No decideix només un programador sinó molts

Pioners a Catalunya, són els espectadors associats qui escullen els espectacles del Teatre Auditori del Mercat Vell. La selecció es posa a prova a partir d’aquest divendres: teatre, dansa i música conviuen en la nova temporada professional amb grans noms com Maria del Mar Bonet o els actors Roger Coma i Ramon Madaula. 

Els espectacles de teatre Mambo i L’electe, el de dansa La dernière danse de Brigitte i els de música A matter of Funk i Maria del Mar Bonet. 50 anys d’escenari tenen en comú haver estat seleccionats per l’Associació d’Espectadors del Teatre Auditori del Mercat Vell, l’entitat que gestiona la programació professional del teatre municipal de Ripollet des de fa 23 anys. Entre el divendres 5 d’abril i el 21 de juny, els cinc espectacles es representaran a Ripollet, la majoria arriben precedits de crítiques exceŀlents com Mambo, aquest divendres a les 21 hores; altres, com L’electe, que acaba d’estrenar-se a la Sala Muntaner de Barcelona i farà estada a Ripollet el 26 de maig, amb el vist i plau d’un grapat d’espectadors i la solvència dels seus intèrprets, Roger Coma i Ramon Madaula.
“Amb la recuperació del teatre i la constitució de l’associació, a Ripollet vau ser pioners fa 23 anys. El vostre model ens ha agradat i inspirat”, reconeix el professor i dinamitzador cultural, Joan Morros, responsable de l’entitat homòloga El Galliner, del teatre Kursaal de Manresa.
Juntament amb el professor universitari Jaume Prunet, Morros va presentar divendres passat l’Estudi sobre la participació dels espectadors en els espais i festivals d’arts escèniques de Catalunya.

REFERENT HISTÒRIC
Realitzat per la Universitat de Barcelona, amb la coŀlaboració de la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, el resultat de 492 enquestes és un mapa de les associacions i coŀlectius d’espectadors implicats en les programacions de teatres i festivals d’arts escèniques, entre les quals la de Ripollet és un referent històric.
En la majoria de teatres municipals, va apuntar Morros, un sòl programador decideix els espectacles, cosa que té avantatges i inconvenients; mentre que a Ripollet són els espectadors, a través de l’Associació, qui els escullen.

ÚNICS A L’ÀREA METROPOLITANA
En només el 29% dels teatres i festivals catalans analitzats funciona algun tipus de cogestió i són els qui veuran l’obra els què participen en la presa de decisions. Ripollet és l’únic municipi de l’àrea metropolitana —exceptuant la ciutat de Barcelona— on funciona una entitat d’aquest estil.
Divendres passat, en la tradicional presentació dels espectacles del trimestre, en aquesta ocasió amb funció inclosa, van fer gala de la seva bona salut i el treball associatiu per la democratització de la cultura. Un altre indicador de potència és l’actuació de Maria del Mar Bonet i Borja Penalba, el 9 de juny. La cantant mallorquina ha inclòs el Teatre Auditori en la seva gira de 50 any d’escenaris, un fet que parla per si sol. —Judit Josa

15°C

Ripollet

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C