“Menys paraules i més música!”

Destacats “Menys paraules i més música!”

La 5a Vetllada d’Estiu torna a fer petit el Jardí Romàntic de la Casa Padró a ritme de Latin Jazz

Un cartell enganxat a una porta de ferro confirma als vianants del Carrer Dr. Figarola que aquest any la 5a Vetllada d’Estiu de les Nits de Música també es celebrarà a l’amagat Jardí Romàntic de la Casa Padró; el secret botànic més ben guardat del Ripollet del s. XIX. Com ja és tradició, l’Associació d’Espectadors del Teatre del Mercat Vell ha decidit clausurar la temporada de Nits de Música a aquesta “illa dintre d’un món diferent” on “sembla que no hagi passat el temps”, tal i com afirma Pere Padró, l’amfitrió –que precisament celebrava el seu Sant. Aquesta vegada, però, els organitzadors han volgut demostrar que la clàssica no és la única música romàntica, i han apostat pel jazz del duet Marcus Gibert (saxo tenor) i Carlos Cruz (guitarra).

IL·LUMINATS PER LES ESPELMES
A l’interior del pati, roses, espelmes i torxes anti-mosquits rodegen la filera de cadires plegables, aquest any amb 30 places més. La primera filera, reservada als propietaris de la casa, els avantpassats dels quals vingueren del Maresme i prosperaren en la indústria de les bòbiles. En un vespre no excessivament calorós, vanos en moviment i sabates noves d’estiu conviuen amb un til·ler serè i robust que no aparenta els seus 133 anys d’antiguitat, mentre el sol es resisteix a pondre’s: han avançat intencionadament l’hora del començament per gaudir del crepuscle.
Al costat de l’arbre centenari, un gronxador roman quiet mentre de fons sona el ‘Concierto de Aranjuez’. Rafael López, un dels principals impulsors de les Nits de Música i conductor de l’acte, explica als assistents que aquesta peça de Joaquín Rodríguez –una de les preferides de Padró– ha estat l’encarregada d’obrir la nit els 5 anys d’història de les Vetllades d’Estiu, i que precisament fou el primer concert composat específicament per a una guitarra, un dels dos instruments protagonistes de l’edició d’enguany.

SAXÓ I GUITARRA EN HARMONIA
López presenta el duet: “Sembla que guitarra i saxo no casin gaire... Doncs sí!” Assegut a la dreta de l’escenari Carles Cruz, guitarrista i professor d’origen veneçolà, especialitzat en guitarra clàssica i jazz. Dempeus amb el faristol al davant, Marcus Gibert, ballant amb el saxo des dels 10 anys, integrant de diferents formacions de jazz i director d’una Big Bang.

Concentrat, Marcus espera la seva entrada, inflant pulmons i boca fins que allibera tota la música que portava dintre flexionant els genolls i pressionant les parpelles. El repertori de la nit, escollit pels intèrprets segons criteri personal, comença amb la peça brasilera “Meditation”, d’Antonio Carlos Jobim. Ara bé, tal i com els músics aclareixen per aquells que no estiguin familiaritzats amb el jazz, cada interpretació és una improvisació diferent sobre la melodia, una peça única i efímera creada a l’instant. No s’allarguen amb les explicacions de les cançons, però. “Menys paraules i més música!” Tanquen els ulls i deixen els dits fluir lliurement per els pistons i les cordes. Tot i les espelmes, algun moviment de mans brusc entre el públic evidencia la presència de mosquits afamats. A mesura que es fa fosc es pot apreciar com l’arcada d’inspiració italiana va canviant de color cíclicament amb els jocs de llums.
Temes com Body& Soul (cos i ànima), Dolphin Dance del pianista Herbie Hancock, la balada Skylight i composicions de Bill Evans van succeint-se durant la primera part, massa plàcida per alguns assistents.

“Una mica de marxa!”, exclamava una àvia des de primera fila. I el característic ritme de guitarra del blues, que tal i com el Carlos apunta “amb ell fins i tot ens entendríem a la Xina”, anima el to de la nit, seguida de la inconfusible Noia d’Ipanema. Tanca el repertori Bésame Mucho, que gràcies a la insistència dels músics i després de les primeres negatives avergonyides de rigor, acaba corejant la major part del públic.
En finalitzar el concert, López excusa l’absència del seu company Àngel Esteve, un altre dels organitzadors de les Nits de Música, així com de la Coral del Vallès, massa enfeinada amb la Trobada de Corals que diumenge organitza pel seu 140è aniversari i l’Any Clavé. Focs artificials amb Handel de fons i una sangria de cava amb canapès acomiaden els assistents, la major part dels quals repetien experiència. Per les impressions escoltades a la sortida, sembla que l’any vinent el jardí tornarà a omplir-se d’oïdes. —Helena Rodríguez

15°C

Ripollet

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C