La ciutadania sufraga amb impostos i taxes el 66% del pressupost municipal

Destacats La ciutadania sufraga amb impostos i taxes el 66% del pressupost municipal

Castillejo reivindica la millora del finançament local i avisa que és impossible baixar un 10% l’IBI en la primera audiència pública d’ordenances fiscals per al 2017. La propera sessió tindrà lloc demà, dijous, a l’escola Gassó i Vargas.

Amb una despesa mitja de 734,41 euros anual per habitant, Ripollet és el municipi del seu entorn que menys gasta en relació amb el volum de població, segons la comparativa amb la que la tinent d’alcalde d’Hisenda, Pilar Castillejo va iniciar dijous la primera explicació pública de la proposta d’ordenances fiscals del govern local per al 2017. Els gràfics recollien les dades de Santa Perpetua, Barberà, Montcada i Reixac, Cerdanyola i Badia del Vallès a més de Ripollet.

Exceptuant Badia, els ripolletencs són els que perceptualment paguen menys impostos malgrat que el 42% dels recursos municipals provenen d’impostos directes. Un 34% arriba via transferències estatals i el 24% restant del pressupost municipal s’obté amb el cobrament de taxes i preus públics, va explicar la regidora.

El 68% dels diners que recapta el consistori ripolletenc correspon a l’Impost de Bens i Immobles (IBI), mentre que l’impost de vehicles (IVTM) suposa només el 16%; les plusvàlues (IIVTI), el 8%; l’Impost d’Activitats econòmiques (IAE), el 7% i el de llicències d’obres (ICIO), l’1%.

“SI BAIXEM UN 10% L’IBI, AMB QUÈ PAGUEM ELS SERVEIS?”
Castillejo va servir-se dijous de l’exposició d’aquestes dades tant per reivindicar un millor finançament de l’administració local com per argumentar la impossibilitat de baixar l’IBI un 10%, mesura que reclama PSC, PP i CIU. “Els ajuntaments assumeixen més despesa perquè sòn l’administració més propera i tanmateix, de tota l’estructura, és la pitjor finançada” va lamentar la regidora segons la qual un finançament equilibrat i just equivaldria a aplicar la política dels terços.

Després de recordar que el 2016 el rebut de l’IBI ha estat un 2 per cent més barat que el 2015 per a la majoria de les llars mentre que les propietats d’ús comercial amb el valor cadastral més alt l’han pagat un 10 per cent més car, la regidora ha considerat impossible una nova rebaixa generalitzada de l’IBI del 10%.

La proposta d’ordenances fiscals del govern, aprovada inicialment al ple de setembre, no contempla tocar l’IBI —de fet n’està exclòs i es tramitarà a banda per evitar que pugi amb la revisió dels valors cadastrals— ni la taxa d’escombraries que ja va baixar el 2016. En canvi sí que incorpora novetats en relació amb anys anteriors en l’apartat de taxes i preus públics. L’avantprojecte preveu instaurar una nova taxa per casaments que osciŀlaria entre els 75 i els 150 euros, en funció del dia de la cerimònia i del lloc on estiguin empadronats els nuvis; i una altra nova taxa per a grans propietaris immobiliaris que haurien de pagar una quota de 318 euros anual per cada pis desocupat.

El preu de les dues taxes s’ha fixat tenint en compte la despesa que suposa per l’Ajuntament la cerimònia i la inspecció de pisos buits.
La decisió d’aplicar-les sortirà de la discussió dels grups municipals. En el primer debat plenari van ser majoria els grups que s’oposen a la taxa dels casaments, però en el debat ciutadà aquesta va passar desapercebuda i els dubtes, qüestions i suports es van centrar en la dels pisos. —Judit Josa

15°C

Ripollet

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C