Un patrimoni per salvar, perilla la continuïtat de Ripollet Sardanista

Tips de sentir-se sols i de quotes retornades, els dirigents de l’agrupació anuncien que dimitiran en l’assemblea del dia 18 de desembre si no surten nous coŀlaboradors i els més de 300 socis renoven el seu compromís

A final de novembre Ripollet Sardanista va celebrar el seu 41è aniversari en un Teatre Auditori ple gairebé fins la bandera, tanmateix la veterana entitat, la massa social de la qual osciŀla entre els 320 i 330 socis, pateix des de fa dos anys una mala salut de ferro. En un intent de cremar l’últim cartutx per preservar la continuïtat de Ripollet Sardanista, el president actual, Pere López i la tresorera, Leti Vera han fet pública la seva intenció de plegar si el dia 18 de desembre, quan està prevista l’assemblea general de l’entitat, no surten més persones disposades a tirar del carro.
“La responsabilitat de portar el pes de l’entitat se’ns ha fet gran, ja no podem més. Fa dos anys que treballem amb 4 o 5 coŀlaboradors i una implicació molt escassa”, lamenta López, que, abans de donar-la per liquidada, ha volgut fer una crida a la població per impedir que Ripollet perdi una part del seu patrimoni cultural.
“Si desapareix serà molt trist”, opina Vera, i recorda que la vila celebra un aplec de Sardanes des de fa cinc dècades, fet que va motivar la constitució de l’agrupació deu anys després.

RIPOLLET, SEU SARDANÍSTICA
Per celebrar l’efemèride els han proposat que el 2017 Ripollet sigui la seu d’una trobada d’Aplecs de Catalunya, cosa que els fa molta iŀlusió. Però “amb la iŀlusió no n’hi prou” destaca la tresorera, segons la qual falta “el compromís”. En concret, es busquen persones o socis disposades a gestionar el grup i arremangar-se en l’organització de les activitats, però també públic local que segueixi les ballades que tenen lloc al municipi.
Al llarg de l’any, Ripollet acull vuit ballades gratuïtes, un concert d’aniversari, que és l’única activitat de pagament, i el tradicional aplec, entre altres cites sardanístiques. La temporada s’inicia amb una doble ballada, al febrer. Mantenir aquesta activitat no només suposa un cost econòmic per la ciutat sinó que al darrera s’hi amaguen molts esforços personals. “Volem comptar amb tot el poble”, insisteix la tresorera, fidel a la intenció d’invitar a la gent a sumar-s’hi i gaudir de la sardana.

Sardanes, expressió cultural en renovació
En contra del que podria semblar a ulls dels no aficionats, les sardanes estan en constant evolució. Esperit que en els últims anys s’ha traslladat a Ripollet. “Com a entitat volem innovar, és el repte que ens vam plantejar a la junta” explica el vicepresident Jordi Soldevila.
Els repertoris que es toquen a les ballades de la vila, per exemple, estan molt actualitzats, cosa que suposa una feina extra perquè s’evita “el còpia i pega” en els programes d’una temporada a l’altra. El concert anual d’aniversari és un exemple més d’innovació: el gir fet el 2015, amb un concert sardanístic que mesclava la cobla, amb coral i mezzosoprano, es va consolidar en l’espectacle ‘Retrats d’un sentiment’, ofert a final de novembre al Teatre Auditori del Mercat Vell. “Com ha de ser la sardana al segle XXI?” es preguntava sobre l’escenari l’actor Jordi Brunet, minuts més tard que la Cobla Marinada i la colla sardanista Violetes del Bosc interpretessin una peça sardanística amb ressons de jazz i música de pel·lícula. “Música i ball, de llarga història, que no ha de demanar perdó pel fet de ser nostra”, concloïa Brunet, partidari de la renovació i evolució com en qualsevol altra expressió cultural, més enllà del seu pes com símbol de la cultura catalana.
En plena maduresa, Ripollet Sardanista encara aquest desembre el seu futur. En joc hi ha un ric patrimoni, si bé falta qui el defensi. L’assemblea del dia 18 també tractarà un dels problemes afegits de l’entitat que són les quotes de socis retornades, ja que, pel seu volum, dificulten la previsió d’actes i fan patir al moment de quadrar els comptes. Per aquest motiu, el president i la tresorera han fet una segona crida als associats a assistir en massa a la trobada general del dia 18 i renovar el seu compromís. –Judit Josa

15°C

Ripollet

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C