El PSC exigeix baixar un 10% l’IBI per donar suport a les ordenances fiscals

Destacats El PSC exigeix baixar un 10% l’IBI per donar suport a les ordenances fiscals

El primer grup de l’oposició posarà sobre la taula la rebaixa de l’Impost de Bens i Immobles (IBI) com a condició innegociable per votar al desembre a favor de l’aprovació definitiva de les ordenances fiscals. En la primera proposta d’ordenances fiscals del nou govern de Decidim, aprovada inicialment el 22 d’octubre pel ple municipal, el tipus impositiu general passa del 0,74 al 0,82.

Això, van advertir els grups de l’oposició en el ple, consolida la pujada del 10% que va imposar el Govern estatal per compensar la falta d’actualització del cadastre i que s’ha aplicat els darrers quatre anys.

La modificació del gravamen no tindrà repercussions en el rebut, perquè Ripollet va ser un dels 7.585 municipis de l’estat espanyol on no s’havia revisat el valor dels habitatges en la darrera dècada i a qui el “govern del PP” va obligar a pujar l’ impost el 2011.

Segons el regidor socialista, Lluís Tirado, el Govern d’Osuna incompleix a més un acord d’anteriors legislatures per situar quan fos possible l’IBI al mateix nivell que “abans del decretazo”.

“Tots els grups municipals, inclòs el COP (partit impulsor de la coalició Decidim), ens vam comprometre a suprimir el 10% d’increment obligat”, explica Tirado, tanmateix, el govern de Decidim “ho ha consolidat” el primer exercici en què finalitzava el període obligatori i ho ha fet, remarca el regidor, “per voluntat política”.    

Lluís Tirado ha estimat en 750.000 euros la quantitat que l’Ajuntament deixaria d’ingressar el proper any de no modificar-se el tipus impositiu i ha considerat que aquesta rebaixa és assumible per l’Ajuntament. Era una “disposició temporal” i l’Ajuntament no havia previst aquests ingressos”, argumenta.

Pel socialista, deixar el gravamen a 0,74 suposaria que els ripolletencs no paguessin de més, amb una rebaixa en el rebut del 10%. Un veí que al 2015 va pagar una quota de 400 euros, per exemple, li tocaria pagar ara una de 360.

“El govern fa trampa”, conclou Tirado, al no recuperar l’IBI anterior a la imposició estatal com sí han fet, segons el regidor, ajuntaments com Sant Quirze o la Pineda.

Des de les files socialistes, es fa una valoració “molt negativa” de la proposta de finances per al 2016. Tirado les va titllar dimarts passat, en declaracions al Ripollet al dia, de “continuistes” i de “contradictòries”.

L’actual govern fa el contrari del que deia a l’oposició, insisteix Tirado perquè al seu parer no hi hagut “participació ” en l’elaboració de la proposta ni suposen “un replanteig a la totalitat”. Ha fet “només” , prossegueix, “retocs estètics de cara a la galeria”.

Entre les mesures més criticades pel grup socialista, destaca la pujada de l’IBI als immobles no residencials de gran valor patrimonial. Amb el tipus impositiu diferencial per a un 10% dels comerços, oficines i indústries, que tindran una pujada d’entre el 18,27 i el 9,4 %, l’Ajuntament “només” preveu recaptar “88.000 euros” que en un pressupost de 30 milions suposa “només el 0,29%”.

Amb tot, el primer grup de l’oposició espera reunir-se amb el govern municipal per tractar el tema de les ordenances abans de desembre. Altres propostes que té previst posar sobre la taula de negociació són l’exempció del pagament de la quota durant un any als comerciants que obrin nova parada al mercat municipal ( la proposta aprovada planteja reduir-ho un 50%), la reducció de la taxa d’obres i construccions un 95% per a comerços de proximitat que reformin el seu local i l’exempció del primer any als autònoms, amb l’objectiu d’incentivar l’ocupació.

15°C

Ripollet

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C