“Som un poble-país petit però units fem coses grans”

Destacats “Som un poble-país petit però units fem coses grans”

Especial nits de música any anselm clavé, 140 anys de la societat coral

El passeig pel Ripollet d’abans i ara’ del programa Nits de Música entona un cant a la coŀlaboració entre entitats. ‘País Petit’ de LLach i ‘Cant a Ripollet’ de Josep Maria Brull i Antoni Oliva van ser divendres dos hits de la vetllada musical, fotogràfica i d’història local dedicada al municipi i a l’associacionisme

Teatre Auditori del Mercat Vell de Ripollet. Divendres 11 de març a les 20 hores. Rafael López, coordinador juntament amb Ángel Esteve de Nits de Música, ha donat la benvinguda als més de 250 espectadors que omplen les grades del teatre. Amb puntualitat britànica, com en totes les audicions-projeccions que organitzen des de fa 17 anys, està a punt de començar una nova sessió de Nits de Música.

Cinquanta coŀlaboradors
És aquesta una vetllada especial; una cinquantena de vilatans, entre fotògrafs, coŀleccionistes, sardanistes, cantaires i cantautors, tècnics i membres d’entitats, han coŀlaborat en la preparació d’un acte per parlar del Ripollet d’ahir –de 30, 50, 100 i més anys endarrera– i del Ripollet que ha declarat, aquest 2017, Any Anselm Clavé i que celebra el 140 aniversari de la Societat Coral ‘El Vallès’.
Txsss, Txsss, preparis per mirar, recordar, escoltar i cantar. El públic està excepcionalment autoritzat a comentar amb els veïns de butaca les 200 imatges del municipi que es projectaran durant una hora i mitja d’un peculiar i fictici programa de ràdio en directe. Esteve n’és el locutor, l’historiador Ramon Martos, els presidents de Ripollet Sardanista, la Societat Coral El Vallès i Acció Fotogràfica Ripollet, Jordi Soldevila, Lluís Miró i Joan Serrano i el director de la Coral i de l’escola de Música, Jordi Giménez, els tertulians.

Cinquanta coŀlaboradors
Quatre de la cinquantena de sardanes inspirades en Ripollet, la sardana cantada ‘L’empordà’ d’Enric Morera i Joan Maragall i les cançons ‘País Petit’ de Lluís Llach i ‘Cant a Ripollet’ del ripolletenc iŀlustre Josep Maria Brull i música d’Antoni Oliva han estat seleccionades com a banda sonora d’una nit dedicada al poble i a l’associacionisme. “Som un poble-país petit, però grans en teixit associatiu, en especial cultural. Crear sinergies és el millor camí per fer coses grans” havia deixat dit López només arrencar l’acte. La crida a coŀlaborar i sumar-se a l’Any Clavé seria una constant de la vetllada.

De les vinyes als carrers
La primera imatge, fotografia o gravat, d’una vista frontal de Ripollet, datada el 1870, enceta el primer bloc de projeccions. La veu de Martos recorda els cultius d’horta, de blat de moro, que, des del camí de Ripollet a Cerdanyola donen pas al poble. L’església, l’únic element que es conserva junt amb grup de cases, facilita identificar-lo. El campanar no és el d’ara, sinó el que es va enderrocar entre els anys 1892-1893. Fotografies velles de l’estació Sardanyola-Ripollet, del pont i la riada, s’intercalen amb imatges actuals dels mateixos indrets mentre s’escolta la veu dels cantautors ripolletencs Joan Nonell i Àngels Trias, d’Amics del Teatre, reinterpretant el ‘País Petit’ de Llach. Les fotos velles han estat cedides per veïns i coŀlaboradors, les noves són fruit de dues gimcanes d’Acció Fotogràfica Ripollet.
A aquest primer bloc el segueix un protagonitzat per l’església i el seu entorn, un altre pel centenari de la Societat Coral, el 1977, i els espais urbans de Ripollet que porten el nom de la figura que va inspirar la fundació de l’agrupació de cantaires ripolletenca; el músic, polític i escriptor català Anselm Clavè. El darrer bloc està dedicat als parcs, carrers i places del municipi.
Entre explicacions i al pas de les fotos s’han escoltat les sardanes ‘Campanar centenari’ de Tomàs Gil Membrado, estrenada l’any 2002, ‘Els pinetons de Ripollet’, d’Antoni Albors i Asins, ‘Ripollet Sardanista’, de Francesc Mas i Ros,i ‘Ripollet la meva vila’ del ripolletenc Antoni Valls i Roviralta, el poema ‘Com el Vallès no hi ha res’ de Pere Quart i una adaptació lliure de ‘El meu poble’ de Miquel Martí i Pol.

Nit de sorpreses
Deu dansaires de Ripollet sardanista han ballat en record a qui va ser la seva veu Rosa Santacreu, morta al gener, sobre una fotografia de Joan Serrano al monument a la sardana, i juntament amb els cantaires de la coral, es preparen per dansar la sardana cantada ‘L’empordà’ d’Enric Morera i lletra de Joan Maragall. És un dels plats forts de l’homenatge a “més que un poble, una ciutat viva” , com diria l’historiador Martos al repassar-ne la història, el patrimoni i les llegendes.
Volgut homenatge, sobretot, a les entitats del poble i a la seva gent; la sorpresa final va arribar amb el ‘Cant a Ripollet’, himne oficial del municipi des de l’any 2008. Van cantar les veus de la Societat Coral “El Vallès”, i també, com no, es va demanar que, dirigits per Giménez, s’hi afegissin les veus del públic de la sala. Juntes, totes les veus, van entonar la lletra de Josep Maria Brull amb música d’Antoni Oliva: “Amb el nom de la nostra vila / unim nostres sentiments / fem brollar del cor als llavis /Ripollet als quatre vents”. - Judit Josa

15°C

Ripollet

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C