El PSC sosté que baixar l’IBI és viable i que ara és el moment de fer-ho

Els socialistes tornaran a defensar al ple d’ordenances que les promeses s’han de complir si bé centraran el discurs en demostrar que prescindir de l’increment del 10% aprovat el 2012 també es possible econòmicament 

A un mes de la votació al plenari de les ordenances fiscals pel 2017 tot indica que el principal grup de l’oposició no recolzarà la proposta del govern d’Osuna. Dilluns va vèncer el termini per presentar aŀlegacions; el PSC, que segueix reclamant la rebaixa de l’IBI promesa en la legislatura anterior malgrat que els seus successors de Decidim ho considerin inviable, ho va fer dijous de la setmana passada. Aquella mateixa tarda, el portaveu del grup municipal socialista en economia, el regidor Lluís Tirado, va criticar que l’executiu no s’hagi assegut a negociar cap de les tres aŀlegacions presentades pel PSC.

“No hi hagut feedback, hem sabut la resposta a través de la premsa” ha lamentat l’edil durant l’exposició de les demandes. A banda d’aplicar un tipus de gravamen de l’IBI del 0,747, que suposaria una rebaixa del 8% en el rebut, el PSC demana que s’incorpori una bonificació fiscal del 95% en la quota d’aquest impost per a les entitats sense ànim de lucre propietàries d’immobles i que es retiri de la proposta d’ordenances la nova taxa per a la celebració de casaments civils.

LES ORDENANCES, AL PLE DE DESEMBRE SENSE ACORD DEL PSC
En el debat plenari de desembre, els socialistes defensaran que no només és possible rebaixar l’IBI a Ripollet sinó que aquesta legislatura és el moment de fer-ho. Per segon any consecutiu els consistoris estan autoritzats a desfer l’increment del 10% en el rebut de l’IBI que els va obligar a aplicar un decret llei del govern central, l’any 2012, ha recordat Tirado. El ple municipal va acordar aleshores fer marxa endarrera quan legalment fos possible, continua el regidor, que ha subratllat que la proposta va sorgir del COP, un dels partits de l’actual coalició governamental. Per això, al desembre, el grup de Parralejo tornarà a dir a Decidim que les promeses s’han de complir (aquest ja va ser el principal argument esgrimit fa un any pel PSC per oposar-se a les ordenances del 2016) si bé centrarà el discurs en intentar demostrar que la mesura, a més, és viable econòmicament, en contra del que sosté el govern.

LES PLUSVÀLUES COMPENSEN LA PÈRDUA D’INGRESSOS PER IBI
Tirado reconeix que amb la rebaixa que proposen —d’un 8% perquè l’any passat l’impost va baixar un 2%— el consistori ripolletenc deixaria d’ingressar uns 600.000 euros. La pèrdua de recursos no posaria en risc l’administració perquè quedaria compensada, segons el PSC, per l’increment registrat en les plusvàlues per compra i venda i construcció d’immobles, molt per sobre de la quantitat prevista.
“Només amb la construcció del nou bloc de Magallanes, l’Ajuntament recaptarà tres vegades més del que pensava”, va assenyalar el regidor que xifra en uns 435.0000 euros el que el consistori ingressarà de més per aquest concepte.

Aprimar la despesa, suprimint del pressupost, per exemple, la partida de 300.000 euros per a estudis, és l’altra via de compensació que ha apuntat Tirado, segons el qual a mesura que l’Ajuntament consolidi noves despeses es dificultarà la possibilitat de tocar a la baixa l’IBI.

El regidor també ha sostingut que el PSC estava disposat a acceptar en les negociacions una reducció progressiva de l’IBI fins a completar el 10% al 2019, però va explicar que des de l’aprovació inicial de les ordenances, al setembre, només s’havia produït una trobada amb la regidora d’Hisenda, Pilar Castillejo. Segons Tirado no ha estat possible negociar, ja que no han obtingut resposta a les peticions presentades en la primera reunió.

Malgrat que dues de les tres aŀlegacions del PSC fan referència a l’IBI, el projecte d’ordenances no tracta aquest any l’impost. La intenció del govern és tramitar-lo a part de la proposta d’ordenances perquè una revisió cadastral pendent del valor dels immobles no interfereixi en l’objectiu del govern local de congelar el rebut per l’any vinent. -Judit Josa

15°C

Ripollet

Humitat: 59%

Vent: 9.66 km/h

  • 24 Març 2016 18°C 8°C
  • 25 Març 2016 16°C 8°C