El Centro Aragonés treu les jotes al carrer per celebrar el Pilar

Destacats El Centro Aragonés treu les jotes al carrer per celebrar el Pilar

Els aragonesos de Ripollet van celebrar el dia de la patrona d’Aragó amb una processó, una missa especial a l’església de Sant Esteve, un dinar de germanor i un festival de jotes al Teatre-Auditori.

El so de les castanyoles s’expandia per la rambla de Sant Jordi mentre la música de la rondalla i els moviments dels ballarins atreien l’atenció de tothom qui passava per davant del Centre Cultural. Mentrestant, els veïns que ja havien recorregut dos carrers seguint en processó la Verge del Pilar admiraven emocionats l’espectacle.
Un any més, el Centro Aragonés de Ripollet va celebrar el Dia del Pilar el 12 d’octubre pels carrers de la ciutat. La jornada es va iniciar amb els ‘chupinazos’ en honor a la verge i la processó que va pujar fins a la rambla, va baixar per Pau Casals, i va arribar a la parròquia de Sant Esteve passant per davant del teatre i recorrent el carrer del Padró. Més d’una vintena de persones van seguir la processó de la verge del Pilar mentre el grup Estirpe de Aragonia cantava i ballava jotes en determinats punts del recorregut. Quan va acabar la processó, la parròquia es trobava plena per fer l’ofrena floral i assistir a la missa aragonesa especial.

MÉS DE 20 ANYS de celebració
Enguany, el Centro Aragonés celebra el seu 22è aniversari, i fa vint que celebren el Pilar pels carrers de Ripollet. Després d’aquests anys, l’associació s’ha guanyat un nom entre els centres d’arreu de Catalunya. “Sempre intentem portar grups de categoria i hem rebut visites d’autoritats i mitjans de comunicació d’Aragó”, explica en Marcos Gayán, president del centre aragonès.

Veu , música i ball
Com en celebracions anteriors, un dels moments més esperats de la jornada va ser el Festival de Jotes. Gairebé tres quarts del Teatre-Auditori es van omplir per veure actuar el grup Estirpe de Aragonia, que presentava veu, música i ball en directe. El reconegut jotero Carlos Vidal va fundar el grup l’any 1984 a Osca i ara són habituals de les celebracions de les comunitats aragoneses a Catalunya. “Ens encanta ser qui transporta durant unes hores a Aragó a aquells que estan lluny de la seva terra”, destaca Noemí Lanaspa, presidenta de l’Asociación Folcrórica Estirpe de Aragonia.
La companyia La Careta Teatre va amenitzar amb l’humor d’una família desestructurada l’espera fins que va arrencar l’espectacle. Durant el festival, el grup jotero va mostrar una representació de les tres províncies d’Aragó. Després d’interpretar temes propis d’Osca i Teruel, van finalitzar amb la saragossana ‘Gigantes i Cabezudos’, una peça dinàmica sobre l’escenari que puja gradualment la intensitat del ball i la música.

Mantenir la tradició
Segons l’últim cens de l’Idescat al 2011, hi ha gairebé 400 aragonesos a Ripollet, però des del Centro destaquen que s’apropen veïns provinents de diferents parts d’Espanya. “Dels 110 socis que té el centre, només el 40% són nascuts a l’Aragó”, afirma en Marcos Gayán. En el seu cas, el president de l’associació no va néixer a l’Aragó, però el seu pare era aragonès i han mantingut el contacte amb les arrels generació rere generació.
Des del grup Estirpe de Aragonia, també donen especial importància a mantenir les tradicions: “dins el grup hi ha diverses generacions de famílies de ballarins i músics que actuen plegats”, diuen. En aquest sentit, Gayán assegura que tenen l’objectiu de mantenir-se propers a les arrels: “volem mostrar a Ripollet els costums d’Aragó com la gastronomia i la cultura, que és molt semblant a la catalana”.— Mònica García

15°C

Ripollet

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C