Cerdanyola al Dia

Cerdanyola al Dia

Els veïns de Ripollet investigats per mobilitzar-se al tall de la Jonquera

 Els veïns de Ripollet investigats per mobilitzar-se al tall de la Jonquera de novembre passat denuncien la repressió de l’independentisme  Almenys quatre ripolletencs investigats per la participació en la protesta convocada per Tsunami Democràtic el passat 11 i 12 de novembre a l’AP-/ de la Jonquera van acollir-se al dret a no declarar fins que no s’aixequi el secret de sumari i sàpiguen de què se’ls acusa. Un grup de solidaritat va denunciar la repressió de l’independentisme.    -

Redacció

Intens 8 de març

El programa  d’actes s’estén del 2 al 25 de març, amb l’epicentre la tarda nit del dia 7, quan s’ha convocat una primera marxa i cursa de les dones i la primera nit de  foc, amb acampada a la plaça del Molí. 

El 8 de març és una data que malauradament encara hem de continuar marcant amb retolador als calendaris” va advertir la regidora Txell Caler en la presentació, dilluns passat, del programa Juntes som més fortes amb el que Ripollet commemorarà durant el mes de març el dia de les dones.
Entre els motius per continuar “dempeus, juntes i organitzades,” la regidora va destacar en primer lloc el “degoteig constant” de dones assassinades. Però Caler també va alertar de la retallada de drets per l’avenç del feixisme, ara en forma de partit democràtic, les desigualtats laborals que manté el sistema econòmic neoliberal o el pes de l’església en l’educació.
El programa del 8 M, preparat conjuntament per l’ajuntament i diversos coŀlectius en el marc de la Taula Feminista, parteix de l’esperit unitari del 8M de 2018, quan va tenir lloc la primera vaga feminista i té per objectiu “fer una societat i un municipi millor”, aprofundint en la coresponsabilitat amb la que ja va organitzar-se el passat 25 N, dia internacional contra la violència vers les dones. Per això, va subratllar la regidora, enguany s’ha implicat a més entitats en la preparació del dia de les dones i els actes apeŀlen a la participació.

Sororitat i corresponsabilitat
L’exposició fotogràfica d’AFOCER Juntes som més fortes, que inaugura el programa d’actes el dilluns 2 de març junt amb la projecció del documental Woman, organitzada pel Comitè de dones, testimonia segons Caler la sororitat que impregna el programa d’actes. Amb la posada en marxa del concurs On són les dones, del 2 al 14 de març, s’aprofundeix, va dir, el concepte de coresponsabilitat. El joc consisteix en localitzar 10 dones rellevants als aparadors de comerços, units en una ruta lila.
Sí bé el programa d’actes s’estén del dia 2 al 25 de març, la vigília del 8 M ha agafat volada amb la convocatòria de la primera cursa i marxa feminista, organitzada amb la regidoria d’Esports, i la representació a la plaça del Molí de la performance El Violador eres tu, convocada en coŀlaboració amb la Taula feminista i diverses entitats esportives. A banda de la projecció de Woman, el Comitè de Dones organitza la primera nit de foc el dia 7 de març (amb acampada a la plaça del Molí) i els tallers, actuacions, lectura del manifest i memorial efímer el matí del dia 8 de març.

Xerrades i llibres
El programa es completa amb els concursos i recomanacions de llibres per la igualtat que organitza a través d’Instagram l’institut Lluís Companys, amb participació oberta a tota la població (fins al 5 i 8 de març); la representació de Poetes: Elles tenen la paraula de l’Associació d’Espectadors del Teatre Auditori del Mercat Vell (el dia 13 de març); les xerrades a la Biblioteca sobre llibres feministes i feminisme de l’escriptora Bel Olid, (16 i 20 de març); el club de lectura feminista del Lluís Companys (18 de març) o la projecció de la pel·lícula Una qüestió de gènere de Dones per la Igualtat (25 de març).

Sexualitat i joves
Un dels eixos de la commemoració, i que la regidoria de feminismes vol impulsar durant tot l’any, és la promoció d’una sexualitat feminista als instituts. Segons Caler, els joves estan cada cop més influenciats per imatges estereotipades, extretes de la pornografia. El dia 4 de març es realitzaran diferents xerrades tallers de sexualitat a alumnes de 3r d’Eso, on es posaran en valor aspectes com l’afectivitat o l’autoconeixement. Els tallers es reforcen amb una sex truck, furgoneta present també a la plaça del Molí la tarda del 7 de març.

