Carnaval 2017: #comSardines

Destacats Carnaval 2017: #comSardines

Cultura confia superar el miler de participants a la Rua de 2016. Enguany difondrà els orígens llegendaris del carnaval ripolletenc a les escoles

Sardines enllaunades i sardines pop a lo Andy Warhool. Aquest 2017 les sardines són les protagonistes de la imatge del carnaval a Ripollet. “Fes més llarga la rua i afegeix-te a la cua” es llegeix en el cartell del programa de les festes. El text s’acompanya de l’etiqueta per les xarxes socials #comSardines. L’objectiu més clar que l’aigua: les entitats, la regidoria i el patronat municipal de Cultura s’han proposat aconseguir una rua “més participativa i col·laborativa” i superar el miler de participants de l’any passat.
D’aquí l’elecció d’una llauna de sardines com a imatge principal del carnaval 2017 i la invitació a sumar-se a la Rua, no només com a espectadors sinó disfressats o en comparsa, que formulava dimarts passat, en la presentació del programa, el regidor de Cultura, Oriol Mor.
L’esperit del carnaval, a més, farà enguany irrupció a les escoles amb la visita del Cabraboc, figura llegendària i pregoner del carnaval ripolletenc, a almenys cinc centres educatius durant la setmana prèvia a la desfilada de disfresses, el 25 de febrer.

LA LLEGENDA VA A LES ESCOLES
“El carnaval és molt més que una Rua on passejar, és part de la història i el patrimoni. Volem que (la comunitat) s’impregni de l’esperit tradicional, cultural i coŀlectiu d’aquests festes i què (els infants) sàpiguen qui és el Cabraboc o que suposa participar en una comparsa”, va explicar el regidor. Acompanyaven a Mor un representant dels Diables de Ripollet i el dibuixant Jordi Porras, que s’han implicat en dues de les principals novetats d’aquesta edició.
Els diables, encarregats de la tabalada que anuncia l’arribada del carnaval i de penjar al balcó del Casal de Joves el personatge més singular de les festes portaren a les escoles el Cabaraboc en vigílies de la Rua o els dies posteriors si ho soŀliciten nous centres. Per la seva part, Porras treballa en un audiovisual sobre el conte local del Vell i la Vella. Aquesta llegenda, recollida pel folklorista Joan Amades narra el naixement del Cabraboc i la introducció de les festes del carnaval a Ripollet. El 2016 la van interpretar les Bruixes de Ripollet, però en aquesta edició l’entitat no ha pogut assumir la tradició. L’audiovisual, que a banda de projectar-lo a les escoles esta previst difondre a través de les xarxes socials, ocuparà el seu lloc.

DE GRESCA EN GRESCA
Pregoner del Carnaval, la figura del Cabraboc ha estat restaurada recentment i s’ha aprofitat la intervenció per què es pugui sostenir de peu. El diumenge 19 de febrer farà una primera aparició i protagonitzarà el taller familiar “Juga amb la història” del Centre d’Interpretació del Patrimoni CIP Molí d’en Rata.
La festa pròpiament dita arrencarà dimecres 22 amb la tabalada i penjada del Cabraboc, el divendres 24 tindran lloc les cercaviles escolars, el guarniment del Mercat Municipal i la festa infantil i per a adolescents a la plaça de Joan Abad, i el dissabte 25, la Rua. Com al 2016, la colla de Diables i l’Escola de Música de Ripollet obriran la desfilada de comparses.
Els músics posaran la nota al final de festa junt amb DJ Raül Gordillo, conegut per les seves intervencions a la festa del Confeti de Festa Major, perquè tots els participants de la Rua, sigui en comparsa o en disfressa individual, moguin el cos. Ja a la nit, el Ball de carnaval jove, amenitzat per Gordillo, i el concurs de disfresses al pavelló tancaran el dia més boig de l’any.
Una sardinada popular de l’Associació Gastronòmica El Setrill, el dia 1 de març, consolida el Parc Rizal com a espai de comiat de les festes, just un dia després del ball de carnaval al Casal d’Avis, el dimarts 28. –J. Josa

Articles relacionats (per etiqueta)

15°C

Ripollet

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C