Els partits incorporen un cinquè temps per fomentar la companyonia

Per potenciar els valors de la cooperació, el respecte, el joc net, la superació i la diversió per sobre de la competitivitat, el nou model d’Esport escolar presentat el 22 d’octubre passat en una jornada zero de l’esport escolar comporta molts canvis.
Pel que fa al marc teòric, la nova normativa pretén fer un treball transversal i en equip entre el Patronat Municipal d’Esports (PAME), l’AMPA i l’escola –que fins ara no existia– per tal que les possibilitats esportives que s’ofereixen als nens millorin. “Volem fer l’esport escolar més educatiu eliminant al màxim el component competitiu”, argumenta el tècnic del PAME Gerard Bocanegra.


La gran novetat de la nova normativa és l’anomenat cinquè temps. Històricament, les lligues escolars de bàsquet i de futbol sala estaven formades per quatre parts de 10 minuts cadascuna, però a partir d’aquesta temporada s’afegirà una cinquena part, on es mesclaran els equips perquè juguin un partit amistós de curta durada i els rivals passin a ser companys. A més d’incentivar la companyonia, “el reglament evita les classificacions, els premis i els resultats, perquè pensem que en l’etapa formativa és prioritari jugar”, recalca el cap d’activitats del PAME. Per aquesta raó, cada meitat comptarà com un mini partit, de manera que el guanyador no serà qui més gols faci sinó qui més parts guanyi. Per tant, com a molt, el resultat més ampli podrà ser de quatre a zero.


Pel que fa als esports individuals, s’aplicarà un model més coeducatiu, en el qual hi haurà una única categoria mixta, sense segregar la masculina de la femenina. De la mateixa manera que en els esports col•lectius, s’eliminaran les classificacions i els sistemes de joc d’eliminació, per tal de minimitzar els individualismes i fomentar que tothom jugui el mateix. Amb l’aplicació de tots els nous canvis, Bocanegra conclou que “aquest any, l’esport escolar de Ripollet fa un salt qualitatiu cap endavant”. –Oriol Company

15°C

Ripollet

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C