Cabraboc

Destacats Cabraboc

Història i llegenda del Vell, la vella i el Cabraboc

Una vegada, ja fa molts anys, hi havia un vell i una vella que la diada de Carnaval van sortir a passejar. La vella portava un cistell amb una olla dins, tot feia pensar que hi portava el dinar. Tot caminant es van trobar amb una colla de joves disfressats que ballaven el Ball de Gitanes i amb una colla de diablots que jugaven amb ninots de paper penjats a l’esquena cantant allò de: “Jo te l’encendré el tio, tio fresco..”.
Un dels diablots va veure la vella i el cistell i va pensar “ara és la meva” i amb una fanga que portava va ventar un cop a l’olla de la vella. Tothom es va quedar ben parat, perquè de l’olla en comptes d’escudella en va sortir un gat que, en un tres i no res i per art d’encantament, es va convertir en Cabraboc. Una cosa així no passa cada dia, anava en boca de tothom. Se’n va parlar tant que cada any per Carnaval les colles de comparses, tot fent broma, ho representaven. D’aquesta manera és com el vell i la vella, el gat, els diablots i el cabraboc es van introduir en les festes del Carnaval de Ripollet.
En el Costumari Català de Joan Amades es parla del Cabraboc en relació al Ball de Gitanes. Sembla ser que, antigament, havia estat un personatge de la rua de carnaval. Quan els membres de la Unió Excursionista de Catalunya van decidir recuperar el Carnaval, als inicis de la democràcia, van contactar amb persones nascudes a finals del segle XIX per comprovar si recordaven alguna cosa del que comenta Amades. No va ser així, però la llegenda es va crear de nou i a l’actualitat està ben consolidada.

El Cabraboc és un faune, un ésser mig persona per la part de dalt i mig cabra/boc per la part de sota. La Comissió Ripolletenca d’Activitats Culturals ( CRAC) va construir una titella del Cabraboc, avui cedida a l’Ajuntament per fer-lo servir durant les festes del Carnaval. Es tracta d’una estructura de gegant que es transporta com un motxilla. La figura està realitzada en paper cartró conformant un gran cap, encaixat en una ànima de fusta i alumini, amb una vestimenta de roba. El més característic de la peça és la representació del cap que simbolitza el personatge del cabraboc, representat per dues cares, una de persona i una altra de dimoni. La figura porta cabells llargs de llana adherits al cap i les dues banyes associades a la cara de dimoni.

El Carnaval a Ripollet es distingeix dels altres perquè té la seva pròpia llegenda, i en relació a aquesta es va crear la figura del Cabraboc i les singulars representacions que l’envolten. Dins del programa de Carnaval, l’alumnat de 2n del Cicle Formatiu d’Educació Infantil de l’institut Lluís Companys explica fins aquest dimecres 6 de febrer la llegenda als escolars de centres que han demanat la visita del Cabraboc.
El dijous, 7 de febrer, en l’inici de les festes, els Diables de Ripollet penjaran el Cabraboc al balcó de l’edifici del Casal de Joves (Rambla de Sant Jordi,6). S’acompanyaran dels timbals —la música envolta sempre el Cabraboc) i l’actes tindrà aquest any la participació de la Colla de Gitanes, que representaran amb les seves danses populars la llegenda del vell i la vella..- Redacció

Articles relacionats (per etiqueta)

15°C

Ripollet

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C