El visionari que va voler dignificar la vida obrera protagonisme a l’inici de curs

Destacats El visionari que va voler dignificar la vida obrera  protagonisme a l’inici de curs

En contraposició a la folklòrica imatge d’un Clavé amb barretina, Costal va presentar un home avançat al seu temps, les aportacions del qual guarden similituds amb la situació política actual, i un compositor popular d’alçada

La conferència Clavé, una nova cultura republicana i laica i la presentació del número especial de la revista d’història 973, va convertir dijous el Centre Cultural en un espai de retrobada. “Molts de vosaltres hem coincidit en les conferències de Clavé i cap ha estat repetitiva”, va subratllar només entrar el president de la Societat Coral, “El Vallès”, Lluís Miro. La idea d’un Josep Anselm Clavé polièdric, ric per ser reivindicat des de l’estudi de la música, l’àmbit social o polític i l’associacionisme, va estar present en totes les exposicions.

La musicòloga Anna Costal va subratllar el projecte social i polític de Clavé per transformar, amb l’excusa del cant, la vida dels obrers i avançar cap a una societat més justa per a tothom. Quan el fundador del moviment coral va posar a cantar a mitja Catalunya, entre els anys , volia, segons Costal, transmetre idees el republicanisme federal, el cooperativisme i el laicisme, a més d’una consciència de coŀlectiu. Innovacions dels seus cors com els rituals laics, les obligacions solidaries i les caixes similars a un sistema de mútua; o les classes de solfeig, economia familiar i educació secundaria als seus cantaires, i accions com l’organització de concerts multitudinaris –lligat a l’ús de la via pública com a espai de reunió— van recolzar la tesi de Costal. “Estem parlant del segle XIX”, va insistir la ponent, traçant un subtil paraŀlelisme amb la situació política actual.

En contraposició a la folklòrica imatge del Clavé amb barretina, Costal va oposar un visionari amb referents en els socialistes utòpics francesos. La polca de Clavé La maquinista, una de les audicions, al mateix nivell que El Chan dels Industrials, de Saint Simon; el lema claveria “progrés, virtut i amor” en franca oposició al lema dels jocs florals de la dretana burgesia catalana “Pàtria, fe i amor”.

Clavè no va ser un compositor de peces fàcils sinó que, aprofitant la tradició catalana del cant a veus, va utilitzar melodies i recursos harmònics perquè les seves composicions semblessin populars. La facilitat per ser cantades, va quedar demostrat a la xerrada, quan part del públic va animar-se a taraŀlejar Flor de Maig.
Costal signa un dels articles de l’edició especial de la revista 973, presentada en el mateix acte. —Judit Josa

15°C

Ripollet

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C