Any Clavé, any de grans fites

Destacats Any Clavé, any de grans fites

L’Ajuntament habilita un espai digital per difondre els actes d’homenatge preparats per entitats, particulars i escolars. Entre la quarantena de propostes inicials, destaca una cantata coŀlectiva de tots els alumnes de sisè de primària a l’aire lliure.

La celebració de l’Any Lorca el 2016 va comportar una unió més gran entre entitats, associacions i coŀlectius locals cívics, esportius i del món de la cultura, però va quedar pendent una major implicació dels escolars i els centres educatius. L’Any Anselm Clavé, declarat el gener i amb un primer programa d’actes fet públic dimecres passat, intentarà superar el repte i entrar també a les escoles.
Entre la quarantena d’activitats presentades pel grup promotor i els regidors de Cultura i Participació Ciutadana i Comunicació, Oriol Mor i David Fontanals, respectivament, destaca una cantata escolar que implicarà als alumnes de sisè de primària, als mestres de música dels centres i a l’escola de música municipal de la Societat Coral “el Vallès”. La cantata coŀlectiva, inspirada en la figura d’Anselm Clavé, precursor del moviment coral a Catalunya, es farà al mes de juny i s’està buscant un espai a l’aire lliure que pugui encabir als centenars de petits cantaires.

La celebració arrenca amb una quarantena de propostes dissenyades per prop de vint entitats. Amb tot el programa d’activitats, tal com va passar amb l’Any Lorca, està obert a la incorporació de nous espectacles i produccions al llarg de l’any.
Durant el primer trimestre de 2017 l’Ajuntament i entitats com la Societat Coral El Vallès, que s’inspira en el moviment claverià, han realitzat una sèrie de conferències, formacions i xerrades per fer més accessible el músic, compositor, escriptor i polític homenatjat i el seu ideari a entitats i tècnics.
A diferència de Lorca, que ja protagonitzava actes de coŀlectius locals abans de declar-se l’any, Clavé era una figura “poc accessible” i coneguda, segons va explicar el regidor Fontanals. Superat el primer trimestre —Fontanals i Mor van coincidir en valorar amb satisfacció els preparatius i la divulgació inicial tant de la figura de Clavé com dels valors sobre l’associacionisme que el defineixen— arriba el torn dels grans actes.
A banda de la cantata, destaca el simposi internacional de cant coral, al juliol, la inclusió d’un gran acte per la Festa Major, una exposició dedicada a la Societat Coral “El Vallès” i a Clavé o la publicació d’un monogràfic especial de la revista d’història 973 que es distribuirà en seus de cors claverians d’arreu de Catalunya.

DE DIFICULTAT A OPORTUNITAT
La dificultat que suposava el poc coneixement popular de Clavé ha comportat una major coŀlaboració entre els coŀlectius, que s’han unit en més ocasions per crear i produir alguns dels espectacles programats durant l’any; a més de la implicació de diverses àrees municipals amb propostes com el disseny de codis QR sobre Calvé feta per alumnes d’un curs auxiliar administratiu o les exposicions elaborades per alumnes dels tallers de memòria de Serveis Socials i dels tallers d’art del Centre Cultural.

PROGRAMA OBERT I VIRTUAL
Associacions com les veïnals, han mostrat el seu interès a incorporar noves activitats als barris — una de les autocrítiques plantejades des del grup promotor durant la presentació va ser l’excessiva centralització, dels actes previstos—. Això és així, de moment, perquè els mateixos organitzadors esperen incrementar el programa d’activitats a mesura que avanci l’any.
L’experiència ja va passar amb Lorca, que arrancava el febrer de 2016 també amb una quarantena d’actes i va acabar superant el mig centenar, motiu pel qual enguany s’ha desestimat imprimir un programa anual i aquest és difon via xarxes socials i des de l’espai digital habilitat dins la web municipal Ripollet.cat. Cada mes s’imprimiran cartells amb les activitats mensuals.
Durant el mes d’abril, Clavé protagonitza la Revetlla musical de Sant Jordi de la Biblioteca juntament amb el poeta Miguel Hernández, de qui es commemora el 75 aniversari de la seva mort ; una petita mostra biogràfica al vestíbul del Teatre Auditori i moltes de les Nits de Música. Més enllà dels actes estrella, que d’haver-los n’hi ha, s’ha optat per mostrar els valors claverians amb, per exemple, sessions de ball als instituts.
L’Any Clavé és una proposta sorgida al Patronat Municipal de Cultura. En el grup promotor està representada la Societat Coral del Vallès, l’Escola de música municipal de la Societat Coral “El Vallès”, el grup d’historiadors del GER a més de Joan Ramon Gordo com a representant de les entitats al Patronat Municipal de Cultura i tècnics municipals de diverses àrees. - Judit Josa

15°C

Ripollet

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C