Els cors de la societat claveriana bateguen en l’inici del seu any

Destacats Els cors de la societat claveriana bateguen en l’inici del seu any

Un ambiciós programa commemorarà l’efemèride amb concerts corals, conferències i tallers fins desembre. En paraŀlel, es declararà el 2017 com a Any Anselm Clavé i es presentarà una candidatura a la Creu de Sant Jordi

Un segle i quatre dècades de cant coral a Ripollet. Poques associacions poden celebrar 140 anys d’història; la Societat Coral ‘El Vallès’ no només assolirà aquesta xifra a l’octubre de 2017, sinó que hi arriba com a entitat “viva”, “oberta” i plena “d’inquietuds”. “No ens conformem només amb anar tirant “ va emfatitzar el president de la Societat Coral, Lluís Miró, en la presentació dijous passat, del programa per commemorar l’efemèride. La celebració del 140 aniversari s’estendrà durant tot l’any 2017, que a Ripollet es dedica a més al fundador del moviment coral a Catalunya, el polític, escriptor i compositor català Josep Anselm Clavé (1824-1874).

EMOCIÓ A DOJO
El primer dia de l’any d’aniversari de la societat coral, fundada el 1877 seguint els valors de Clavé, la sala gran del Centre Cultural es va omplir fins la bandera per escoltar els parlaments inaugurals, una glossa de Clavé i la interpretació coral de dues peces, en una emotiva arrencada de festa.
A punt de llàgrima, així van confessar sentir-se alguns dels cantaires després que en el parlament el president Lluís Miró evoques “la gent que ens ha precedit, perquè som el que som gràcies als avantpassats”.

ARRELADA I TRANSVERSAL
L’alcalde Josep M. Osuna va destacar en la seva intervenció “l’arrelament” d’una de les societats corals més longeves del país; com Miró, va subratllar que fos “transversal” i integres ripolletencs de totes les condicions a més d’agrair-los haver entomat l’any 2015 el “repte majúscul” de fer-se càrrec de l’escola de música municipal.
En l’acte també hi van intervenir els presidents de la Federació de Cors de Clavé i de la Federació Catalana d’Entitats Corals, Josep Cruells i Montserrat Cadevall, respectivament, a més del subdirector de Protecció i Promoció de la Cultura Popular i Tradicional de la Generalitat de Catalunya, Antonio Herrera.

SUMA D’ACTIVITATS
Fins desembre, els concerts, actuacions i coŀlaboracions habituals dels dos cors de la Societat Coral ‘“El Vallès”, la Coral Tradicional i Veus del Vallès, es multiplicaran.
“L’ambiciós” programa que ha preparat una comissió de cantaires amb “esforç i dedicació” i que, en paraules de la portaveu dels organitzadors, la historiadora i cantaire Carmen Nebrera, “dona cabuda a tothom”, té el suport de les dues federacions de cant coral de Catalunya i de l’Ajuntament de Ripollet.
Hi coŀlaboren entitats locals com l’Associació d’Espectadors, a través de Nits de Música, el grup d’estudis ripolletencs GER o els Amics del Teatre. La Societat espera que a les trobades, simposis, tallers, exposicions i concerts extraordinaris que configuren la celebració s’hi sumin iniciatives d’altres associacions i entitats locals, amb motiu de la declaració del 2017 com Any Josep Anselm Clavè.

UN SIMPOSI INTERNACIONAL SITUARÀ RIPOLLET AL MAPA DEL CANT CORAL
Malgrat la possibilitat d’ampliar el programa, la societat coral té previst ja realitzar almenys una activitat mensual. Als concerts anuals com ara el recital de la Coral Tradicional i Veus del Vallès a l’església de Sant Esteve, diumenge passat i l’actuació de la Coral Tradicional a la Festa de Sant Antoni, aquest mes, les caramelles a l’abril o el concert de Nadal i la cantada de Nadales al desembre, s’afegeixen recitals extraordinaris.
Entre aquests destaca la sèrie d’actuacions en petit format de professors de l’Escola de Música a partir de març, una trobada de corals de la FCEC a Ripollet, al juliol, o la visita d’un dels cors seleccionats per l’XI Simposi Internacional de Música Coral, que se celebra a l’estiu a Barcelona. “Ripollet serà conegut arreu del món”, va pronosticar la presidenta de la federació catalana de corals, que va presentar el cant com una de les activitats de més pràctica mundial. Segons Cadevall hi ha turisme coral, el que es mou al voltant d’activitats com el Simposi Internacional.

CELEBRACIÓ EXTRAORDINÀRIA
Diverses de les propostes extra de la celebració s’estan preparant en coŀlaboració amb altres entitats. Nits de Música, per exemple, dedicarà al cant coral l’audició de febrer i al llarg de l’any comptarà amb els cors ripolletencs en sessions com la Nit a la fresca, al juny, entre altres.
Una part important dels esdeveniments especial aniversari se centren en la figura d’Anselm Clavè. Així, a partir d’agost i durant setembre presenten una exposició en honor seu i al setembre publicaran un monogràfic sobre el compositor i prohom català.

PROGRÉS, VIRTUT I AMOR
Impulsor a l’Estat espanyol de la primera societat coral, Clavé està considerat el precursor del moviment associatiu. La Societat Coral “El Vallès”, que va ser fundada només tres anys després de la mort del compositor i polític català, forma part de la federació de cors claverians i en conserva el seu llegat i valors. “Recordeu a tothom el lema de Clavé de progrés, virtut i amor i transmeteu-los els beneficis de cantar” va exhortar-los Cruells.
Segons el president de la federació que agrupa els cors claverians de Catalunya, entre els que es troba la Societat Coral “El Vallès”, fer música contribueix a la salut emocional de qui canta però també de la societat. “Cantar fa comunitat, disminueix l’aïllament i contribueix a la integració social”, va destacar. La declaració de l’Any Clavé segueix el mateix esperit que l’Any Lorca de 2016 i vol ser un reconeixement a l’associacionisme de Ripollet, segons va avançar dijous, l’alcalde Osuna. Similar finalitat de reconeixement té la candidatura de la Societat Coral “El Vallès” a la Creu de Sant Jordi.
Després de rebre el suport unànime dels grups municipals, en el ple de desembre, nombrosos ripollentencs han recolzat aquests dies la candidatura. Els assistents a actes com la presentació dissabte de la 124 a edició de la Festa de Sant Antoni Abad, han signat els fulls de suport. Com cada any, la coral hi era i va delectar els assistents amb el seu cant. —JJR

15°C

Ripollet

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C