Ripollet al dia

Ripollet al dia

El comerç local aprofita la tirada de la Nit de Tapes per mostrar el dinamisme del centre

En creixement: les actuacions musicals i exhibicions d’entitats en quatre punts del Casc Antic es consoliden en una edició de la Festa del Comerç que incorpora activitats amb la quitxalla i amplia la presència de botigues al carrer arreu del territori i, a la plaça de Pere Quart, fora de l’horari comercial. Els voltants del Mercat Municipal estaran tancats al trànsit per facilitar l’afluència de visitants

Mercat i comerç de proximitat. Gastronomia, shopping al carrer, música, joc i exhibicions de ball es donen la mà en la quarta edició de la Nit de Tapes al mercat municipal i la segona de la Nit del Comerç que se celebra aquest dissabte a Ripollet. L’aliança per donar visibilitat al dinamisme del casc antic així com l’oferta comercial del municipi s’enforteix en una convocatòria farcida de novetats i que espera atreure multituds de ripolletencs i ciutadans de poblacions veïnes al centre ciutat.
La regidora Pilar Castillejo, acompanyada pels representants de la Unió de Comerciants de Ripollet (UCR) i de les dues associacions de paradistes del mercat van explicar els detalls d’una festa que es consolida i s’amplia dijous passat, a l’aula de cuina del mercat municipal. Avís pel lector, aquest any, hi haurà activitats excepcionals tot el dia de dissabte, en especial a partir de les 20 hores, quan està previst que el mercat obri de nou les seves portes per oferir petites delicadeses gastronòmiques — elaborades amb el producte fresc del mercat— a un preu d’un, dos i tres euros. Prepari’s per fer cua!

Botigues obertes fins a les 24 h
La Nit de Tapes i la Nit del Comerç tenen molt èxit d’afluència des de la seva primera edició i cada vegada són activitats més demanades segons Castillejo. Enguany “hem volgut consolidar i ampliar” l’oferta, va dir Castillejo i va explicar que tots els establiments comercials, ubicats en qualsevol dels barris de Ripollet no només els del centre, podran obrir la botiga fins les 12 de la nit. Aquest dissabte qualsevol dels establiments comercials tenen a més l’opció d’exposar els seus productes al carrer, davant de la botiga, sempre que es garanteixi el pas fluid per a tothom. En cas de preferir-ho, poden optar per muntar una parada a la plaça de Pere Quart. La Unió de Comerciants de Ripollet (UCR) ha confirmat la participació de moment de 16 establiments comercials. La mesura vol contribuir a “fer molt visible per a tothom” el dinamisme econòmic i l’oferta comercial de la ciutat.
Els voltants del mercat Municipal de Ripollet, principalment als carrers del Sol, Padró i rambla de Sant Esteve, on s’espera més presència de botigues al carrer, estaran blindats als cotxes. En quatre punts hi hauran actuacions i exhibicions de diversos gimnasos per dinamitzar l’activit comercial, i davant les escales del mercat, actuarà un grup municipal.
Castillejo va mostrar-se satisfeta de poder repetir la celebració alhora que destacava la “important participació“ de paradistes, comerços i entitats artístiques i culturals que coŀlaboren. “Els agraïm participació perquè dinamitzarà tora la zona del voltant del mercat que com l’any passat, estarà tancada al trànsit”, va destacar Castillejo, que va cedir als representants de les entitats el micròfon perquè poguessin explicar les activitats complementaries que organitzen els mateixos grups de comerciants.
Entre les novetats, destaca la jornada organitzada per la UCR de comerç al carrer. “En una nit que hi ha molta afluència dintre del mercat i pels entorns aprofitem per treure les botigues al carrer i per apropar als comerços que vulguin a la gent”, va destacar el president de l’entitat

