Passat, present i futur de la coral, en el seu 140 aniversari

Destacats Passat, present i futur  de la coral, en el seu 140 aniversari

La Societat Coral El Vallès celebra el seu passat amb la producció d’un espectacle cantat i  homenatges als seus predecessors alhora que reivindica les seves més de 50 actuacions en un any i el seu futur, ple de valors.

l “Amics per sempre que vol dir per sempre amics/ “friends for life” amb un afecte compartir/ una amistat que s’acaba com l’estiu / Amigos para siempre”. La tornada d’Amics per Sempre d’Andrew Lloyd Webber i Don Black va encendre diumenge les grades del Teatre Auditori del Mercat Vell on la Societat Coral El Vallès celebrava l’acte cim del seu 140 aniversari amb la representació de 140 anys donant la nota!, una història cantada i teatralitzada del cant coral a Ripollet des de l’any 1877 a l’actualitat.

DE 25 EN 25
El text, escrit per l’historiador i cantaire Ramon Martos, reviu la trajectòria de l’entitat viva amb més solera —com es va definir la Societat en un moment de l’acte— en vuit quadres escènics. Durant aquests, actors d’Amics del Teatre, acompanyats pels cantaires, i la veu dels cors van recrear fites com la fundació i redacció del reglament; l’obertura dels cors a les dones o l’adquisició d’una seu pròpia a la plaça de Cots; fets històrics com l’arribada de la llum a Ripollet i la guerra civil; i espais que es mantenen encara vius al record, entre aquests el cafè Faro, antiga seu i local d’assaig de la Coral i tradicions com les caramelles. Produït amb voluntat d’emocionar —quin ripolletenc no ha passat o coneix gent que ha passat pel seu cor?— la posada en escena de l’espectacle commemoratiu ha estat obra de Marta Lòpez, dels Amics del Teatre i la selecció musical de Jordi Giménez, director de les dues corals.

Al llarg de dues hores, es van escoltar peces o fragments composats per Josep Anselm Clavé, fundador del moviment coral català, com Les Flors de maig, La maquinista o el Cant del Poble; sardanes i tradicionals catalanes com Per tu ploro i Muntanyes del Canigo a més d’adaptacions de gospels i tradicionals angleses. En una declaració d’intencions i juntament amb un dels cors infantils de l’escola de Música —cantera de la societat, en paraules del president Lluís Miró—, totes les veus van interpretar l’himne Cant a Ripollet d’A. Oliva i J. M. Brull. En un dels moments àlgids, el lema de Clavè; Associeu-vos i sereu forts, instruï-vos i sereu lliures, estimeu-vos i sereu feliços va ser projectat a l’escenari. La Societat coral va brindar homenatge als seus predecessors si bé també va reivindicar el present i el futur. Gegants i grallers animaven la festa popular —amb coca i mistela— que va esdevenir l’espectacle.

A l’acte va assistir-hi el conseller de Cultura de la Generalitat, Lluís Puig, el president de la Federació de Cors de Clavè, Josep Cruells, la presidenta de la Federació Catalana d’Entitats Corals, Montserrat Cadevall i el regidor de Cultura, Oriol Mor, entre altres autoritats.

15°C

Ripollet

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C