Cursa i marxa de les dones
La principal novetat del programa, i el motiu pel qual va presentar-se la setmana passada, és la incorporació d’una cursa i una marxa no competitives, exclusives per a dones. Per participar-hi cal inscriure’s abans. Les inscripcions, que són gratuïtes, ja es poden formalitzar en línea a pame-ripollet.org, al Centre Cívic del Pont Vell, al Centre Cultura o al Poliesportiu municipal. Les participants rebran una samarreta i un got reutilitzable.
“El món de l’esport és un dels àmbits on la desigualat és més visible”, sosté la regidora d’Esports Andrea Guijarro, per justificar aquesta primera convocatòria. L’activitat proposa dos circuits diferents – una cursa de 4 km de la rambla de Sant Jordi a la plaça del Molí- i —una marxa de 2,5 km de la plaça d’Emma Maleras a la del Molí per abraçar el màxim de participants possibles, amb independència de l’edat o la condició física. El lema de la cursa i la marxa és Juntes Guanyem. Perquè és vol incentivar al màxim la participació no és una convocatòria competitiva i no és mixta, per donar protagonisme a les dones. Abans d’arribar a la meta, la cursa i la marxa convergeixen al mural de les dones del carrer de Padró, al peu de l’església, amb la intenció de reforçar el missatge unitari i de sororitat que domina la commemoració del dia de les dones, segons van explicar Guijarro i Caler. —

Judit Josa.

  • Publicat a Ciutat

El govern preveu 244 projectes per transformar Ripollet i desenvolupa una eina digital per rendir comptes

El govern de Decidim ha plasmat en el document del Pla d’Actuació Municipal (PAM) com vol que sigui el Ripollet del futur i les 244 mesures que es compromet a impulsar entre 2020 i 2023 per la transformació social de la ciutat. La fulla de ruta del mandat es podrà consultar en breu al web Ripollet.participa.cat i en uns mesos, els ripolletencs podran valorar en línia el se compliment, segons va anunciar l’executiu en bloc dimarts de la setmana passada, en la presentació del PAM al Centre d’Interpretació del Patrimoni CIP Molí d’En Rata.
Ajuntament i Diputació de Barcelona estan desenvolupant una eina que permeti seguir el compliment del PAM i que estarà disponible a partir de juny, quan té previst convocar la primera d’una tongada d’audiències públiques de rendiment de comptes. Un procés que volen “accessible i transparent”, perquè per dur-lo a terme i a banda del compromís del govern, cal segons Osuna, la implicació i la coresponsabilitat dels agents socials i la població.

Els tres eixos bàsics
Les 244 accions i projectes que formen part del full de ruta responen a tres objectius bàsics: la centralitat dels drets de les persones, el desenvolupament de polítiques públiques i la transformació del municipi, per cimentar el Ripollet del futur. “S’ha partit d’una diagnosi acurada i realista de les necessitats i les potencialitats de la ciutat i l’ajuntament” va dir l’alcalde Osuna, a l’explicar el procés de treball “coral” dels últims mesos. Segons l’alcalde, el PAM incorpora els propòsits definits per l’Assemblea de Decidim, és fruit de les reunions amb entitats, agents socials i culturals i particulars durant aquest i el mandat anterior i la campanya electoral. Suma, a més, les aportacions d’ERC –formació que amb el seu regidor és clau per garantir la governabilitat els propers tres anys i mig— concretades en diverses línies d’actuació, entre les que va citar la planificació escolar, les actuacions contra l’atur, la conversió en zones de vianants de carrers del centre ciutat o la reforma de la plaça Pere Quart.

Línies estratègiques
Osuna va desgranar els eixos estratègics per assolir els tres objectius bàsics acompanyat pels nou regidors de govern. Asseguts a la taula del CIP, la majoria de l’equip consultava una tauleta electrònica, totes iguals. Les tauletes han estat adquirides recentment en una acció que s’emmarca en l’eix de desenvolupament econòmic i social, d’atenció a les vides de les persones, de forma sostenible, amb consciència ecològica i en resposta a l’emergència climàtica i les demandes de l’agenda 2030 de Nacions Unides.
La justícia social, els drets de les persones i la millora de les condicions de vida de la població a partir del coneixement i l’apoderament, és el segon eix. Democràcia i participació, amb polítiques d’augment de la despesa pública i l’avenç cap a una fiscalitat progressiva, la modernització de l’administració i la incorporació de la població a la presa de decisions seria el tercer eix estratègic al que respon el pla. Amb mesures i inversions a curt, mig i llarg termini, aplicables als diferents barris del municipi, el PAM 2019-2023 planteja “solucions ambicioses però factibles per fer el Ripollet del futur”, va resumir Osuna.

