Ortega: “Hem d’estar molt orgullosos de les lluites que el gènere femení ha fet”

Més de 30 entitats esportives registrades al PAME, 15 disciplines representades pel cap baix en associacions i més de 1.400 escolars en lligues i competicions extraescolars. Ripollet al dia continua la radiografia de l’esport local de la mà de les entitats.

Només el club de bàsquet i el futbol sala disposen de categories femenines sènior. En el primer lliurament de la radiografia de l’esport femení a Ripollet   centrem la mirada en aquests dos clubs per ampliar-la a esports individuals, amb esportistes destacades, en propers lliuraments. 

Malgrat que cada vegada hi ha més dones que fan esport, el tractament mediàtic de les competicions femenines és encara molt inferior. És la igualtat de gèneres al món de l’esport una utopia? Dins dels esports col•lectius de Ripollet, només el bàsquet i el futbol sala disposen de categories femenines sènior, mentre que l’hoquei, l’handbol i el futbol encara no en tenen. Només en categories inferiors. Per intentar respondre aquesta pregunta, és necessari fer una radiografia del paper de la dona en l’esport del poble.

L’auge del bàsquet femení
El bàsquet femení sempre ha estat molt arrelat a la vida de Ripollet. Després de pujar de categoria la temporada passada, el primer equip femení del Club de Bàsquet Ripollet es troba en avant penúltima posició de Segona Divisió Catalana. “Estic molt content del rendiment que últimament estem mostrant, competim contra tothom i, tot i que ens ha costat molt adaptar-nos, guanyem partits”, explica l’entrenador del conjunt, Albert Ortega.La clau de l’èxit per tornar a créixer i estar unides ha estat i és el bon ambient al vestidor, ja que, com explica Ortega, “és un equip de noies molt compromeses en tots els àmbits, que es diverteix amb el que fa”.
De fet, considera que la diferència entre homes i dones en bàsquet és mental, en saber jugar amb la psicologia de les jugadores, que tenen un caràcter beneficiós en aspectes de motivació. Per aquesta raó, Ortega reivindica que “les dones no s’han de deixar trepitjar; han de lluitar contra tot”, perquè, malauradament, no sempre se’ls ha reconegut el seu paper. Per aquesta raó, emfatitza que “hem d’estar molt orgullosos de les lluites que el gènere femení ha fet –no només en l’àmbit esportiu–, perquè ningú li ha regalat res”.
Al CB Ripollet cada any milloren les condicions dels equips femenins i enguany, per exemple, s’han igualat les quotes de pagament entre gèneres. Gràcies a la tasca del club, de l’escola de bàsquet Sant Gabriel i de l’escola Gassó, el bàsquet femení ha crescut molt al poble al llarg dels darrers cinc anys.

La falta de referents
Tot i que hi ha hagut un progrés immens, mentre el tractament dels mitjans continuï lloant els homes, la igualtat de gèneres serà molt difícil d’assolir. “La gent vol veure els seus ídols”, descriu Ortega. Els èxits de la selecció espanyola en categoria masculina i el salt a l’NBA de jugadors d’aquí, fan que el bàsquet sigui més proper i atragui més gent. No obstant això, les figures femenines no tenen el mateix pes.
En el cas de la campiona olímpica Lucila Pascua, per exemple, el club vol que les jugadores tinguin la sort de conèixer-la i puguin arribar a idolatrar-la. –Oriol Company

15°C

Ripollet

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C