Jugar a paradetes
Com a novetat d’aquesta edició, els infants de fins a 12 anys podran posar una petita paradeta a la plaça (cal inscriure’s a la Unió de Comerciants) on podran vendre productes de segona mà com ara joguines que no utilitzen a un preu simbòlic.
Aquesta peculiar fira, que de moment compta amb 15 inscrits, servirà perquè la canalla s’adoni “de la importància de treballar, vendre coses, i del que és un comerciant, mentre s’entretenen i juguen a ser botiguers” , expliquen. A banda del valor pedagògic i de joc de la cita, l’entitat pretén generar més afluència de públic, i sumar nous agents. El termini d’inscripció segueix obert i els infants que vulguin posar petites parades, s’han d’inscriure a la UCR.
En paraŀlel, 16 comerços munten carpa. Alguns dels participants a la nit del comerç organitzen activitats o decoren les seves botigues de forma conjunta i unitària, activitat que es veurà en especial al Carrer Nou, Padró i rambla de Sant Esteve, entre altres carrers del centre. “Volem potenciar tota aquesta zona del casc antic, donar forma al que coneixem com a eix comercial de la Rambla i visibilitzar el poder del Mercat”, va afegir la regidora.
Aquest dissabte serà la quarta vegada que el mercat Municipal de Ripollet obri les seves portes de nit. “La iniciativa és molt bona pel mercat, cada vegada ve més gent i això significa que agrada”, va destacar un dels paradistes a la presentació, “esperem que aquest any sigui millor” . Entre les novetats aportades pels comerciants destaca l’increment de la seguretat als accessos, novetats amb les tapes i la instal·lació de taules i música a l’exterior de la plaça. L’Associació d’Aturats i Aturades de Cerdanyola Ripollet coŀlaborarà en aquesta edició amb la preparació d’un càtering de platets per les diferents entitats i artistes que, de forma voluntària, coŀlaboren amb la festa. Aquests plats es prepararan a la nova aula de cuina del mercat. — JJR

 

L’Ajuntament comprarà pisos per destinar-los a habitatge social (part 1)

El ple ha aprovat una partida de 800.000 euros amb els quals pensa adquirir sis pisos. Osuna subratlla la importància de la mesura perquè Ripollet pugui tenir en un futur un parc municipal d’habitatges que permeti fer front a emergències 

El ple de Ripollet ha aprovat aquest dijous una modificació de crèdits que ,entre altres inversions, permetrà destinar 800.000 euros del pressupost municipal a la compra d’habitatges. L’Ajuntament calcula que amb aquesta inversió es podran adquirir al voltant de sis pisos. Aquests immobles de propietat municipal seran els primers actius d’un futur parc municipal d’habitatge social.
Després de les inspeccions realitzades per elaborar el cens d’habitatges buits, l’Ajuntament de Ripollet té a les seves mans un llistat de pisos desocupats, distribuïts pels diferents barris i que estan en condicions d’entrar a viure. Des de dijous passat, el consistori disposa de 800.000 euros per comprar almenys, sis d’aquests immobles.. Amb tot, el procés pot ser lent perquè el que va aprovar el ple és la consignació econòmica que permetrà iniciar la seva compra.
L’alcalde Josep M. Osuna va prendre la paraula per subratllar la “importància” de l’acord malgrat que habitualment és la titular d’economia qui defensa les modificacions de crèdit. “És un pas endavant, dels molts que caldrà fer, per iniciar els tràmits per a un parc d’habitatges socials i municipals”, va dir Osuna adreçant-se als grups.

EL DEBAT AL PLE
El punt va rebre el suport de PSC i ERC. El portaveu socialista Luís Tirado, va voler remarcar la importància de la compra d’habitatges per a ús social si bé va advertir de la necessitat de regular “molt bé” les condicions de cessió de l’habitatge de propietat municipal. La republicana Lurdes Serra va celebrar-ho ja que al seu parer possibiliten que el municipi doni resposta a persones en risc de quedar-se sense sostre a la vegada que l’Ajuntament disposa de les primeres eines per combatre i frenar l’especulació immobiliària.
La proposta de compra d’habitatges del govern de Decidim es va votar conjuntament amb altres inversions i despeses, per un import total d’1’733 milions d’euros. D’aquests, 800.000 es destinen a la compra d’habitatges i 776.000 al procés de compra i rehabilitació de l’edifici que albergarà el futur centre cívic del Pont Vell. El paquet aprovat inclou la consignació econòmica per cobrir despeses i inversions menors com l’increment del 0,92% del sou de la plantilla municipal obligat per llei, la implantació d’un servei de vigilància que garanteixi la seguretat del personal tècnic de Serveis Socials, el 20% d’aportació municipal al projecte de neteja i manteniment de la llera del riu Ripoll de l’Agència catalana de l’aigua, uns 28.0000 euros extra pel manteniment de les escoles o 1.000 euros per la compra d’una nevera al menjador de l’escola Tiana, entre altres.
C’s, que no va entrar a valorar la compra d’habitatge, va abstenir-se com acostuma a fer en tots els punts de modificacions de crèdit per no interferir en la governabilitat del govern. PP i PDECat van votar-hi en contra, però mentre el portaveu popular Victor Diéguez les emprenia tant amb la compra d’habitatges com amb la d’un immoble al Pont Vell; Xavier Peñarando portaveu de PDEcat cenyia la seva intervenció crítica en l’edifici del Pont Vell i, de no haver estat per aquesta operació, titllada “d’alegre”, hauria dit sí als pisos, va matisar.