Polítiques públiques
Entre els exemples de polítiques valentes i ambicioses de transformació social, el mandatari va citar: la conversió de carrers en zones de vianants, la municipalització del servei d’abastament d’aigua, la recollida de deixalles porta a porta, l’ampliació del parc d’habitatge públic, el feminisme o l’educació.
Pel que fa als plans, projectes i inversions, van ser els regidors Fran Sánchez, Txell Caler, Andrea Guijarro, Reyes Muñoz i Pilar Castillejo els encarregats de detallar-los en els capítol de Ciutat i Sostenibilitat, Desenvolupament econòmic, Serveis Comunitaris, Justícia Social i Drets i Democràcia. El regidor de comunicació, Oriol Mor va desgranar el sistema de rendiment de comptes, amb les audiències públiques anuals i l’eina de seguiment digital com a principals accions. Algunes de la llarga llista d’inversions detallades veuran la llum a finals del mandat –Osuna va prioritzar “si o si” finalitzar la residència de gent gran i la primera fase de reforma del Poliesportiu Municipal si bé d’altres tot just perfilen traçat.
“Hem aprés dels quatre anys anteriors, en què va faltar planificació i per això hem dedicat aquesta primera part del mandat a preparar, redactar i encarregar projectes”, va admetre. Al juny, en la primera audiència pública, es concretaran encara més les dates d’execució, els calendaris i el finançament, a sol·licitar a l’AMB, a la Diputació, la Generalitat i els fons europeus Feder. Dependrà en gran part dels recursos econòmics i humans quins projectes es realitzaran i quins no es podran acabar. —

Judit Josa

La jove iŀlustradora va firmar al 2018 el cartell de Festa Major de Ripollet i va guanyar el concurs escolar del Salò Internacional de Còmic

La jove iŀlustradora va firmar al 2018 el cartell de Festa Major de Ripollet i va guanyar el concurs escolar del Salò Internacional de Còmic

Mireia Garrido, una jove de Ripollet de 16 anys, alumne de l’institut LLuís Companys, confirma de nou el talent pel dibuix. La seva aquareŀla “Retrat de Kiwi, el camaleó familiar” ha merescut el segon premi en categoria juvenil del Concurs Nacional de Disseny de Segells Disello, un certament que convoca anualment Correus.i que es va fallar a principi d’any. Les obres premiades i finalistes en la cinquena edició — la que ha guanyat Garrido— estan exposades a Barcelona.
En la cinquena edició es van presentar 945 dissenys en categoria juvenil (de 12 a 17 anys) i 768, per a majors de 18 anys. Els primers 20 segells finalistes de cada categoria van ser escollits mitjançant vot popular i 20 més, també per cada categoria van ser seleccionats per l’organització del concurs.
Les obres finalistes s’han exhibit a la Sala d’Exposicions de Cibeles a Madrid i aquests dies, fins al 2 de juliol s’exposen al hall de l’Oficina Principal de Correus de Barcelona, a la plaça d’Antonio López. Entre els 80 finalistes hi ha quatre obres de la ripolletenca. . La mostra, d’accés lliure i gratuït, es pot visitar de dilluns a divendres de 8,30 h. a 21.30 h. i dissabtes de 8,30 h. a 14.00 h.
La meitat dels 80 finalistes van ser escollits pels internautes i la meitat restant per l’organització del certament. Posteriorment, un jurat especialitzat va proclamar els quatre guanyadors, entre aquests el segon premi de Garrido, exposat aquests dies a Barcelona junt amb la resta d’obres de l’autora i de tots els seleccionats.
Mireia Garrido és una jove promesa que ja va ser la guanyadora l’any passat del cartel de la Festa Major de Ripollet, així com del setè concurs escolar del Saló Internacional del Còmic de Barcelona

L’escola de música s’independitza de la Coral i acomiada etapa amb el concert de final de curs

La Societat Coral va assumir fa 4 anys la formació musical del municipi, quan l’anterior escola va tancar portes

Com quan el fill petit marxa de casa  perquè s’ha fet gran i s’independitza. La presidenta de la Societat Coral el Vallès, Carme Nebrera i el director de la Coral i de l’escola, el músic Jordi Giménez van voler acomiadar amb aquest símil l’etapa de 4 anys durant la qual l’entitat ha reviscolat i gestionat l’Escola de Música de Ripollet. Ho van fer dilluns de la setmana passada, a les acaballes de l’actuació de final de curs al Teatre Auditori del Mercat Vell. L’etapa es va tancar amb un concert ple d’humor i ironia, en Som uns fora de sèrie!, alumnes i professors de l’escola van interpretar les bandes sonores de sèries com Musculman i Vikingos. L’actuació va acabar amb les veus en off d’una discussió simulada dels professors i la projecció d’imatges del dia a dia a l’escola. La posada en marxa d’una banda de vents, que ha desfilat a festes com el Carnaval, en un any i els tallers oberts dominicals per a tota la població, són algunes de les fites aconseguides pel centre, en aquests quatre anys. Amb el vist i plau de l’entitat, professors i directiva del centre van constituir al març una cooperativa que optarà ara a gestionar l’escola, després que el ple municipal aproves al gener la creació del servei públic d’escola de música. 

Judit Josa.  

Subscripció a aquest canal RSS

15°C

Ripollet

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C