La veritat i la memòria històrica protagonitzen ‘Claudia’, que es representa divendres a Ripollet

Destacats La veritat i la memòria històrica protagonitzen ‘Claudia’, que es representa divendres a Ripollet

La companyia Conquesta del Pol Sud presenta al Teatre Auditori del Mercat Vell el segon espectacle d’una trilogia sobre història i identitat que, basada en experiències vitals de dones, aborda drames i històries coŀlectives

“Claudia va de la memòria, de la valentia de mirar-se al mirall, de la Història, del temps, de la idea de Justícia, de la nostra generació, dels nascuts en els anys 70”. Amb aquesta contundència la companyia de teatre La Conquesta del Sud desdibuixa l’espectacle que representa aquest divendres al Teatre Auditori del Mercat Vell de Ripollet.
Protagonitzat per Claudia Victoria Poblete Hlaczik, una de les nenes robades durant la dictadura argentina, ‘Claudia’ és la segona part d’Història i Identitat, un projecte que engloba tres documentals escènics centrats en la relació entre l’experiència individual de tres dones i la història col•lectiva i dels quals se n’han estrenat dos.
Al juliol de 2014 es va estrenar la primera llavor del projecte Història i Identitat, del que forma part Claudia. La primera part de la trilogia, ‘Nadia’, es centra en Nadia Ghulam, una jova afgana que, durant deu anys, en el règim dels talibans, es va fer passar per un noi per mantenir la seva família.
Tant Nadia com Claudia segueixen en cartellera. La companyia té l’objectiu de palpar de quina manera l’experiència d’alguns té a veure amb els altres, i com s’interrelacionen les vides singulars i la història, i Claudia és el niu d’una experiència vital coneixedora i significativa, que recolza la idea que de les singularitats, els casos concrets, es configura una realitat que ressalta la Història i forma part d’aquesta.

La veritat s’imposa
“És el punt de no retorn”, exclama la protagonista de l’espectacle que es representa aquest divendres al Teatre Auditori del Mercat Vell quan respon què va fer després de saber la veritat. “El moment on jo començo a adonar-me’n de que la majoria del que havia viscut era mentida, em va canviar la visió del món”, diu , Claudia Victoria PobleteHlaczik,.
Tot i així, segueix conservant l’afecte per la família que l’havia cuidat i la família que acabava de conèixer, que per ella eren uns desconeguts: “Vaig començar a crear un vincle amb la família que m’esperava, vaig ubicar la veritat en la família que m’ha cuidat, i també la responsabilitat de les persones que em van apropiar”. Aquests són, per Claudia, els tres pilars fonamentals que ha hagut de mantenir en construcció des de que va conèixer la seva vertadera identitat.
La història de Claudia és el ressò de centenars de nens robats per les forces militars d’Argentina, en una època en que la República va ser enderrocada per un cop militar i es va iniciar un sistema de repressió liderat pel terror. Una època coneguda com la més sagnant de la història d’Argentina, on milers de persones van ser segrestats i assassinats (segons el govern, “desapareguts”).
La Conquesta del Sud assegura que el cas de la Claudia “mostra com l’educació, l’afecte i el mitjà poden anar modificant l’expressió d’aquells gens amb els que es neixen i que ningú pot treure’s ni transformar”.

La fi de la impunitat
L’ímpetu dels pares biològics de la Claudia, Mercedes Beatriz Landa abans de saber la seva vertadera identitat, per cercar el seu paratge i els dubtes que la protagonista es va començar a plantejar amb 16 anys, van aconseguir impactar en la societat argentina,i el seu cas va posar fi a la impunitat dels comandaments militars.
Aquest projecte és molt diferent dels altres en els quals ha participat la protagonista, ja que ella buscava una manera de donar-li expressió a la seva experiència: “Els altres projectes eren més de donar dates i llocs, i estava buscant alguna cosa per donar-li vol, explicar-ho de manera més personal”. La seva motivació és “portar a la recerca, a les històries, per si algú es reconeix i així pugui recuperar la seva identitat”.
Claudia, tant ella com el projecte, tenen l’anhel de que algú es vegi reflectit en aquesta història i que, a més, pugui reflexionar sobre la memòria històrica. Gràcies al projecte teatral, Claudia ha trobat la seva veu, la manera com vol explicar la seva memòria vital i en quin moment aturar-se per començar a relatar-ho, com no cal només cenyir-se a les dades, als noms i als fets per poder transmetre el que és una vivència. Gràcies al projecte, “Vaig aprendre la lliçó més forta: que el més important és la veritat i el valor que té en la vida”, confessa la Clàudia. Una lliçó de vida que capgira la teva memòria i no et permet tornar enrere, perquè, com deia la protagonista, és un punt de no retorn. —Ariadna España

15°C

Ripollet

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C