El modernisme a Ripollet serà l’eix del Dia dels Museus

Destacats El modernisme a Ripollet serà l’eix del Dia dels Museus

El Molí d’en Rata serà l’escenari divendres d’una Nit de Música centrada en compositors de l’època

Coincidint amb el Dia Internacional dels Museus, que se celebra arreu d’Europa el 18 de maig, el Centre d’Interpretació del Patrimoni CIP Molí d’en Rata obrirà aquest cap de setmana amb activitats per descobrir el patrimoni local per a tots els públics, divendres, dissabte i diumenge.
La celebració, que es commemora a Ripollet per cinquè any consecutiu, proposa aquest 2017 com a eix la descoberta del modernisme local i pivota sobre l’exposició temporal de la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Sitges, Catifes de Ciment. El món de la Rajola Hidràulica. El programa d’activitats va ser presentat dilluns pel regidor de Patrimoni, David Fontanals, acompanyat per la tècnica Elena Vilalta i representants de dues de les tres entitats que hi coŀlaboren: l’Associació d’Espectadors del Teatre Auditori del Mercat Vell i la Societat Coral “El Vallès”. Hi participaran també els Amics del Teatre.
Fontanals destaca la implicació d’aquests coŀlectius en una programació que, segons el regidor, condensa les tres línies del centre: L’art, representat pel tribut al pintor Andreu Solà; el patrimoni, en la recuperació de rajoles hidràuliques i sols modernistes del municipi; i la memòria històrica, amb la inclusió al programa d’un recorregut pel Ripollet modernista. El que segueix són algunes de les activitats que es podran fer a partir de divendres, explicades pels seus impulsors.

NITS DE MÚSICA
Rafael López i Àngel Esteve han preparat un guió de Nits de Música heterogeni: en l’especial Nits de Música del Museu ( a les 21.30 hores de divendres al CIP Molí d’en Rata) s’escoltarà música clàssica, òpera, sarsuela i música popular si bé, tot estarà lligat amb l’Any Clavè i hi abundaran autors de l’època del modernisme, explica López.
Al guió hi figuren noms com Enric Granados, Isaac Albéniz, Lluís Millet o Eduard Toldà, tots ells compositors relacionats amb el modernisme, i també peces populars que evocaran les nits de més esplendor del Paral·lel barceloní. El conjunt és un resultat “harmònic”, que oferirà pinzellades de l’època mentre què l’actuació d’Amics del Teatre hi aportarà “vistositat”.

EXCURSIÓ A LA FÀBRICA
L’actuació de la Coral Tradicional, a partir de les 23 hores, clourà la nit. La vetllada s’inicia amb una visita guiada per a adults a l’exposició ‘Catifes de Ciment. El món de la Rajola hidràulica’ (a les 19 hores) i té com a prèvia la visita amb autocar durant el matí a una de les darrers fàbriques de mosaic hidràulic de Catalunya. Es tracta de la fàbrica de mosaics Martí de Manresa. Per assistir-hi cal fer inscripció prèvia fins aquest dijous al CIP Molí d’En Rata. Hi ha places disponibles.
CANT CORAL
La Coral Tradicional, de la Societat Coral El Vallès, agafarà enguany el relleu de Veus del Vallés, secció que habitualment i des de fa cinc anys, actua per a les Nits del Museu. Amb un repertori encara per escollir, mostra dels cants habituals i en què no hi faltarà la interpretació d’una sardana de Pep Ventura, la coral espera aportar “proximitat” i la calidesa de la interpretació en directe i en viu, segons va explicar dilluns el músic i director Jordi Giménez.

RECORREGUT PER RIPOLLET

El museu, amb portes obertes durant tot el cap de setmana, sortirà al carrer dissabte tarda. Un itinerari pel Ripollet modernista (17 hores), destinat a públic adult, invita a descobrir les petjades del modernisme en façanes i racons del poble que, habitualment, passen desapercebuts ( Per a més informació vegeu el quadre adjunt).
Activitats destacades de les jornades són la presentació diumenge (13 hores) de la Joia del Museu, les visites teatralitzades en família a l’antic Molí d’En Rata (dissabte 17 h) (una oportunitat per aprendre de forma lúdica història local, segons definició de Vilalta) i la doble visita guiada a l’exposició temporal ‘Catifes de Ciment’, diumenge, a les 11.30 hores, per a famílies i a les 12 hores per adults.
La primera, en versió reduïda i adaptada per a infants, inclou un taller per fabricar rajoles hidràuliques i té un component pedagògic. És la mateixa visita que fan aquests dies el públic escolar. Les visites teatralitzades al Molí, iniciades el 2016, estan rebent molt bona acollida i es complementen amb un taller d’el·laboració de pa . —Judit Josa

15°C

Ripollet

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C