El ple de Ripollet rebutja la LOMCE però amb vots dividits

Destacats El ple de Ripollet rebutja la LOMCE però amb vots dividits

Decidim i ERC voten una moció alternativa al text defensat per la regidora no adscrita, que s’imposa amb el suport de PSC, CIU i C’s. El PP s’absté.

En política hi ha ferides que tarden en cicatritzar. En el ple municipal d’octubre es va fer evident almenys en dos moments: quan PSC i CiU, socis de govern en l’anterior mandat, van voler treure els colors a l’executiu d’Osuna a compte d’una modificació urbanística al carrer Verge de Montserrat i, en el penúltim punt de l’ordre del dia, amb la votació de dos textos de rebuig a la llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa (LOMCE) i a les revàlides d’ESO i Batxillerat. Decidim va voler reprovar la continuïtat al plenari de la regidora no adscrita Mònica Laborda al forçar la votació d’un text en contra de la LOMCE alternatiu al presentat per la seva ex-companya d’equip.

Tots els grups municipals de Ripollet, excepte el del PP, van pronunciar-se dijous en contra de la reforma educativa del govern central, més coneguda com a llei Wert, tanmateix la moció de rebuig aprovada va prosperar amb el vot de només onze dels vint-i-un regidors del plenari. El portaveu popular, únic edil del grup, va abstenir-se en les dues votacions.

MOR DIU QUE LABORDA HA COMES UN “FRAU” ALS ELECTORS
El regidor d’Educació Oriol Mor va justificat la presentació d’un text alternatiu a la moció de la regidora no adscrita per preservar, va dir, “l’ús democràtic de les institucions”. Decidim considera que Mònica Laborda ha fet “un frau als veïns i veïnes” al no retornar l’acta al grup quan l’assemblea de Decidim li va demanar la dimissió, motiu pel qual, va afegir Mor, “no podem donar suport a les seves paraules” malgrat “compartir el sentit” de la moció.
El ple va aprovar finalment el text contra la LOMCE de la regidora no adscrita ja que l’esmena de substitució defensada per Decidim només va obtenir el suport d’ERC. Amb nou vots, l’esmena recollia les manifestacions estudiantils de la setmana passada i, segons Mor, s’emmirallava en un acord parlamentari més ampli. La republicana Lurdes Serra va destacar que el segon redactat reflectia l’oposició de la Generalitat a la LOMCE i la decisió del govern català de no aplicar la polèmica llei d’educació.


Els 10 regidors de PSC, C’s i CiU van votar a favor del text de Laborda. El PP, que va evitar pronunciar-se sobre la llei però, citant el discurs d’investidura de Rajoy, va fer notar que les revàlides quedaven de moment sense efecte, va sumar-se a la crítica de PSC i CiU al govern de Decidim pel “lamentable espectacle”. Els dos grups van acusar-los de “fer joc polític” en un tema educatiu cabdal i d’haver impedit que es visualitzes l’ampli rebuig a la LOMCE, mentre que C’s, obligat a escollir, es decantava per la “moció original”.

D’INÈDITES A HABITUALS?
Malgrat que en el ple de Ripollet hagi estat inèdit fins ara, les esmenes de substitució o mocions alternatives estan regulades pel ROM —el secretari va haver d’intervenir per aclarir-ho en resposta a les protestes de Laborda, que havia estat informada minuts abans de l’entrada al ple— i, vist el que es va veure a la sala, es possible que calgui anar-s’hi acostumant.


El govern de Decidim, per altra banda, va retirar de l’ordre del dia el punt número 6, en què proposava delegar la recaptació d’impostos a l’Organisme de Recaptació i Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona, a l’espera d’una reunió aquest mes entre el consistori i la institució provincial, va explicar l’alcalde Josep M. Osuna. —Judit Josa

15°C

Ripollet

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C