Intens 8 de març

juntes son més fortes juntes son més fortes

El programa  d’actes s’estén del 2 al 25 de març, amb l’epicentre la tarda nit del dia 7, quan s’ha convocat una primera marxa i cursa de les dones i la primera nit de  foc, amb acampada a la plaça del Molí. 

El 8 de març és una data que malauradament encara hem de continuar marcant amb retolador als calendaris” va advertir la regidora Txell Caler en la presentació, dilluns passat, del programa Juntes som més fortes amb el que Ripollet commemorarà durant el mes de març el dia de les dones.
Entre els motius per continuar “dempeus, juntes i organitzades,” la regidora va destacar en primer lloc el “degoteig constant” de dones assassinades. Però Caler també va alertar de la retallada de drets per l’avenç del feixisme, ara en forma de partit democràtic, les desigualtats laborals que manté el sistema econòmic neoliberal o el pes de l’església en l’educació.
El programa del 8 M, preparat conjuntament per l’ajuntament i diversos coŀlectius en el marc de la Taula Feminista, parteix de l’esperit unitari del 8M de 2018, quan va tenir lloc la primera vaga feminista i té per objectiu “fer una societat i un municipi millor”, aprofundint en la coresponsabilitat amb la que ja va organitzar-se el passat 25 N, dia internacional contra la violència vers les dones. Per això, va subratllar la regidora, enguany s’ha implicat a més entitats en la preparació del dia de les dones i els actes apeŀlen a la participació.

Sororitat i corresponsabilitat
L’exposició fotogràfica d’AFOCER Juntes som més fortes, que inaugura el programa d’actes el dilluns 2 de març junt amb la projecció del documental Woman, organitzada pel Comitè de dones, testimonia segons Caler la sororitat que impregna el programa d’actes. Amb la posada en marxa del concurs On són les dones, del 2 al 14 de març, s’aprofundeix, va dir, el concepte de coresponsabilitat. El joc consisteix en localitzar 10 dones rellevants als aparadors de comerços, units en una ruta lila.
Sí bé el programa d’actes s’estén del dia 2 al 25 de març, la vigília del 8 M ha agafat volada amb la convocatòria de la primera cursa i marxa feminista, organitzada amb la regidoria d’Esports, i la representació a la plaça del Molí de la performance El Violador eres tu, convocada en coŀlaboració amb la Taula feminista i diverses entitats esportives. A banda de la projecció de Woman, el Comitè de Dones organitza la primera nit de foc el dia 7 de març (amb acampada a la plaça del Molí) i els tallers, actuacions, lectura del manifest i memorial efímer el matí del dia 8 de març.

Xerrades i llibres
El programa es completa amb els concursos i recomanacions de llibres per la igualtat que organitza a través d’Instagram l’institut Lluís Companys, amb participació oberta a tota la població (fins al 5 i 8 de març); la representació de Poetes: Elles tenen la paraula de l’Associació d’Espectadors del Teatre Auditori del Mercat Vell (el dia 13 de març); les xerrades a la Biblioteca sobre llibres feministes i feminisme de l’escriptora Bel Olid, (16 i 20 de març); el club de lectura feminista del Lluís Companys (18 de març) o la projecció de la pel·lícula Una qüestió de gènere de Dones per la Igualtat (25 de març).

Sexualitat i joves
Un dels eixos de la commemoració, i que la regidoria de feminismes vol impulsar durant tot l’any, és la promoció d’una sexualitat feminista als instituts. Segons Caler, els joves estan cada cop més influenciats per imatges estereotipades, extretes de la pornografia. El dia 4 de març es realitzaran diferents xerrades tallers de sexualitat a alumnes de 3r d’Eso, on es posaran en valor aspectes com l’afectivitat o l’autoconeixement. Els tallers es reforcen amb una sex truck, furgoneta present també a la plaça del Molí la tarda del 7 de març.

Cursa i marxa de les dones
La principal novetat del programa, i el motiu pel qual va presentar-se la setmana passada, és la incorporació d’una cursa i una marxa no competitives, exclusives per a dones. Per participar-hi cal inscriure’s abans. Les inscripcions, que són gratuïtes, ja es poden formalitzar en línea a pame-ripollet.org, al Centre Cívic del Pont Vell, al Centre Cultura o al Poliesportiu municipal. Les participants rebran una samarreta i un got reutilitzable.
“El món de l’esport és un dels àmbits on la desigualat és més visible”, sosté la regidora d’Esports Andrea Guijarro, per justificar aquesta primera convocatòria. L’activitat proposa dos circuits diferents – una cursa de 4 km de la rambla de Sant Jordi a la plaça del Molí- i —una marxa de 2,5 km de la plaça d’Emma Maleras a la del Molí per abraçar el màxim de participants possibles, amb independència de l’edat o la condició física. El lema de la cursa i la marxa és Juntes Guanyem. Perquè és vol incentivar al màxim la participació no és una convocatòria competitiva i no és mixta, per donar protagonisme a les dones. Abans d’arribar a la meta, la cursa i la marxa convergeixen al mural de les dones del carrer de Padró, al peu de l’església, amb la intenció de reforçar el missatge unitari i de sororitat que domina la commemoració del dia de les dones, segons van explicar Guijarro i Caler. —

Judit Josa.

15°C

Ripollet

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C