Condemnen Uralita a indemnitzar 14 veïns de Cerdanyola i Ripollet amb 1,7 milions d’euros

Destacats Condemnen Uralita a indemnitzar 14 veïns de Cerdanyola i Ripollet amb 1,7 milions d’euros

Uralita haurà d’indemnitzar amb 1,7 milions d’euros 14 veïns i familiars d’extreballadors de Cerdanyola i Ripollet que van morir per l’exposició a aquest material. La nova sentència s’ha fet pública en les vigílies de la celebració a Cerdanyola i Barcelona d’una trobada internacional de víctimes de l’Amiant. Els ajuntaments de Ripollet i Cerdanyola han previst la instal·lació d’un memorial entre els dos municipis, afectats per la contaminació.

QUÈ DIU LA SENTÈNCIA?
El Jutjat de Primera Instància número 5 de Madrid conclou que “l’empresa Uralita no va actuar amb la diligència deguda en ser conegut l’elevat risc de la utilització de l’amiant per la comunitat científica ja des d’abans de mitjan el segle XX, estant obligada una multinacional com la demandada a conèixer l’estat de la ciència sobre els danys de la matèria primera per ella utilitzada, (l’amiant), de manera que hauria d’haver actuat en conseqüència”. La sentència recorda que ja el 1977, Inspecció de Treball “va detectar nombrosos incompliments relacionats com ara que no es feia el filtrat de la pols, ni hi havia extraccions centralitzades per evitar que l’amiant sortís de les naus, de manera que escapava per portes i finestres” tot provocant la presència persistent i quotidiana al voltant de la fàbrica que una testimoni present a l’acte de judici va descriure com “un veritable núvol de pols d’amiant”.

La fàbrica d’Uralita de la carretera de Barcelona va tancar al 1997, però les conseqüències de l’exposició a l’amiant —asbestosi, càncer de pulmó i mesotelioma (tumor de pleura que té com a única causa l’asbest)— continuen ben vives a Cerdanyola i Ripollet, on ja s’hi han comptabilitzat més de 1.000 casos i es continuen diagnosticant una cinquantena cada any. Segons el Coŀlectiu Ronda existeix una jurisprudència sòlida i nombroses resolucions del Tribunal Suprem que han establert inequívocament la responsabilitat d’Uralita vers els seus extreballadors. L’Audiència Provincial de Madrid, per altra banda, va dictar una sentència al desembre de l’any passat responsabilitzant Uralita de danys ambientals i malalties de veïns que havien estat exposats a l’amiant perquè vivien a prop de la nau. — Redacció
Autor Foto: Reyessantos (wikipedia)

15°C

Ripollet

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C