Homenatge als cinc ripolletencs deportats als camps d’extermini nazis

Destacats Homenatge als cinc ripolletencs deportats als camps d’extermini nazis

L’Amical  de Mauthausen participarà en l’acte d’homenatge,  el 29 de maig.  

La regidoria de Patrimoni i Memòria Històrica de l’Ajuntament de Ripollet ha organitzat un acte en memòria dels ripolletencs deportats als camps d’extermini nazis.
Aquest acte, que comptarà amb la presència de la vicepresidenta d’Amical Mauthausen, Rosa Toran, tindrà lloc el proper 29 de maig, a les 11 hores, al memorial instal.lat als jardins de l’Ajuntament, davant l’edifici de la sala de plens.
El que segueix són les dades biogràfiques dels cinc ripolletencs deportats i morts als camps que ha recopilat l’ajuntament:

Tomás Caballero Vico (1897-1941)
Nascut a Castilléjar (Granada), va emigrar amb els seus germansa Catalunya durant els anys 20. A Ripollet va conèixer la sevaesposa, AdoraciónTeruel Alonso, amb la qual va tenir dos fills.
Va exiliar-se a França, on va passar per diversos camps de refugiats, fins que va ser detingut per la Gestapo de Trier. Del camp depresoners de Stalag VIII-C, prop de la frontera de Luxemburg, vaser traslladat a Gusen, camp annex a Mauthausen, el 25 de generde 1941, on va morir 7 mesos després.

Josep Datzira Casamitjana (1912-1942)
Ripolletenc de naixement, la seva família vivía al carrer Nou. Esva casar amb Paquita Celrés, amb qui va tenir un fill. Va arribar aMauthausen el 3 d’abril de 1941, procedent del camp de presoners de Stalag VI-H de Trier, després de ser detingut per la Gestapo.Va ser informat d’un trasllat sanitari, però en lloc de portar-lo al’hospital, el van gasejar dins el camió que els traslladava. Vamorir el 2 de febrer de 1942.

SoteroLópez Tello (1909-1942)
Nascut a Benamaurel (Granada), va arribar a Ripollet abans de laGuerra Civil. Casat amb Ángela Mesa, amb qui va tenir tres fills,va marxar a l’exili el gener de 1939. És possible que coincidís ambMontesinos Uribe en el mateix batalló francès de treballadors iamb el grup que va arribar a Mauthausen el gener de 1941. Procedia de Stalag XI-B de Fallingbostel, prop de Hannover. Va morirgasejat el 10 febrer de 1942 al Castell de Hartheim, prop d’Àustria,centre d’extermini i experimentació amb cossos humans.

Juan Montesinos Uribe (1908-1941)
Fill de Huercalovera (Almeria), va emigrar durant els anys 20 aRipollet, on va conèixer la seva dona, Rosario López, amb qui vatenir una filla. De professió barber, va lluitar al front de Catalunyadurant la guerra. Exiliat a França, després de passar pels camps deconfinament francesos, va ser detingut per la Gestapo de Lüneburgi empresonat a Stalag XI-B de Fallingbostel. El setembre de 1941va ser traslladat a Mauthausen i d’aquí al seu annex, Gussen, on vamorir tres mesos després, el 19 de desembre de 1941.

Pau Pallàs Alsina (1907-1941)
Nascut a Ripollet, on va passar la seva infantesa i part de la sevajoventut, va restar solter. Va ser cridat a files poc abans de l’acabament de la guerra i un cop exiliat, va ser tancat a un camp deconfinament francès. Detingut per la Gestapo de München, vaarribar a Mauthausen l’agost de 1940, amb el primer grup de republicans que portaven a aquest camp, procedent de Stalag XIII-Z de Moosburg. El gener de 1941 el traslladaven a Gussen, on vamorir l’11 d’abril del mateix any.

15°C

Ripollet

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C