HABITATGE DE LLOGUER
Diéguez considera que abans d’explorar una possible compra, caldria haver abordat el debat de l’habitatge a la Comissió de Serveis Socials, un ens que porta mesos sense convocar-se, segons van denunciar alguns portaveus al plenari. Sorprenentment, el popular va citar com a exemple les polítiques d’Ada Colau per enlletgir les de Decidim. A Barcelona “han demanat a la Generalitat que posi els diners i no compren habitatge sinó que el construeixen, i generen així, ocupació”., els va retreure.
A les acaballes d’un plenari destacable pel seu contingut social, el PSC va aconseguir que s’aproves per majoria —es van abstenir C’s i PP— una moció per l’accés a habitatges amb preus de lloguer justos i estables. El text, que va defensar la regidora Maria LLadó, insta als governs de l’Estat i de la Generalitat a reformar la llei d’arrendament urbà i a controlar els pisos buits, amb un conveni entre ajuntament i Generalitat, entre altres punts. —Judit Josa

Condemnen Uralita a indemnitzar 14 veïns de Cerdanyola i Ripollet amb 1,7 milions d’euros

Uralita haurà d’indemnitzar amb 1,7 milions d’euros 14 veïns i familiars d’extreballadors de Cerdanyola i Ripollet que van morir per l’exposició a aquest material. La nova sentència s’ha fet pública en les vigílies de la celebració a Cerdanyola i Barcelona d’una trobada internacional de víctimes de l’Amiant. Els ajuntaments de Ripollet i Cerdanyola han previst la instal·lació d’un memorial entre els dos municipis, afectats per la contaminació.

QUÈ DIU LA SENTÈNCIA?
El Jutjat de Primera Instància número 5 de Madrid conclou que “l’empresa Uralita no va actuar amb la diligència deguda en ser conegut l’elevat risc de la utilització de l’amiant per la comunitat científica ja des d’abans de mitjan el segle XX, estant obligada una multinacional com la demandada a conèixer l’estat de la ciència sobre els danys de la matèria primera per ella utilitzada, (l’amiant), de manera que hauria d’haver actuat en conseqüència”. La sentència recorda que ja el 1977, Inspecció de Treball “va detectar nombrosos incompliments relacionats com ara que no es feia el filtrat de la pols, ni hi havia extraccions centralitzades per evitar que l’amiant sortís de les naus, de manera que escapava per portes i finestres” tot provocant la presència persistent i quotidiana al voltant de la fàbrica que una testimoni present a l’acte de judici va descriure com “un veritable núvol de pols d’amiant”.

La fàbrica d’Uralita de la carretera de Barcelona va tancar al 1997, però les conseqüències de l’exposició a l’amiant —asbestosi, càncer de pulmó i mesotelioma (tumor de pleura que té com a única causa l’asbest)— continuen ben vives a Cerdanyola i Ripollet, on ja s’hi han comptabilitzat més de 1.000 casos i es continuen diagnosticant una cinquantena cada any. Segons el Coŀlectiu Ronda existeix una jurisprudència sòlida i nombroses resolucions del Tribunal Suprem que han establert inequívocament la responsabilitat d’Uralita vers els seus extreballadors. L’Audiència Provincial de Madrid, per altra banda, va dictar una sentència al desembre de l’any passat responsabilitzant Uralita de danys ambientals i malalties de veïns que havien estat exposats a l’amiant perquè vivien a prop de la nau. — Redacció
Autor Foto: Reyessantos (wikipedia)

  • Publicat a Ciutat

Creació col·lectiva en honor a Maria Aurèlia Capmany

ANY DEL LLIBRE // CENTENARI DEL NAIXEMENT DE MARIA AURÈLIA CAPMANY

L’estrena del primer espai de lectura de Ripollet a l’aire lliue atreu a desenes de ripolletencs i esgota les entrades. El director i fundador de Comediants ha dirigit aquesta producció artística i exhibició de cultura popular que dissabte va inaugurar el primer espai cultural i de lectura exterior del municipi, ubicat al pati de l’Ajuntament i al costat de la Biblioteca Us proposem un recorregut  gràfi c per aquesta exhibició col·lectiva de talent i creació

  • Publicat a Cultura
Subscripció a aquest canal RSS

15°C

Ripollet

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C