, el govern ha situat a l’agenda política les municipalitzacions. “Lluitarem per aconseguir les majories polítiques que puguin fer-les realitat” , va concloure la regidora.
Ni d’esquerres, ni de dretes. Pel portaveu socialista, Luís Tirado, les municipalitzacions de l’aigua no tenen color polític, sinó que es tracta d’un tema d’eficiència econòmica. Despés d’analitzar els informes i participar en la comissió que els ha elaborat, els socialistes han conclòs que l’esforç que suposa pel consistori municipalitzar l’aigua no surt a compte per l’estalvi anual que preveu l’informe d’uns 17.000 euros.
Tirado va iniciar la seva intervenció amb 10 preguntes entre les quals qüestionava si el rebut de l’aigua serà més barat en cas que el servei sigui gestionat per una empresa pública.

El Preu de l’aigua
La reducció de la tarifa és un dels arguments utilitzats pels defensors de la municipalització i el principal atractiu pel veïnat, tanmateix la mateixa Castillejo va admetre al ple que, de produir-se una rebaixa, aquesta no seria abans dels tres primers anys. Per contra, Tirado va citar el cas d’Arenys de Munt on, segons el socialista, la tarifa s’ha incrementat un 34% de mitjana des de la seva municipalització. Argument similar i el mateix exemple va utilitzar el líder de PDECAt, Xavier Peñarando que a més va criticar la falta de representació en els òrgans de l’empresa municipal. La intervenció de Tirado va provocar la resposta del públic de la sala i l’alcalde va haver de cridar a l’ordre en més d’una ocasió.
El portaveu de C’s, Josep Gabarra va alertar de la possibilitat que l’adjudicatària presentes un contenciós administratiu i va dir que el punt no s’ajustava a dret per la falta de tramitació d’expedients referents al monopoli. Victor Dièguez, per la seva banda, va qualificar el procés de desastre polític i va acusar a Decidim de malgastar en estudis de serveis que ja funcionaven enlloc de negociar millors condicions.. Els quatre grups van qüestionar les dades de l’estudi, avalat aquella mateixa setmana per l’Àrea Metropolitana de Barcelona. — Redacció

15°C

Ripollet

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C