La manca de presència humana ha afavorit l’arrelament de la vegetació plantada a la llera del riu Ripoll

Riu ripoll Riu ripoll

L’AMB repren les obres pendents del gual del riu amb un equip d’operaris reduït

Al març va finalitzar la primera fase del projecte de recuperació ambiental del Riu Ripoll: la vegetació plantada a la zona de deflectors — uns elements construïts durant aquesta fase per dirigir el curs del riu, ampliar la riba i afavorir la recuperació del seu aspecte natural—, als nuclis arbrats i al tram de llera on s’ha fet la primera intervenció del projecte ha arrelat durant el confinament i llueix l’aspecte de la fotografia.


Segons explica el consistori en una nota de premsa, la manca de presència humana ha afavorit el creixement de la vegetació autòctona i de ribera. El text recorda que segueix vigent la prohibició de baixar a la llera del riu en aquest tram en obres.


Durant la primera fase també van desmuntar-se els horts existents a la zona del Moli d’en Xec —on s’ha actuat— i es va retirar tant la vegetació forània com els residus trobats. Posteriorment es van crear els deflectors, nous canals de riu i nuclis arbrats. Els deflectors vius estan realitzats amb una tècnica d’enginyeria d’alta complexitat, amb una estructura vegetada que passa a formar part de la riba en continuïtat amb el bosc de ribera. En aquest cas, tenen la funció d’evitar que un dels canals del riu es continuï acostant als murs de formigó que delimiten l’espai hidràulic i que en un futur pugui afectar aquesta estructura o els camins i infraestructures adjacents.


D’altra banda, l’Àrea Metropolitana de Barcelona ha reprès en aquesta mateixa zona les obres de construcció del gual sobre el riu Ripoll, paralitzades el 27 de març passat per l’estat d’alarma. L’equip, que treballa amb mesures de seguretat extres i que s’ha reduït a l’imprescindible, realitza taques pendents de la nova connexió per a vianants com les rampes d’accés, la construcció d’una escullera i l’encofrat de les rampes. Totes aquestes actuacions permetran la naturalització de la zona i la recuperació de l’ecosistema fluvial en aquest tram del riu Ripoll. — RAD

15°C

Ripollet

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C