Un brindis líric per l’associacionisme cultural

Destacats Un brindis líric per  l’associacionisme cultural

Crònica, a so d’òpera i glops de cava, de la materialització de la col·laboració entre diferents entitats culturals locals i disciplines artístiques

Tots els assistents ocupen ja els seus respectius seients i poc a poc van guardant silenci, entre abrics, bufandes i pamflets informatius sobre la programació del gener al març de 2017. Rafael López, president de l’Associació d’Espectadors del Teatre del Mercat Vell, puja a l’escenari i agafa el micròfon: “Aquesta nit brindarem tots, i no només els intèrprets de la Traviata!”.
Aquest divendres l’esperit de la festa de Sant Antoni Abat ha arribat a l’òpera, com és ja tradicional en la gala lírica que inaugura el segon trimestre de la temporada del Teatre Auditori per quart any consecutiu. Àngels Leiva, membre de l’Associació d’Espectadors, explica que aquesta unió entre les dues associacions va néixer amb la intenció d’expandir la Festa de Sant Antoni i començar-la d’una manera diferent. Aquest cop ha estat de la mà d’un espectacle protagonitzat per La Traviata de Verdi en format butxaca i un mix d’algunes de les peces més famoses de la història de l’òpera, interpretades per la Petita Companyia Lírica de Barcelona.

SUMA DE PÚBLICS
Entre el públic assistent, els fidels socis del Teatre es barregen amb un bon nombre de membres de la Comissió Organitzadora de Sant Antoni Abat, que convidats per l’Associació d’Espectadors, gaudien d’un preu especial de 12€. No eren els únics que podien obtenir un descompte, però, ja que tots aquells que havien contestat que l’obra literària en què està basada LaTraviata és La Dama de les Camèlies d’Alexandre Dumas fill gaudien d’una reducció del 10% en la seva entrada.
A la banda esquerra de l’amfiteatre, les característiques camises negres i les corbates i mocadors vermells de la Societat Coral El Vallès ocupen tres fileres i desperten la intriga de la resta d’espectadors. A l’escenari, un piano de cua, un sofà, dues tauletes rodones, un gerro de flors i una cadira esperen, en silenci, cobrar vida amb l’encanteri de les veus i la música. La primera en ocupar l’escenari és Elke Sanjosé, pianista i directora de la Petita Companyia, que tal i com ells mateixos afirmen “presenten l’òpera sense disfressa”, en minúscula, amb uns atrezzos i decorats mínims però un treball actoral i un grau de proximitat màxim.

ÒPERA DE PROXIMITAT
Boques que s’obren, rodones. Braços que s’estenen i pits que creixen per projectar la veu, que no necessita cap amplificador artificial. Les veus del duet es perfilen clarament, només acompanyades pel toc de piano minimalista de la directora. El famós brindis que Alfredo, interpretat pel tenor Alberto Canet, comença en nom de Violetta, famosa cortesana del París de mitjans del segle XIX interpretada perJonaina Salvador, soprano impulsora de l’Associació Andorra Lírica, ha estat l’encarregat d’inaugurar la nit. Quan només se sent la veu oscil•lant de la soprano hi ha moments que semblen congelar-se i expandir-se la mateix temps. Jonaina eleva inconscientment els talons de terra en cantar, al mateix temps que va pujant en l’escala de tons.
Les mans, la connotació de les melodies i les expressions facials aporten tot el significat que potser se t’escapa per la dificultat que suposa comprendre un idioma que no és el propi. A més, una veu en off s’encarrega d’anar contextualitzant cada peça. Conforme van avançant les diferents àries i duets d’aquesta història d’amor, prejudicis socials, pressions familiars i malaltia, es van succeint escenes de joia i exaltació romàntica, visites de gendres plenes de retrets, cartes d’acomiadament fruit de dilemes morals i pulmons abnegats de sang que porten a una mort per tuberculosi.

VIATGE PER ÀRIES FAMOSES
A l’entreacte, Rafael López talla trossos de coca i prepara gots de cava per repartir a la sortida. La segona part, ara ja sense cap moble a l’escenari, avança com un viatge exprés per algunes de les més famoses àries i duets de la història de l’òpera –més bufa–,amb noms que poden no resultar familiars, però melodies que formen part de l’imaginari sonor col•lectiu.
La bancada esquerra abans ocupada per les camises negres i els mocadors i corbates vermells de la Societat Coral del Vallès ara està sospitosament buida. La sorpresa s’apropa, mentre personatges d’òperes com Falstaff, també de Verdi, Elisire d’Amore de Donizetti, La Bohèmei Gianni Schicchi de Puccini o La Flauta Màgica de Mozart van desfilant pel públic i l’escenari, contextualitzades per Sanjosé, que momentàniament alça les mans de les tecles del piano i relata l’argument principal de les obres. Soledad Cardoso, la segona soprano de la Petita Companyia, i Lucas Grappo, baríton, han brillat especialment en aquesta segona part.

ARRIBA L’ESPERADA SORPRESA DE LA CORAL...
Finalment, els solos i duos s’han transformat en pluralitat i polifonia, i el català ha substituït l’alemany i l’italià: ha arribat l’esperada actuació de la Societat Coral. Dirigida per Jordi Giménez, ha interpretat la farandola de la popular sarsuela catalana Cançó d’amor i de guerra, ambientada al Vallespir (Catalunya Nord), composta per Martínez i Valls i prohibida després de la Guerra Civil. Giménez, director de la Coral des de 2009, ha reconegut que no estan acostumats a fer un repertori líric, però troben molt estimulant que els hi donin aquesta oportunitat; l’any passat també varen col•laborar en la programació del Teatre Auditori, participant del musical Sonrisas y Lágrimas.

... I EL BRINDIS MÉS POPULAR
La gala lírica ha acabat engrescant a tot el públic a taral•lejar l’ària amb què l’espectacle de la Petita Companyia ha començat: el famós brindis de La Traviata, altemotiv de la nit. Amb cava en gots de plàstic i coca en tovallons de paper, “Libiamo!”, per la celebració de la Festa de Sant Antoni, tan arrelada al nostre poble, que el proper 2018 celebrarà el seu 125è aniversari; “Libiamo!”pels 140 anys de la Societat Coral El Vallès, el mateix any que celebrem l’Any Clavé, i “Libiamo!” per l’Associació d’Espectadors, que ha unit en un mateix teatre òpera, cant coral i tradició rural, barrejant cultura d’orígens socials ben diferents, trencant barreresi col•laborant a enfortir la comunió de les diferents entitats culturals de Ripollet. –Helena Rodríguez

15°C

Ripollet

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C